Odbojnémú kniežaťu v Budimíre chutilo. FOTO PRE SME - ROBERT SÁNDOR |
Odbojné sedmohradské knieža František II. Rákoci so sprievodom, vyslanci poľského a francúzskeho kráľovstva, vyslanec tureckého sultána Sulejmana a ďalší významní hostia v sobotu hodovali v budimírskom kaštieli. Pri bohato prestretom stole pod košatými lipami panovala výborná nálada, stolovníkom miestne špeciality mimoriadne chutili.
Hostina preniesla návštevníkov tradičnej burzy starožitností a kuriozít na začiatok 18. storočia, keď Rákoci navštívil Košice. "Jesenná burza patrí stolovaniu. Pokúsili sme sa priblížiť atmosféru, ktorá počas prvej návštevy vodcu protihabsburského povstania v Košiciach a v okolí v roku 1706 vládla. Prispôsobili sme tomu aj prestieranie, nádoby, a menu," povedal košický starožitník, organizátor pravidelných stretnutí milovníkov starožitností Karol Linhart.
Pri výbere jedál Linhart vychádzal z dobových materiálov a z ponuky reštaurácie, ktorá usporadúva renesančné hostiny v maďarskom Sárospataku. Hostia si mohli vybrať z množstva špecialít. Menu tvorila kačica plnená jabĺčkami, kurčatá na spôsob kráľa Ľudovíta XIV., chlieb plnený kolienkom a klobásovou zmesou, grilovaná bravčová hlava, škvarkové pagáčiky a tokajské víno. Keďže v tom čase sa porcelán na našom území ešte nepoužíval, jedlo sa z iných keramických, kameninových, mosadzných a strieborných nádob, mís a hrncov.
Šľachtic, ktorý pri putovaní po svojich panstvách nakrátko zavítal do obce neďaleko Košíc, nešetril chválou na miestnych kuchárov: "Som príjemne prekvapený pohostinnosťou mojich poddaných a ich kuchárskym umením." Niektoré receptúry si jeho tajomník aj poznamenal.
Dobová hostina zapadá do osláv storočnice prenesenia a znovupochovania pozostatkov Františka II. Rákociho z tureckého exilu do Košíc. Program vyvrcholí 29. októbra historickým sprievodom v uliciach mesta. (mis)