Šarkan - vlastným menom Peter Novák sa narodil v roku 1971 v Tlamačoch. Vyštudoval STU v Bratislave, kde od roku 1989 žije a pracuje. Je spevákom skupiny Žena z lesoparku. S touto skupinou vydal tri albumy - Its - ok, Na výlete a Platňa. Pracoval ako rozhlasový moderátor a art director. Je producentom a kreatívcom na voľnej nohe. Verejnosti je známy najmä ako moderátor televíznej relácie Ruku na to. |
Hoci Šarkan varí celkom rád, nevarí pravidelne, ale skôr príležitostne. O to viac si dokáže kuchyňu vychutnať. Najradšej pripravuje jedlá pre svoju priateľku, speváčku Zdenku Prednú, kamarátov a rodinu. Okrem kvalitnej prípravy jedál si dáva záležať aj na ich servírovaní a úprave, pretože, ako hovorí, človek je aj očami.
Šarkan vyrastal v rodine, kde sa varilo dobre, veľa a väčšinou klasika. V nedeľu na obed sa obmieňali stále tie isté jedlá, ako napríklad kura s ryžou a kompótom či vyprážaný rezeň so šalátom. Keďže otec bol poľovník, jedávali často aj divinu.
Už ako dieťa sa rád motal v kuchyni. Keď sa piekli koláče, jeho úlohou bolo natierať plnky. "Odvtedy zbožňujem lekváre, teraz najmä slivkový. A ak sú v ňom ešte aj kúsky sliviek, idem sa od šťastia zblázniť."
Samostatne variť sa naučil na vysokej škole. Išlo síce o kombináciu polotovarov a cestovín, no študentom to neprekážalo. "Vymýšľali sme rôzne kombinácie, všetko záviselo od našej finančnej situácie. Často sme mali peniaze len na cestoviny so syrečkom."
Keď mal Šarkan dvadsaťdva rokov, žil niekoľko mesiacov v Belgicku. Býval s kamarátmi v prenajatom byte a bol nútený variť. "Začiatky boli dosť rozpačité. Nevedel som najmä, ako pripravovať mäso. Kamaráti však variť vedeli a veľa ma naučili. Odvtedy už varím aj sám."
Šarkanove chute
Klasickú slovenskú kuchyňu zo svojho repertoára vypustil. Raz za čas si síce pochutná na bryndzových haluškách či na buchtách, je to však len výnimočne.
Najradšej pripravuje talianske jedlá. "V tom si dosť verím. Keby som niektoré svoje cestovinové recepty ponúkol dobrej reštaurácii, určite by mali úspech."
V jeho chladničke nikdy nechýba dobrý syr, zelenina, ovocie a mäso. Pri príprave jedál používa olivový olej, korenie a sušené papriky. Mäso prevažne griluje, najmä v lete, a pripravuje najmä kuracie. "Vôbec nevyprážam. Len maminmu vyprážanému karfiolu neviem odolať. Ten však neškodí. Je v ňom hlavne veľa lásky."
Šarkanovou špecialitou je jahňacia noha plnená parmskou šunkou, šalviou a cesnakom. Mäso sa napichne na rošt a podloží sa varenými zemiakmi, na ktoré počas grilovania steká šťava. "Táto kombinácia chutí je neopísateľná."
K jeho obľúbeným jedlám patria aj ryby. Nepripravuje však kapra, ten je pre neho len vianočnou rybou, uprednostňuje pstruha a lososa.
Polievková dvojica
Už ako dieťa mal veľmi rád polievky svojej mamy. Chutila mu najmä zemiaková, slepačia, zeleninová a rôzne vývary s pečienkovými haluškami, nemal rád vajíčkovú. Tej prišiel na chuť až v dospelosti.
Polievky obľubuje dodnes, hoci ich nerád varí, pretože ich varenie mu trvá dlhšie než príprava cestovín či mäsa. Na obede v reštaurácii však polievku nikdy nevynechá. "Aj Zdenka je veľká polievkarka. Preto si reštaurácie vyberáme podľa toho, kde varia dobré polievky. Hlavné jedlo si už podľa chuti dokombinujeme."
MARTINA HABLÁKOVÁ
FOTO - ARCHÍV P. N.
Recepty
Petra NovákaPenne pomodoro
subito presto
Balíček dobrých penne cestovín, veľká cibuľa, olivový olej, 400 g plechovka nakrájaných paradajok, 4 čerstvé paradajky, sušené paradajky v oleji, oregano, čerstvá bazalka, čierne korenie, soľ, parmezán, cesnak
Cestoviny varíme v osolenej vode, kým nie sú al dente - teda ani tvrdé, ale ani rozvarené. Kým sa varia, urobíme omáčku: Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme vo väčšej panvici, pridáme nahrubo pokrájané sušené paradajky a po chvíli aj paradajky z plechovky. Primerane osolíme, pridáme v ruke podrvené oregano a tri-štyri pretlačené strúčiky cesnaku. Uvarené cestoviny nepreplachujeme. Vo väčšej mise ich ešte horúce polejeme olivovým olejom a pokrájanou bazalkou. Premiešame s pokrájanými čerstvými paradajkami a pridáme hotovú omáčku. Dobre premiešame. Podávame na veľkom tanieri s čerstvo pomletým čiernym korením a posypané nastrúhaným parmezánom.
Šalát `a la Avi
Rukola, poľný šalát, biela čakanka (nemusí byť), tri až štyri zrelé tvrdé hrušky, 150 g modrého syra s plesňou, dve hrste vlašských orechov, olivový olej, dijonská horčica, balzamikový ocot, cukor, soľ, čierne korenie
Umytú rukolu a poľný šalát zmiešame s troškou olivového oleja a kúskami pokrájaných hrušiek. K tomu pridáme nie veľmi nadrobno podrvené orechy. Zálievku pripravíme osobitne. V miske premiešame jednu veľkú lyžicu dijonskej horčice, tri lyžice olivového oleja, tri veľké lyžice balzamikového octu a malú lyžičku cukru.
Veľký tanier ozdobíme čakankou, pridáme porciu šalátu, ktorý posypeme modrým syrom a pokvapkáme zálievkou. Sám šalát sa dá použiť aj ako príloha k pečenému kuraťu.