Marhuľový likér
1,5 kg marhúľ, 600 ml vody, 700 g kryštálového cukru, 1,5 l konzumného liehu, 200 ml brandy a 100 ml rumu.
Úplne vyzreté šťavnaté a aromatické marhule umyjeme, roztlačíme a vo fľaši zalejeme liehom, rumom, brandy a 300 ml vody. Zmes premiešame a necháme 2 až 3 týždne odstáť. Potom ju prelisujeme a získaný roztok zmiešame so studeným sirupom, ktorý vopred uvaríme z cukru a 300 ml vody. Premiešame, fľaše uzatvoríme a necháme niekoľko dní stáť. Potom likér opatrne zlejeme alebo prefiltrujeme, fľaškujeme a uložíme na chladnejšie miesto.
Mätový likér
Štyri lyžice pokrájaných listov mäty dáme do 0,75 litra vody tak, aby sa ponorili, dobre ich uzavrieme a necháme tri týždne stáť na svetlom mieste. Zmes potom scedíme a zmiešame s vychladnutým cukrovým sirupom, ktorý uvaríme z 200 g cukru v 0,25 l vody. Likér je vhodný pri tráviacich a urologických problémoch.
Bazový likér
Liter zrelých bobúľ bazy hodinu varíme v dvoch litroch vody. Šťavu po vychladnutí scedíme, pridáme 1 kg kryštálového cukru a kúsok vanilky. Zmes krátko povaríme a pridáme liter rumu. Pomáha pri tráviacich ťažkostiach.
Korenistý bazový likér
K litru bazovej šťavy pridáme 0,5 kg cukru, niekoľko klinčekov a šťavu z citróna. Zmes varíme 30 minút, po vychladení pridáme liter rumu alebo vodky. Likér pomáha pri kolikách, bolesti hlavy či únave. Užívame ho aj na zmiernenie bolesti brucha či pri prechladnutí.
Bylinková bomba
Do 0,5 litra vodky dáme hrsť nadrobno pokrájaného bedrovníka veľkého a necháme ho 8 až 14 dní vyluhovať. Potom scedíme a skladujeme v menších fľaškách. Nápoj prečistí organizmus, zbaví ho jedov i nečistôt. Užíva sa počas dňa, a to každú hodinu polievková lyžica rozmiešaná v decilitri teplej vody.
Výťažok z cesnaku medvedieho
Cesnak medvedí je divo rastúca rastlina s podobnými účinkami ako cesnak kuchynský. Jeho liečivé vlastnosti sú ešte výraznejšie. Listy sú podobné listom konvaliniek, pri stlačení uvoľňujú typickú cesnakovú vôňu.
Dve hrste nakrájaných listov dáme do litra vody. Fľašu so zmesou postavíme na teplé miesto, necháme týždeň odstáť a potom scedíme. Výťažok užívame na zlepšenie látkovej premeny, pri poruchách trávenia, proti kôrnateniu ciev, pri vysokom krvnom tlaku, hnačkách, nachladnutí či na odhlienenie v dávke 1 až 2 lyžičky dvakrát denne.
Autor: Ing. ŠTEFAN BARKOCI