|
okolím.
Nadmieru zaujímavo, prístupne a s citom pre pointové jadro o tom vo svojich myšlienkových záznamoch, podopretých dlhoročnými praktickými skúsenosťami, píše enológ - znalec vína svetového formátu profesor Fedor Malík. Kniha sa volá Oškvarky vo fľaši a vyšla v bratislavskom Vydavateľstve PT - Albert Marenčin.
Modernou čistou slovenčinou, bez neologizmov a ťarbavých slov, dokumentuje príťažlivým spôsobom filozofiu, humor i výrečnosť vína, tajomstvá degustácie, jeho kvality, účinky na zdravý život.
Vo svojej „vitríne“ má tento doktor vinárskych vied literárne ceny Medzinárodného úradu pre vinič a víno v Paríži, čo len potvrdzuje fakt, že múdrosť špecificky zameraného odborníka môže vo svojej esenciálnej forme zaujať štýlom i spracovaním aj literárnych fajnšmekrov.
Knižka je rozdelená do troch oddielov, prepojených ústrednou myšlienkou komentovania slastí spojených s vínom. Vinársko-gastronomické zážitky sa tak cez beletrizovanú faktografiu prelínajú do rozprávania o priateľstvách vína a jedla „doma i v zahraničí“.
Sto fejtónov nás formou špeciálneho „cestopisu“ pomaličky prevedie celou Európou, predstaví vinárske rodiny, zabudnuté kulinárske špeciality starých materí, zvyky a neobvyklé príhody.
Autor: Pavel Malovič(Autor je publicista a pesničkár)