Alžbeta Slováková, redaktorka prílohy Zdravie

Bola som presvedčená, že nikdy nebudem piecť a predsa pečiem Keď som sa vydala, bola som presvedčená, že piecť nikdy nebudem. Stačí predsa svojich nasýtiť hlavným chodom, cukrárka zo mňa byť nemusí. Ja som mienila, ale rodina menila.

Príchodom potomkov, ktorí stále čosi zhľadúvali v kuchyni, som tento svoj názor vcelku dobrovoľne poopravila a začala som si z časopisov vytrhávať inšpiratívne vyzerajúce torty a zákusky.

Nakoniec som však zakotvila pri maminých receptoch a piekla plechy kysnutých buchiet a ovocných koláčov, ktoré moji dvaja škôlkari ani z polky nezjedli. Až dnes, keď dosiahli tínedžerský vek, prišla moja, aj keď nevysnívaná, chvíľa. Dočkala som sa komorného uznania a môj cukrársky status zažíva obrodenecké obdobie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Po nedeľných sladkostiach sa len tak zapráši a osie hniezda sa dokonca rozpočítavajú na osobu. Preto, ak chcete prežívať rozkoš z ocenenia za dobre vymiesené cesto, mám recept. Stačí mať zo dve deti, potom trpezlivo čakať, kým narastú do veľkosti dospelých jedincov, a tí vám potom vyjedia v pohode aj dva plechy.

Variácie na jedno cesto

Ú Potrebujme:

4 vajcia, 250 g práškového cukru, vanilkový cukor, 100 ml oleja, 250 g polohrubej múky, 3 lyžičky prášku do pečiva, 100 ml mlieka, citrónovú kôru

Ú Postup:

Celé vajcia, práškový i vanilkový cukor a olej vymiešame v miske ručným šľahačom. Prisypeme múku, do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva, a prilejeme mlieko. Opäť vymiešame ručným šľahačom. Cesto potom vlejeme do formy vymastenej olejom a vysypanej múkou. Pečieme v predhriatej rúre najprv pri 200 stupňoch Celzia, potom teplotu znížime na 180 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

Z tohto šťavnatého cesta, ale jednoduchého na prípravu, môžeme upiecť korpus na tortu, bábovku, dokonca aj dvojfarebnú (do druhej polky cesta zašľaháme dve lyžice kakaa a prilejeme trochu mlieka) alebo koláče so sezónnym ovocím. Je dokonca vhodné aj na sviatočný biskupský chlebík, stačí do základu primiešať posekané orechy, kúsky čokolády, hrozienka a kandizované ovocie, ktoré najprv pováľame v troche múky, aby nepadli na dno formy.

Špeciálnym tipom je kokosový múčnik. V tomto prípade po vymiešaní cesta prisypeme asi 150 g kokosovej múčky a prilejeme mlieko, aby cesto nebolo husté. Vylejeme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme. Ešte teplý koláč nakrájame na jednotlivé porcie zľahka do polovice jeho výšky a po celom povrchu polejeme roztopenou čokoládou trochu zriedenou mliekom, ktorá do koláča vsiakne. Posypeme ho kokosom a porcie dokrájame až k spodnému okraju. Najlepšie chutí so šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu

Kurča pre stôl plný hladošov

Ú Potrebujeme:

1 väčšie kurča, asi 1 kg koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler), 5 zemiakov, 20 g šampiňónov, 1 veľkú cibuľu, mletú červenú papriku, soľ, vegetu, olej

Ú Postup:

Kurča rozporcujeme na menšie kúsky (prsia na 3 časti, stehná na 2, krídla, chrbtová kosť), dáme do misy, pokvapkáme olejom, posypeme mletou červenou paprikou, soľou i vegetou a dobre premiešame. Koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme a pokrájame na väčšie kúsky, rozložíme po celej ploche pekáča, podlejeme vodou a osolíme. Navrch poukladáme kúsky kurčaťa. Po pol hodine pečenia, keď obraciame kurča, pridáme k zelenine zemiaky, ktoré sme očistili pod tečúcou vodou s kefkou a pokrájali na osminky aj so šupkou. Môžeme trochu prisoliť, lebo zemiaky ju do seba absorbujú. Pol hodiny pred dopečením vrátime porcie kurčaťa do pôvodnej polohy s kožou navrchu a pridáme do zeleninovo-zemiakového základu polky alebo štvrtky šampiňónov (podľa veľkosti, malé necháme celé). Zmes musí byť stále ponorená do 1,5 cm vrstvy šťavy, preto vodu podľa potreby dolievame. Napokon teplotu mierne zvýšime a kurča so zeleninou dopečieme. Na taniere servírujeme porcie kurčaťa i dusenej zeleniny, zemiakov a šampiňónov.

SkryťVypnúť reklamu

Ako prílohu podávame kopu ryže a prípadne sezónny šalát. Takto zaručene zasýtite viacčlennú rodinu viac ako len z dvoch bežne upečených poliek kurčaťa.

Recepty na vystrihovanieSyrová nátierka

* Potrebujeme:

rastlinné maslo, tavený syr, tvrdý syr, kyslú pochúťkovú smotanu, mletú rascu, soľ, vegetu, 2 vajcia

8 Postup:

Nátierka nie je cieľom, ale východiskom z núdze, aj keď nesporne chutným. Pôvodný zámer je účelne sa zbaviť zvyškov, ktoré premiestňujeme z jednej poličky na druhú v chladničke. Pozbierame kúsky tvrdého syra (najlepšie eidam alebo podobné druhy, ale môžu byť aj údené), ktoré najemno nastrúhame. Rastlinné maslo (100 až 150 g podľa množstva syra) vymiešame s niekoľkými trojuholníkmi taveného syra. Pridáme postrúhaný syr, mletú rascu a napokon zo 2 až 3 lyžice pochúťkovej smotany na ľahšie rozotieranie. Podľa chuti osolíme a posypeme vegetou, ale pozor, syry samotné sú dostatočne slané. Napokon primiešame dve natvrdo uvarené a nadrobno posekané vajcia. Kto obľubuje cesnak, pokojne môže pridať 2 až 3 posekané strúčiky. Ešte dobre premiešame a necháme v chladničke postáť asi hodinu. Syrová nátierka chutí výborne k pečivu i k tmavému chlebu a môže byť rovnako dobrou večerou pre rodinu ako pohostením pri víne.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 335
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 872
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 688
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 193
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 531
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 514
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 723
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu