Príchodom potomkov, ktorí stále čosi zhľadúvali v kuchyni, som tento svoj názor vcelku dobrovoľne poopravila a začala som si z časopisov vytrhávať inšpiratívne vyzerajúce torty a zákusky.
Nakoniec som však zakotvila pri maminých receptoch a piekla plechy kysnutých buchiet a ovocných koláčov, ktoré moji dvaja škôlkari ani z polky nezjedli. Až dnes, keď dosiahli tínedžerský vek, prišla moja, aj keď nevysnívaná, chvíľa. Dočkala som sa komorného uznania a môj cukrársky status zažíva obrodenecké obdobie.
Po nedeľných sladkostiach sa len tak zapráši a osie hniezda sa dokonca rozpočítavajú na osobu. Preto, ak chcete prežívať rozkoš z ocenenia za dobre vymiesené cesto, mám recept. Stačí mať zo dve deti, potom trpezlivo čakať, kým narastú do veľkosti dospelých jedincov, a tí vám potom vyjedia v pohode aj dva plechy.
Variácie na jedno cesto
Ú Potrebujme:
4 vajcia, 250 g práškového cukru, vanilkový cukor, 100 ml oleja, 250 g polohrubej múky, 3 lyžičky prášku do pečiva, 100 ml mlieka, citrónovú kôru
Ú Postup:
Celé vajcia, práškový i vanilkový cukor a olej vymiešame v miske ručným šľahačom. Prisypeme múku, do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva, a prilejeme mlieko. Opäť vymiešame ručným šľahačom. Cesto potom vlejeme do formy vymastenej olejom a vysypanej múkou. Pečieme v predhriatej rúre najprv pri 200 stupňoch Celzia, potom teplotu znížime na 180 stupňov.
Z tohto šťavnatého cesta, ale jednoduchého na prípravu, môžeme upiecť korpus na tortu, bábovku, dokonca aj dvojfarebnú (do druhej polky cesta zašľaháme dve lyžice kakaa a prilejeme trochu mlieka) alebo koláče so sezónnym ovocím. Je dokonca vhodné aj na sviatočný biskupský chlebík, stačí do základu primiešať posekané orechy, kúsky čokolády, hrozienka a kandizované ovocie, ktoré najprv pováľame v troche múky, aby nepadli na dno formy.
Špeciálnym tipom je kokosový múčnik. V tomto prípade po vymiešaní cesta prisypeme asi 150 g kokosovej múčky a prilejeme mlieko, aby cesto nebolo husté. Vylejeme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme. Ešte teplý koláč nakrájame na jednotlivé porcie zľahka do polovice jeho výšky a po celom povrchu polejeme roztopenou čokoládou trochu zriedenou mliekom, ktorá do koláča vsiakne. Posypeme ho kokosom a porcie dokrájame až k spodnému okraju. Najlepšie chutí so šľahačkou.
Kurča pre stôl plný hladošov
Ú Potrebujeme:
1 väčšie kurča, asi 1 kg koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler), 5 zemiakov, 20 g šampiňónov, 1 veľkú cibuľu, mletú červenú papriku, soľ, vegetu, olej
Ú Postup:
Kurča rozporcujeme na menšie kúsky (prsia na 3 časti, stehná na 2, krídla, chrbtová kosť), dáme do misy, pokvapkáme olejom, posypeme mletou červenou paprikou, soľou i vegetou a dobre premiešame. Koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme a pokrájame na väčšie kúsky, rozložíme po celej ploche pekáča, podlejeme vodou a osolíme. Navrch poukladáme kúsky kurčaťa. Po pol hodine pečenia, keď obraciame kurča, pridáme k zelenine zemiaky, ktoré sme očistili pod tečúcou vodou s kefkou a pokrájali na osminky aj so šupkou. Môžeme trochu prisoliť, lebo zemiaky ju do seba absorbujú. Pol hodiny pred dopečením vrátime porcie kurčaťa do pôvodnej polohy s kožou navrchu a pridáme do zeleninovo-zemiakového základu polky alebo štvrtky šampiňónov (podľa veľkosti, malé necháme celé). Zmes musí byť stále ponorená do 1,5 cm vrstvy šťavy, preto vodu podľa potreby dolievame. Napokon teplotu mierne zvýšime a kurča so zeleninou dopečieme. Na taniere servírujeme porcie kurčaťa i dusenej zeleniny, zemiakov a šampiňónov.
Ako prílohu podávame kopu ryže a prípadne sezónny šalát. Takto zaručene zasýtite viacčlennú rodinu viac ako len z dvoch bežne upečených poliek kurčaťa.
Recepty na vystrihovanieSyrová nátierka
* Potrebujeme:
rastlinné maslo, tavený syr, tvrdý syr, kyslú pochúťkovú smotanu, mletú rascu, soľ, vegetu, 2 vajcia
8 Postup:
Nátierka nie je cieľom, ale východiskom z núdze, aj keď nesporne chutným. Pôvodný zámer je účelne sa zbaviť zvyškov, ktoré premiestňujeme z jednej poličky na druhú v chladničke. Pozbierame kúsky tvrdého syra (najlepšie eidam alebo podobné druhy, ale môžu byť aj údené), ktoré najemno nastrúhame. Rastlinné maslo (100 až 150 g podľa množstva syra) vymiešame s niekoľkými trojuholníkmi taveného syra. Pridáme postrúhaný syr, mletú rascu a napokon zo 2 až 3 lyžice pochúťkovej smotany na ľahšie rozotieranie. Podľa chuti osolíme a posypeme vegetou, ale pozor, syry samotné sú dostatočne slané. Napokon primiešame dve natvrdo uvarené a nadrobno posekané vajcia. Kto obľubuje cesnak, pokojne môže pridať 2 až 3 posekané strúčiky. Ešte dobre premiešame a necháme v chladničke postáť asi hodinu. Syrová nátierka chutí výborne k pečivu i k tmavému chlebu a môže byť rovnako dobrou večerou pre rodinu ako pohostením pri víne.