Kým deti moje odtučňovacie jedlá odmietajú jesť, psovi chutiaVarím rada a odnepamäti. Moje prvé jedlo, ktoré som samostatne uvarila, respektíve upiekla, boli palacinky. Mala som vtedy trinásť rokov a babka, ktorá dovtedy u nás doma varila - keďže mama pracovala do večera - sa zrazu ocitla v nemocnici. Nad prvými palacinkami som vyronila aj nejakú tú slzičku, ale napokon za telefonickej pomoci mamkinej kamarátky som to ako-tak zvládla.
A odvtedy varím. Dnes už pre tri deti a psa.
Okrem štandardných jedál mám niekoľko vlastných receptov. Určite ich už niekto predo mnou vymyslel, napriek tomu ich pokladám za "svoje". Dominujú v nich cukina, baklažán, paradajky a ako koreniny cesnak, oregano a tymian. Soľ používam veľmi opatrne. Osvedčili sa mi najmä v čase, keď som zhadzovala nejaké tie kilogramy navyše. Podotýkam, že úspešne. Majú jediný nedostatok, moje deti tieto odtučňovacie jedlá nejedia. Na počudovanie ich však celkom oceňuje náš pes. No pre toho je jednoduché variť - všetko, čo sa nevolá psie granule, zje bez reptania.
Cukina pre chudnúce ženy
Ú Potrebujeme:
tri malé cukiny, tri strúčiky cesnaku, soľ, lyžicu oleja
Ú Postup:
Umytú neošúpanú cukinu (v prípade, že je väčšia alebo je šupka tvrdšia, tak ju ošúpeme) nakrájame asi na trojmilimetrové krúžky. Na suchej rozohriatej teflónovej panvici so širším dnom ich nasucho opečieme. Po desiatich minútach pridáme roztlačený cesnak, ktorý sme predtým na tanieriku premiešali s olejom a trochou soli. Ešte chvíľu opekáme, musíme dávať pozor, aby sa cesnak nespálil a ihneď podávame.
Takto urobená cukina sa môže jesť samostatne v akomkoľvek množstve bez obáv, že by sa to odrazilo na našej hmotnosti. Môžeme ju však podávať aj ako hlavné jedlo s varenými zemiakmi alebo s restovanou paradajkou.
Opečené paradajky
Ú Potrebujeme:
dve väčšie paradajky, oregano
Ú Postup:
Dve väčšie tvrdé paradajky narežeme na krúžky, poukladáme na panvicu, opečieme z jednej strany, otočíme a opačnú stranu, posypeme oreganom. Opečieme z druhej strany a podávame.
Na celú prípravu použijeme tú istú panvicu, čo ocenia gazdinky, ktoré nerady umývajú riad.
Toto jedlo znesie modifikácie na rôzne spôsoby. Tepelne upravená zelenina je ľahšie stráviteľná ako surová.
Recepty na vystrihovaniePečené mäsko s kadečím,
ktorým ešte nik neohrdol
Toto jedlo pripravujem, keď čakám väčší počet jedákov.
* Potrebujeme:
1,5 kg bravčového mäsa, zeleninu podľa chuti - cukina, baklažán, paradajky, paprika, zemiaky, koreniny: cesnak, oregano, tymian, rascu, trocha soli a oleja
8 Postup:
Minimálne jeden a pol kilogramu bravčového stehna vcelku, môže byť aj pliecko alebo krkovička, umyjeme, osušíme, nasolíme a nahrubo natrieme oreganom namočeným v oleji. Obložíme cesnakom - asi desať strúčikov, ktorý sme aj so šupkou rozpučili na doske, teda nie cez pučidlo a dôkladne zabalíme do alobalu tak, aby v žiadnom prípade nemohla vytiecť šťava.
Mäso na dve-tri hodiny (najlepšie z večera do rána) uložíme do chladničky. Potom ho dáme do rúry a pečieme ho pri vyššej teplote minimálne dve hodiny. Radšej tri. Mäso sa nespáli ani nerozpadne, intenzívne sa dusí vo vlastne šťave. Pol hodiny pred dokončením na ten istý pekáč poukladáme cukinu a baklažán narezané na štvrtiny, pričom cukinu potrieme cesnakom, baklažán len nasolíme. Ďalej paradajky rozrezané na polovice - rozrezaným okrajom hore, posypané oreganom, papriky rozrezané na polovice posypané tymianom a prípadne ešte v šupke uvarené zemiaky rozrezané na polovicu a posypané rascou.
(Potrebujeme naozaj veľký pekáč, ja používam sklenený určený na pečenie husi.)
Keď sa zelenina upečie, servírujeme na stole celý pekáč, alobal zvrchu rozstrihneme a z mäska urezávame nie plátky, ale skôr odštikávame kusy. Ako prílohu si každý berie zeleninu, ktorú preferuje - v mojom prípade je to baklažán a paradajka. Prípadne môžeme ponúknuť aj biely chlieb.
Jedlo vyzerá na prvý pohľad časovo aj finančne náročné, ale nie je. Nepodáva sa k nemu žiaden šalát ani polievka pred ním. Zvyšok mäsa (čo sa nestáva často) odložíme do chladničky a môžeme neskôr podávať aj ako studené.