Varím rada, ale čoraz menej. Počas troch materských som dokázala stáť pri sporáku celé hodiny, teraz bývam dlhšie v práci a chuť variť mám hlavne cez víkend. Rada skúšam nové jedlá a koláče, náročné na prípravu. Sú však jedlá, na ktoré nesiaham. Palacinky robí zásadne manžel, staršia dcéra sa naučila strukovú fazuľovú polievku a syn vie upiecť hrnčekový koláč.
Langoše mojej mamy sú naša rodinná tradícia. Cesto na ne má tú výhodu, že sa v chladničke môže skladovať aj týždeň. Vždy sa z neho dá troška odobrať a urobiť hoci len jeden langoš, ak nikto ďalší nemá chuť. U nás majú chuť väčšinou všetci, staršia dcéra Veronika má rada maličké, mladšia Angelika čo najväčšie (na snímke) a synovi Lukášovi je to jedno, hlavne, že sú. Deti ich ľúbia aj napriek tomu, že kupované nechcú. Domáce majú inú chuť, nenasiaknu tak olejom a nemajú ten strašne mastný, prepečený stred. Keďže ide o vyprážané jedlo, rada by som odcitovala jedno grécke príslovie: "Polovica z toho, čo zjeme, udržuje pri živote nás, druhá polovica lekárov."
Langoše do chladničky
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky, soľ, rascu, zemiaky, mlieko, kvasnice, vajíčko.
Postup:
Cesto sa poriadne vypracuje z 1 kg hladkej múky, asi troch lyžičiek soli, podľa chuti mletej rasce (nemusí byť), siedmich roztlačených alebo pomletých zemiakov varených v šupke, 4 dl mlieka, jedného balenia kvasníc vykvasených v troške teplého osladeného mlieka (0,5 dl) a jedného vajíčka. Ak sa cesto lepí, treba doň opatrne po troške pridávať múku, kým nie je vláčne a príjemné na dotyk.
Langoše sa najlepšie formujú omúčenými alebo naolejovanými rukami. Vkladajú sa do vyhriateho, nie veľmi rozpáleného oleja, lebo by sa hneď pripálili. Oheň má byť mierny. Langoše sa vyprážajú krátko z oboch strán, pritom krásne nakysnú a môžu sa ešte osušiť servítkou. Vďaka zemiakom sú veľmi sýte, nám najviac chutia holé, ale fantázii sa medze nekladú.
Rýchle lievance
Potrebujeme:
akýkoľvek druh múky, ovsenné vločky, mlieko, kvasnice alebo prášok do pečiva, cukor alebo med, dve vajíčka.
Postup:
Tento recept vlastne ani nie je receptom, pretože vznikol z núdze, keď nebolo nič na raňajky a nikomu sa nechcelo ísť na nákup. Množstvo je podľa odhadu. Keď sa všetko zmieša, musí vzniknúť cesto, ktoré sa neleje sa, ale ani sa nenaberá ťažko na lyžicu. Po odstátí sa lievance vyprážajú v troche oleja alebo masla do zlatista. Na cesto najradšej používam zmes tmavej a hladkej múky. Kvasnice sa dajú nahradiť práškom na pečenie, ale potom sú menej ľahké a nadýchané.
Recepty na vystrihovanie  Na masle usmažíme cibule nakrájané na tenké kolieska a premiešame s haluškami. Nakoniec vsypeme 200 g nahrubo nastúhaného syra Eidam alebo syra Niva (prípadne zmiešame oba druhy). Podľa chuti pridáme vegetu, mleté čierne korenie a dáme na teflónový plech vymastený maslom do rúry zapiecť.
Nepečený koláč so želé cukríkmi
* Potrebujeme:
1 Ceru, 3 vajcia, 250 g práškového cukru, 20 g kakaa, 200 g želé cukríkov, 100 g posekaných orechov, 100 g hrozienok, 4 ks tortových oblátok, 40 g kokosovej múčky, alobal alebo mastný papier
Postup:
Ceru, vajcia, cukor a kakao dáme do misky, rozpustíme nad parou, všetko spolu dobre premiešame a po niekoľkých minútach odstavíme.
Potom primiešame nadrobno pokrájané cukríky želé, posekané orechy, hrozienka a nadrobno polámané tortové oblátky. Všetko spolu premiešame a dáme na väčší kus alobalu, ktorý vysypeme kokosom.
Zmes vytvarujeme do závinu, stočíme do alobalu a necháme v chladničke stuhnúť do druhého dňa. Pred podávaním nakrájame.
Hubový paprikáš s tofu
* Potrebujeme:
Tofu a huby v ľubovoľnom množstve, sójovú omáčku, worcesterskú omáčku, cibuľu, hubový bujón, smotanu alebo mlieko, múku, soľ
Postup:
Tofu nakrájame na kocky, polejeme sójovou a worcesterskou omáčkou a necháme chvíľu postáť. Â