Letná šošovica s marhuľami
Nepálsky recept slovenského horolezca
Lyžica horčicových semienok, maslo, 250 g šošovice,1 strúčik cesnaku, chilli, soľ, karí korenie alebo kurkuma, pol fľaše marhuľového kompótu alebo 10 kusov čerstvých marhúľ, dve mladé cibuľky s vňaťou, zelerová vňať, lyžica rasce
Horčicové semienka dusíme na oleji, kým nezačnú praskať. Pridáme namočenú šošovicu, cesnak, karí, chilli a posolíme. Podlejeme vodou, pridáme zeler a dusíme do mäkka asi 10 minút. Na hotové jedlo nakrájame mladú cibuľku a pridáme zohriate čerstvé marhule alebo kompót. Podávame s hriankami.
Fazuľovica pre labužníkov
Recept Paľka Mikulíka
Fazuľa - rozličné druhy, 1 údené bravčové koleno, 2 cibule, 4 klinčeky,
2 mrkvy, 1 smotana na šľahanie, nové korenie, vegeta, 1 kocka slepačieho bujónu, 1 nožička gombaseckej a 1 nožička gyulay klobásy, bobkový list, vegeta, sušené slivky, namočené huby, 4 zemiaky, koňak, 1 lyžica hladkej múky, feferónka, 5 zrniečok borievky
Koleno predvaríme, po pätnástich minútach prvú vodu vylejeme a uvaríme ho do mäkka v druhej vode. Vyberieme, odkostíme a nakrájame na kocky. Pridáme namočenú fazuľu, kocku slepačieho bujónu, 4 klinčeky napichané v cibuli, nové korenie, bobkový list, klobásu, nakrájanú mrkvu, feferónku, huby. Varíme a po čase pridáme sušené slivky a na kocky pokrájané zemiaky. Vyhodíme cibuľu, vložíme pokrájané koleno a klobásu. Pred dovarením zahustíme smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali trocha múky. Dochutíme vegetou. Pri podávaní nalejeme najprv na spodok hlbokého taniera kvapku koňaku.
Pochúťka švajčiarskeho hájnika
Recept vášnivého hubára
Asi 1 kg nových malých zemiakov,
350 g rozličných čerstvých húb (dubáky, kuriatka, smrekovce, hlivy, šampiňóny),
2 cibule, 200 g ementálu, soľ, čierne korenie, 50 g posekaných a na sucho opražených vlašských orechov, olivový olej
Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Medzitým udusíme huby na cibuli, prisolíme, pokoreníme. Zemiaky poukladáme na pekáč, polejeme olejom, pridáme vrstvu udusených húb a na ne poukladáme na plátky pokrájaný ementál. Pečieme v rúre dovtedy, kým syr nie je bublavý a zlatistej farby. Posypeme posekanými vlašskými orechmi. Podávame s kyslou uhorkou a zeleným šalátom.