Recepty Rasťa Piška

Letná šošovica s marhuľami

Letná šošovica s marhuľami
Nepálsky recept slovenského horolezca

Lyžica horčicových semienok, maslo, 250 g šošovice,1 strúčik cesnaku, chilli, soľ, karí korenie alebo kurkuma, pol fľaše marhuľového kompótu alebo 10 kusov čerstvých marhúľ, dve mladé cibuľky s vňaťou, zelerová vňať, lyžica rasce

Horčicové semienka dusíme na oleji, kým nezačnú praskať. Pridáme namočenú šošovicu, cesnak, karí, chilli a posolíme. Podlejeme vodou, pridáme zeler a dusíme do mäkka asi 10 minút. Na hotové jedlo nakrájame mladú cibuľku a pridáme zohriate čerstvé marhule alebo kompót. Podávame s hriankami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Fazuľovica pre labužníkov
Recept Paľka Mikulíka

Fazuľa - rozličné druhy, 1 údené bravčové koleno, 2 cibule, 4 klinčeky,

2 mrkvy, 1 smotana na šľahanie, nové korenie, vegeta, 1 kocka slepačieho bujónu, 1 nožička gombaseckej a 1 nožička gyulay klobásy, bobkový list, vegeta, sušené slivky, namočené huby, 4 zemiaky, koňak, 1 lyžica hladkej múky, feferónka, 5 zrniečok borievky

Koleno predvaríme, po pätnástich minútach prvú vodu vylejeme a uvaríme ho do mäkka v druhej vode. Vyberieme, odkostíme a nakrájame na kocky. Pridáme namočenú fazuľu, kocku slepačieho bujónu, 4 klinčeky napichané v cibuli, nové korenie, bobkový list, klobásu, nakrájanú mrkvu, feferónku, huby. Varíme a po čase pridáme sušené slivky a na kocky pokrájané zemiaky. Vyhodíme cibuľu, vložíme pokrájané koleno a klobásu. Pred dovarením zahustíme smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali trocha múky. Dochutíme vegetou. Pri podávaní nalejeme najprv na spodok hlbokého taniera kvapku koňaku.

SkryťVypnúť reklamu

Pochúťka švajčiarskeho hájnika
Recept vášnivého hubára

Asi 1 kg nových malých zemiakov,

350 g rozličných čerstvých húb (dubáky, kuriatka, smrekovce, hlivy, šampiňóny),

2 cibule, 200 g ementálu, soľ, čierne korenie, 50 g posekaných a na sucho opražených vlašských orechov, olivový olej

Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Medzitým udusíme huby na cibuli, prisolíme, pokoreníme. Zemiaky poukladáme na pekáč, polejeme olejom, pridáme vrstvu udusených húb a na ne poukladáme na plátky pokrájaný ementál. Pečieme v rúre dovtedy, kým syr nie je bublavý a zlatistej farby. Posypeme posekanými vlašskými orechmi. Podávame s kyslou uhorkou a zeleným šalátom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 549
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 246
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 704
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 010
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 087
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 936
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 828
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 440
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu