Kôpor je známa užitočná rastlina, ktorá by pre svoje liečivé a chuťové vlastnosti nemala chýbať v našich záhradkách. Okrem vňate môžeme využiť aj zrelé semená. Zberáme ich v auguste až septembri, keď okolíky začnú hnednúť a semená ľahko vypadávajú. Dobre ich vysušíme a dáme do uzatvorených nádob, aby si dlho udržali príjemnú vôňu.
Usušené semená si môžeme odložiť na ďalšiu sejbu. Pripravujeme z nich aj voňavý čaj, ktorým zapíjame ťažšie stráviteľné jedlá. Vhodný je tiež na upokojenie nervovej sústavy, podporuje chuť do jedla a tvorbu materského mlieka. Potláča žalúdočnú i črevnú koliku, prečisťuje krv, pri prežúvaní odstraňuje zápach z úst. Kôprové semená sa vzhľadom na vysoký obsah minerálnych látok konzumujú aj pri neslanej diéte. Výluh zo semien sa pridáva do kúpeľa na posilnenie organizmu, zároveň vyživuje nechty.
Príprava záparu: Dve lyžičky rozdrvených plodov pridáme na pohár vody a necháme 10 minút vyluhovať. MÁRIA VARGOVÁ