Mnohých to zrejme prekvapí, ale praktická rada Williama Sittwella, šéfa vínnej pivnice spoločnosti Waitrose, znie - v horúčavách dajte červené víno radšej do chladničky. Izbová teplota, pri ktorej sa má červené víno uskladňovať a hlavne podávať, je totiž okolo 20 stupňov, kým v tohtoročných horúčavách sa teploty v mnohých domácnostiach vyšplhali na 30 stupňov. Sittwell tvrdí, že len čo teplota vystúpi nad 25 stupňov, víno začína rýchlo starnúť. "V takejto situácii je naozaj trestuhodné nechávať dobré víno mimo chladničky. Červené vína túžia po tom, aby v nej boli." Odborník odporúča, aby všetky vína odrody pinot noir boli pred podávaním v chladničke aspoň pol hodiny. Vínam beaujolais a chianti vraj dokonca prospeje, ak sú v chladničke niekde na mieste, kde sa chladí kurča.
Ďalší britský znalec vín David Berry-Green radí, že v prípade červeného vína je lepšie chladenie skôr mierne prehnať, než byť opatrný. Ak je totiž červené víno príliš teplé, začne sa rozpadávať a nedá sa piť.
Tim Triptee, odborník na vína z aukčnej siene Christie's, však tvrdí, že najlepšie vína by sa chladiť nemali. Do chladničky môžeme podľa neho uložiť beaujolais a červené vína z oblasti Loiry, ktoré sa však chladili vždy. Pre ne odporúča dokonca len teplotu 12 stupňov. Inak sa vraj červené vína chladiť nemajú. S ním súhlasí aj šéf vínnej pivnice londýnskeho hotela Ritz Alessandro Baccarelli. "Nikdy ma nikto nepožiadal, aby som červené víno podával chladené. Nemyslím si, že by sa to našim hosťom páčilo."
ILUSTRAČNÉ FOTO - SITA/AP