Červené víno - chladiť či nechladiť?

Mnohých to zrejme prekvapí, ale praktická rada Williama Sittwella, šéfa vínnej pivnice spoločnosti Waitrose, znie - v horúčavách dajte červené víno radšej do chladničky. Izbová teplota, pri ktorej sa má červené víno uskladňovať a hlavne podávať, je ...

Mnohých to zrejme prekvapí, ale praktická rada Williama Sittwella, šéfa vínnej pivnice spoločnosti Waitrose, znie - v horúčavách dajte červené víno radšej do chladničky. Izbová teplota, pri ktorej sa má červené víno uskladňovať a hlavne podávať, je totiž okolo 20 stupňov, kým v tohtoročných horúčavách sa teploty v mnohých domácnostiach vyšplhali na 30 stupňov. Sittwell tvrdí, že len čo teplota vystúpi nad 25 stupňov, víno začína rýchlo starnúť. "V takejto situácii je naozaj trestuhodné nechávať dobré víno mimo chladničky. Červené vína túžia po tom, aby v nej boli." Odborník odporúča, aby všetky vína odrody pinot noir boli pred podávaním v chladničke aspoň pol hodiny. Vínam beaujolais a chianti vraj dokonca prospeje, ak sú v chladničke niekde na mieste, kde sa chladí kurča.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ďalší britský znalec vín David Berry-Green radí, že v prípade červeného vína je lepšie chladenie skôr mierne prehnať, než byť opatrný. Ak je totiž červené víno príliš teplé, začne sa rozpadávať a nedá sa piť.

Tim Triptee, odborník na vína z aukčnej siene Christie's, však tvrdí, že najlepšie vína by sa chladiť nemali. Do chladničky môžeme podľa neho uložiť beaujolais a červené vína z oblasti Loiry, ktoré sa však chladili vždy. Pre ne odporúča dokonca len teplotu 12 stupňov. Inak sa vraj červené vína chladiť nemajú. S ním súhlasí aj šéf vínnej pivnice londýnskeho hotela Ritz Alessandro Baccarelli. "Nikdy ma nikto nepožiadal, aby som červené víno podával chladené. Nemyslím si, že by sa to našim hosťom páčilo."

ILUSTRAČNÉ FOTO - SITA/AP

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 319
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 840
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 685
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 203
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 678
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 395
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 737
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 565
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu