Marián Greksa sa narodil v roku 1959 v Bratislave. O hudbu sa začal zaujímať na strednej škole. Nebavilo ho chodiť na klavír, a preto si založil s kamarátmi kapelu. Zoznámil sa s Andrejom Šebanom a v roku 1981 vznikla skupina Demikát. Hral aj so skupinou Modus, neskôr prešiel na sólovú dráhu. Spolupracoval s gitaristom Pecim Uherčíkom, Henrym Tóthom, Michalom Kovalčíkom a mnohými ďalšími muzikantmi, s ktorými nahral niekoľko albumov. V súčasnosti hrá v kapele Grexabat, Psycho a vo dvojici s Michalom Kovalčíkom spieva rôzne coververzie. Spolupracoval na muzikáloch Krysař, Hamlet, Galileo a Kleopatra. Je ženatý, má dvoch synov. Od detstva rád športuje. Cez leto si rád zapláva, bicykluje a raftuje. Hovorí, že nešportuje kvôli tomu, aby schudol, ale aby sa dobre cítil.
Hoci Marián Greksa nemá s varením problémy, radšej je ako varí. Vyhovuje mu manželkina kuchyňa, ktorá varí takmer každý deň. Najmä preto, že ich dvaja synovia odmietli chodiť do školskej jedálne.
Na rozdiel od svojich synov sa Marián Greksa v detstve stravoval prevažne v školskej jedálni, pretože jeho rodičia boli učitelia. "Doma však nikdy nechýbala teplá večera a varili sme aj cez víkendy," spomína Marián Greksa. V školskej jedálni mu nechutili najmä pľúcka na smotane a držková polievka. "Dodnes mi nechutí jedlo, pri ktorom neviem identifikovať, z čoho je pripravené. Jediné neidentifikovateľné jedlo, ktoré zjem, je čínska ostro-kyslá polievka."
V detstve bol vraj v jedle veľmi prieberčivý. "Rodičia to so mnou nemali ľahké. Mal som svoje muchy, a tak museli niektoré jedlá pripravovať špeciálne pre mňa. Napríklad surová mrkva mi chutila, ale varenú som nezjedol. Nemal som rád ani varenú cibuľu, karfiol a kapustu." V dospelosti sa jeho chute zmenili. Zje už kapustu aj cibuľu, ale karfiol a varenú mrkvu neje dodnes.
Jeho prvé kuchárske skúsenosti spadajú do puberty. "Raz som dokonca prekvapil mamu tým, že som pripravil kuracie mäso na prírodno. Bolo síce polosurové, ale mne chutilo a tešil som sa, že som si ho pripravil sám." Okrem tejto výnimky si Marián Greksa na svoje kuchárske začiatky veľmi nespomína.
Najradšej má kuracie mäso
Manželka Mariána Greksu varí takmer každý deň. "Je dobrá kuchárka a doma nám všetkým chutí. Občas zájdeme do reštaurácie alebo do veľkých nákupných centier, kde je veľký výber chutných a cenovo prístupných jedál."
Ak manželka nestíha, Marián Greksa sa pustí do varenia sám. "Nie je to často, skôr sú to výnimky, ale určite by som nezomrel od hladu."
Jeho denný režim vyzerá už niekoľko rokov rovnako. Ráno začína teplým kakaom, kávu pije len výnimočne. Má rád aj jogurty a mliečne výrobky. Potom nasleduje dobrý obed a ľahšia večera. Smäd mu najlepšie uhasí kofola alebo voda z vodovodu.
K jeho najobľúbenejším jedlám patrí kuracie mäso, ktoré vie pripraviť na množstvo spôsobov. Ako príloha mu najviac chutí zemiakové pyré. Rád pripravuje aj cestoviny na rôzne spôsoby, zeleninové šaláty a ľahké raňajky - volské oko, praženicu či varené párky.
K jeho obľúbeným jedlám, ktoré si však nevie pripraviť sám, patrí pizza s veľmi tenkým cestom a čínska kuchyňa. "Mnohí mi čínsku kuchyňu znechucujú, vraj nie je veľmi zdravá. Mne však chutí, pretože sa v nej používa množstvo korenia."
S jedlom neexperimentuje
Marián Greksa nepatrí k ľuďom, ktorí počas dovolenky spoznávajú krajinu cez jedlo. Nie je ani milovníkom rýb a morských pochúťok. "Všade si dávam skôr klasické jedlá, ktoré už poznám, alebo jedlá, pri ktorých viem, aké suroviny na ich prípravu použili. V tomto nerád experimentujem."
Podobne je to aj v reštauráciách na Slovensku. "Počas koncertovania po Slovensku som našiel veľa dobrých reštaurácií, ktoré dodnes navštevujem. V tomto som klasik a vždy si v nich objednávam rovnaké jedlá. Najčastejšie to vyhráva kuracie mäso."
Návraty do minulosti
Marián Greksa rád spomína na cestovateľské zážitky s kapelou. "Musím pochváliť kapitalizmus. Keď sme pred revolúciou skončili koncert o desiatej večer v Košiciach, cestou do Bratislavy sme už väčšinou nenašli otvorenú žiadnu benzínovú pumpu. A ak sme aj na nejakú natrafili, nepredávalo sa v nej jedlo tak, ako to je dnes bežné. Zástavku sme mali teda len pri Trenčíne v bufete, ktorý fungoval nonstop. Tak sme väčšinou jedávali konzervy, ktoré sme si nosili so sebou."
Aj keď Marián Greksa nepatrí k vyznávačom opekačiek a grilovačiek, v mladosti ich zopár absolvoval. Vojenčinu si odslúžil vo vojenskom umeleckom súbore s Ďurom Kupcom a Andrejom Turokom, z ktorých sa stali hudobní producenti. V rámci zájazdov súboru chodievali aj na výlety. "Raz sme boli v Čechách a na tyčiach, ktoré sa používajú pri zatváraní a otváraní skríň, sme si opekali kuracie mäso. Ďuro Kupec dokonca našiel pri rybníku zabudnutý rybársky háčik so silonom a nachytal nám ryby. Bol to fantastický večer pri ohníku," spomína spevák.
FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ