* Nemeckí vedci prišli k prekvapujúcemu záveru, že na srdce je lepšie pivo ako červené víno. Podľa nich obsahuje esenciálne aminokyseliny, stopové prvky, draslík, horčík a vitamíny skupiny B, ktoré bránia, aby sa v ľudskom tele vytvárala chemická látka homocystein. Práve tá zvyšuje riziko ochorenia srdca. Nemeckí lekári z Ulmu pred časom porovnávali 700 osôb, jedna skupina mala stabilizovanú ischemickú chorobu srdca a druhá skupina boli zdraví ľudia. Najmenšie riziko vzniku ochorenia mali tí, ktorí pili.
* Belgický kardiológ Christian Brohet tvrdí, že pivo okrem znižovania rizika kardiovaskulárneho ochorenia podporuje dobrý a odbúrava zlý cholesterol, má pozitívny vplyv na prúdenie krvi a znižuje riziko vzniku zrazenín zodpovedných za trombózu. Priaznivé účinky piva sa podľa neho zvyšujú, keď sa pije k jedlu. Presadzuje návrat ku konzumácii tzv. stolového piva, ktoré má len 1 - 2 percentá alkoholu a je oveľa lepšie ako všetky ochutené nealkoholické nápoje.
* Univerzitný profesor Vincent Castronovo skúmal účinky chmeľu na rozvoj rakovinových buniek. Zistil, že polyfenoly, ktoré obsahuje chmeľ, majú antikarcinogénne vlastnosti.
* Podľa Zväzu rakúskych pivovarov je tzv. pivný pupok iba mýtom. Vraj s pitím piva nemá nič spoločné. Ľudia, ktorí dbajú o štíhlu líniu, sa preto nemusia obávať, že z piva priberú. Pravdou však je, že k pivu, ktoré zlepšuje trávenie, si často doprajeme nejaké dobré a aj tučnejšie jedlo. Posedenie pri pive tiež nemožno nazvať fyzickou záťažou. A kilá navyše sú tu.
* Nutričná terapeutka Tamara Starnovská z Thomayerovej nemocnice v Prahe tvrdí, že pivo má svoje miesto aj v diéte, najmä u ľudí s poruchami trávenia.
* Pivo by v budúcnosti mohlo pomáhať aj ženám pri zvládaní problémov v prechode, ktoré vznikajú nedostatkom hormónu estrogén. Špeciálne pivo by malo zmierniť pocit únavy, búšenia srdca či poruchy spánku, tvrdí český gynekológ Milan Anton, ktorý sa zaoberal vývojom technológie na výrobu nízkokalorického piva. Tvrdenie podoprel aj výsledkami štúdie, na ktorej sa zúčastnilo 20 žien. Dva mesiace popíjali každý večer tri decilitre špeciálne vyrobeného nízkokalorického piva. Medzi účastníčkami pokusu sa znížil počet žien, ktoré mali intenzívne klimakterické ťažkosti.
* Podľa profesora medicíny Antonia Gasbarriniho z Ríma chráni pivo ľudské zdravie viac než obyčajný aspirín. Chmeľové silice majú upokojujúci a antibiotický účinok.
* Pivo je aj pre súčasnú vedu inšpiráciou. V USA sa z chmeľu vyrába preparát proti rednutiu kostí. Flavonoidy, ktoré obsahuje pivo, zmierňujú menštruačné ťažkosti a znižujú hladinu cholesterolu v krvi.
* Podľa psychológov prispieva pivo aj k duševnej pohode. Mozog má všetky živiny a to je v poriadku. Opäť zdôrazňujeme, že takéto blahodarné účinky má len pri pravidelnom pití malých dávok.
(jp)