Umenie čapovať

Bohuslav Kostelecký svojím výčapníckym umením dáva zlatému moku pečiatku kvality. Každý pivár vie, že zle načapované pivo dokáže zmariť očakávaný pôžitok.

Bohuslav Kostelecký svojím výčapníckym umením dáva zlatému moku pečiatku kvality. Každý pivár vie, že zle načapované pivo dokáže zmariť očakávaný pôžitok.

V čom spočíva umenie správne načapovaného piva?

Pohár, do ktorého čapujem, musí byť čistý a najmä suchý. Keby som načapoval do mokrého pohára, pivo by bolo mŕtve. Jednoducho, nemalo by tú správnu chuť. Pohár musí byť naklonený v 45-stupňovom uhle, inak by sa tvorila príliš veľká pena. Mnohí pivári majú radi načapované pivo na jeden raz. Vtedy je dostatočne okysličené, je živé. Ale svoju chuť si zachováva aj keď je natočené aj na dvakrát, pokiaľ je pohár suchý a pod správnym uhlom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Vy sám pijete pivo?

Mám pivo rád, ale pijem ho len mimo služby. Viete si predstaviť podnapitého výčapníka? Kto by potom koho vynášal z krčmy?! Ak je dobre vychladené, dobre načapované, každé pivo je chutné a nedá sa povedať, že to, či ono je najlepšie. Každý pivár si nájde tú svoju značku, ktorá mu najviac vyhovuje. Preto mám k dispozícií aspoň tri druhy. Menej ide čierne pivo, väčšinou si ho žiadajú ženy.

Všimli ste si, že pribudlo viac žien, ktoré pijú pivo?

Mnohé ženy sem chodia na večer so svojimi mužmi, len tak na jedno pivko. Popíjajú však omnoho menej ako muži. Istý čas sem chodili poklebetiť si dve kamarátky a tie veru stihli za večer vypiť aj osem pív. Na ženu je to dosť.

Zažili ste aj typickú krčmovú bitku?

Nestáva sa to často, ale zažil som už keď stoličky lietali. Sme krčma, do ktorej často prichádzajú športoví fanúšikovia, hlavne futbaloví. A tak raz sa tu strhla bitka po nejakom futbalovom zápase, no skončila sa skôr ako prišli policajti.

SkryťVypnúť reklamu

Hovorí sa, že z piva sa ani nedá opiť, je to pravda?

Lekári vravia, že ešte umiernené pitie je, keď si dáte denne dve pollitrové pivá alebo 2 dcl vína alebo 0,5 dcl tvrdého alkoholu. Niekoho by to zabilo, pre iného je to norma, no pre mnohých pivárov je to priam podnorma. Desať pív pre pivára, pokiaľ je v pohode a príjemne trávi večer s priateľmi, nie je problém. Ale je to všetko individuálne. Záleží od nálady, od toho, ako ste najedení a, samozrejme, od celkovej telesnej konštrukcie. Takže, občas sa stáva, že nám tu nejaký hosť zaspí pri stole, ale zväčša aj v pokoji odíde.

Mnohí dávajú prednosť čapovanému. Prečo?

Čapované pivo má svoju správnu teplotu, ak si kúpite fľaškové, nemusí ju mať. Okrem iného, čapované je živšie, hoci aj fľaškové, dobre chladené je chutné. No a, samozrejme, svoje robí aj atmosféra krčmy. Ľudia plní emócií sledujú na veľkých obrazovkách futbal, vykrikujú, radujú sa alebo svorne nadávajú a popritom popíjajú zlatý mok. Je tu živo a k tomu patrí pivo.

SkryťVypnúť reklamu

Podávate aj pivo na metre?

U nás to nerobíme, hoci, nie je to zlý nápad. Ale v iných krčmách vám bez problémov prinesú drevené korýtko, dlhé presne meter, naložené pivovými pohármi. Je to taký starý zvyk, dýcha atmosférou stredovekých krčiem.

Podávate aj "rezané" pivo?

Dokážem ho spraviť, ale priznám sa, už som ho dlho nerobil. Je to babračka, ale na druhej strane, to zasa krásne vyzerá, pohár s bielym a čiernym pivom presne v polovici od seba oddelené. Vrchné pivo sa musí liať veľmi, veľmi pomaly a malo by mať aspoň o stupeň vyššiu teplotu. No, je to umenie pripraviť správne rezané pivo.

DAGMAR PALOVIČOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 580
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 298
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 711
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 107
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 331
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 920
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 860
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 403
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu