Broskyne s gaštanovými kôstkami
4 veľké broskyne, 50 g orechov, 100 g gaštanového pyré, 50 ml rumu, 1 vanilínový cukor, 100 ml šľahačky, postrúhaná čokoláda.
Umyté a odkvapkané broskyne rozpolíme a kôstku odstránime. Pomleté orechy, gaštanové pyré, vanilínový cukor a rum vymiešame a touto plnkou nahradíme broskyňové kôstky. Napokon ozdobíme sladkou šľahačkou, ktorú posypeme postrúhanou čokoládou.
Kokosový puding s ovocnou omáčkou
4 bielky, 60 g práškového cukru, 20 g hrubej múky, 80 g kokosovej múčky, 20 g roztopeného masla alebo rastlinného tuku.
Ovocná omáčka: 250 g ríbezlí (jahôd, malín), 80 g práškového cukru, 125 ml sladkej smotany.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, primiešame cukor a znovu dotuha vyšľaháme. Potom pridáme múku, kokosovú múčku, vlažný tuk a premiešame. Pripravené cesto dáme do vymastenej a strúhankou vysypanej pudingovej formy alebo menších formičiek, vložíme do nádoby s vodou, prikryjeme a varíme. Uvarený puding vyklopíme a podávame s ovocnou omáčkou. Tú si pripravíme tak, že pretreté ríbezle alebo iné ovocie rozmiešame s cukrom a sladkou smotanou.
Jemný slivkový koláč
300 g hladkej múky, 200 g masla alebo rastlinného tuku, 100 g práškového cukru, kôra z pol citróna, 1 vajce, štipka soli, 750 g sliviek, 50 g práškového cukru, škorica, 40 g orechov, 1 vajce na potretie.
Do múky posekáme maslo, pridáme preosiaty cukor, postrúhame citrónovú kôru, štipku soli a spolu s vajcom vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi pol hodiny odpočívať. Potom ho rozdelíme, jednu polovicu rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a prenesieme na malý plech vyložený papierom na pečenie. Na cesto poukladáme umyté a vykôstkované slivky šupkou smerom nadol, posypeme ich cukrom, mletou škoricou a posekanými orechmi a napokon prikryjeme druhou polovicou natenko vyvaľkaného cesta. Vrch potrieme rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou a upečieme. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom a ešte teplý pokrájame.
TEXT A FOTO
ALŽBETA SLOVÁKOVÁ