Bez cukru sa neobídete

Ak sa ale dokážeme krotiť, nemusíme sa vyhovárať na cukor, že ten je príčinou našich kíl navyše. A tak do toho, týmto sladkostiam naozaj neodoláte, aj keď sa však k pivu absolútne nehodia:

Broskyne s gaštanovými kôstkami

4 veľké broskyne, 50 g orechov, 100 g gaštanového pyré, 50 ml rumu, 1 vanilínový cukor, 100 ml šľahačky, postrúhaná čokoláda.

Umyté a odkvapkané broskyne rozpolíme a kôstku odstránime. Pomleté orechy, gaštanové pyré, vanilínový cukor a rum vymiešame a touto plnkou nahradíme broskyňové kôstky. Napokon ozdobíme sladkou šľahačkou, ktorú posypeme postrúhanou čokoládou.

Kokosový puding s ovocnou omáčkou

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

4 bielky, 60 g práškového cukru, 20 g hrubej múky, 80 g kokosovej múčky, 20 g roztopeného masla alebo rastlinného tuku.

SkryťVypnúť reklamu

Ovocná omáčka: 250 g ríbezlí (jahôd, malín), 80 g práškového cukru, 125 ml sladkej smotany.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, primiešame cukor a znovu dotuha vyšľaháme. Potom pridáme múku, kokosovú múčku, vlažný tuk a premiešame. Pripravené cesto dáme do vymastenej a strúhankou vysypanej pudingovej formy alebo menších formičiek, vložíme do nádoby s vodou, prikryjeme a varíme. Uvarený puding vyklopíme a podávame s ovocnou omáčkou. Tú si pripravíme tak, že pretreté ríbezle alebo iné ovocie rozmiešame s cukrom a sladkou smotanou.

Jemný slivkový koláč

300 g hladkej múky, 200 g masla alebo rastlinného tuku, 100 g práškového cukru, kôra z pol citróna, 1 vajce, štipka soli, 750 g sliviek, 50 g práškového cukru, škorica, 40 g orechov, 1 vajce na potretie.

SkryťVypnúť reklamu

Do múky posekáme maslo, pridáme preosiaty cukor, postrúhame citrónovú kôru, štipku soli a spolu s vajcom vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi pol hodiny odpočívať. Potom ho rozdelíme, jednu polovicu rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a prenesieme na malý plech vyložený papierom na pečenie. Na cesto poukladáme umyté a vykôstkované slivky šupkou smerom nadol, posypeme ich cukrom, mletou škoricou a posekanými orechmi a napokon prikryjeme druhou polovicou natenko vyvaľkaného cesta. Vrch potrieme rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou a upečieme. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom a ešte teplý pokrájame.

TEXT A FOTO

ALŽBETA SLOVÁKOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 580
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 298
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 711
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 107
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 331
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 920
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 860
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 403
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu