300 g zemiakov, 300 g bravčového mäsa, 100 g cibule, 10 g kyslých uhoriek, 80 g údenej slaniny, soľ, mleté čierne korenie, červená paprika, masť alebo olej na opečenie.
Zemiaky očistíme, umyjeme a pokrájame na hrubšie kolieska. Bravčové mäso naporciujeme na medailóniky. Cibuľu, uhorky a slaninu nakrájame na hrubšie plátky. Na rozpálenej masti najprv opečieme zemiaky dočervena, vyberieme a potom opečieme mäso a slaninu. Všetko posolíme a mäso navyše posypeme mletým čiernym korením a červenou paprikou. Na tenké drievka striedavo napichujeme kúsky mäsa, zemiakov, cibule, slaniny a uhorky. Potom pripravené ražniči opečieme po všetkých stranách v rozpálenej masti a hneď podávame. Polejeme horúcou masťou z opekania a servírujeme s chlebom.
Grilovaný syr so šunkou
400 g tvrdého syra (osem plátkov), 200 g šunky, olej.
Mastný alebo pergamenový papier potrieme olejom, dáme naň plátok syra, potom plátok šunky, ktorý prikryjeme ďalším plátkom syra, zabalíme a poukladáme na rozohriaty rošt grilu. Grilujeme z každej strany 4 minúty. Balíčky so syrom rozbalíme tesne pred konzumáciou. Servírujeme na chlebe.
Marinované tofu
500 g tofu, soľ, petržlenová vňať, rasca, olej, (sójový alebo slnečnicový), hlávka šalátu, rajčiaky a iná sezónna zelenina.
Syr tofu pokrájame na kocky, namarinujeme v základnej marináde alebo ochutíme sójovou omáčkou a opečieme dočervena. Podávať môžeme podľa vlastnej fantázie alebo: Tofu upravíme na misu s listami hlávkového šalátu a pokrájanými rajčiakmi a reďkovkami. Na originálnu marinádu potrebujeme 50 ml oleja, 400 ml vody, 150 ml sójovej omáčky, 1/2 lyžičky majoránky, 1/2 lyžice horčice, 1 rozotrený strúčik cesnaku, 1 stredne veľkú cibuľu, 1/2 lyžičky morskej soli, štipku koriandra, rasce a mletého čierneho korenia . Všetky ingrediencie varíme prikryté pokrievkou na miernom ohni asi 5 minút, zmes potom precedíme, znovu povaríme a odložíme do chladničky. Tofu marinujeme 10 až 12 minút podľa veľkosti nakrájaných kúskov.
TEXT A FOTO
ALŽBETA SLOVÁKOVÁ