FOTO - MILAN KOLÁR
Kde sa pivo varí, tam sa dobre darí, hovorí známa česká pravda o zlatistom moku, ktorý naši západní susedia tak nádherne opisujú vo svojej literatúre, ba dokonca sa ním nechávajú inšpirovať aj v rámci kinematografie. Veď kto by zabudol na krásnu Magdu Vášáryovú, ktorá sa v Postřižinách kúpala v pive?
Pivo je súčasťou života, fenoménom, ktorý sprevádza pohodlné fungovanie a trávenie voľného času. A pijeme ho aspoň občas takmer všetci. Spolu chodievame na pivo, o pivo si dávame stávky. A čo o ňom hovoria známi ľudia?
Stumpel ju to naučil
( Zora Czoborová, fitneska)
- Od smädu si vždy rada dám jedno pivko, najmä večer, keď prídem uťahaná domov. Okrem toho mimoriadne si na ňom pochutím, ak mám na obed čínu. Rozoznať dobré, kvalitné pivko ma však naučil až kamarát Jožko Stumpel v Los Angeles, kde majú naozaj široký výber pív z celého sveta. V poslednom čase obľubujem nealkoholické pivo, ktoré osvieži v kombinácii so sprajtom. Takýto nápoj sa volá radler a ja vám ho srdečne odporúčam. A či sa nebojím pivného priberania? Od jedného pivka ešte nikomu pupok nenarástol.
Bitka v pivárni
( Karol Csino, muzikálový herec)
- V Brne existuje veľmi slávna pivárska krčma Na Bláhovce, do ktorej sme všetci chodili počas nakrúcania Čiernych barónov. Pretože väčšinou sedím za volantom, veľmi nepijem, dávať si zarosené "škopky" ma práve tu naučil Bolek Polívka s Vaškom Slobodom. Najviac sme sa však zblížili s Lukášom Vaculíkom. Raz sme spolu sedeli po namáhavom dni a viedli Na Bláhovce typické pivné reči, keď sa rozpútala zúrivá bitka. Dvaja ľudia sa prebili zo susednej miestnosti až na náš stôl, čo nás tak naštvalo, že sme mali chuť pridať aj svoju silu. Nakoniec sme to prežili ako mierumilovné baránky.
Zabijak na hlasivky
( Dušan Grúň, spevák)
- Keď som chodil do Ostravy na vysokú školu hutnícku, s kamarátmi sme pravidelne popíjali pivo. Pri slávnostnejších príležitostiach nemohla na stole chýbať správne vychladená plzeň. Neskôr som však s tým už prestal, kvôli hlasivkám: pivo je totiž pre speváka zabijak a navyše sa od neho priberá. Bál som sa aj pivného bruška a preto som pivo vymenil za nesýtené minerálky.
Američan pod perónom
( Peter Justin Topoľský, moderátor, odborník na gastronómiu)
- Po prvý raz som spoznal, čo je to poriadne pitie piva na pivných slávnostiach v Mníchove. Dorazil som tam s tromi Američanmi a dvoma Američankami. Všetci moji spoločníci boli zvyknutí na ľahké americké pivká, ktoré nemajú v sebe veľa alkoholu. Ako sme sa zastavovali pri jednotlivých stánkoch, všade do seba hodili krígeľ kvalitného európskeho piva, ktoré má svoje grády. Kým ja som sa strážil a iba ochutnával, oni sa tak opili, že jeden z nich mi spadol pri nastupovaní do vlaku z peróna do medzivlakového priestoru, takže sme ho odtiaľ iba ťažko vyťahovali. Odvtedy viem, že aj pri konzumácii piva si treba dať pozor a vychutnávať si ho iba s mierou.
Čo chutí k dobrému pivu?
Opité kura (pivársky recept Petra Justina Topoľského)
1 kura, 1 fľaša čierneho piva, soľ, korenie, cesnak, trocha bazalky, ďumbier.
Kurča nasolíme, okoreníme, posypeme troškou bazalky, ďumbierom a potrieme cesnakom. Pečieme v rúre a podlievame čiernym pivom. K takto upravenému kurčaťu, ktoré chutí ako kačka, podávame dusenú kapustu s knedľou.
FOTO -PETER LEGINSKÝ A ARCHÍV