Vylamovanie zálistkov patrí k tradičným úkonom vo vinohradoch. Ide o ručné vylamovanie bočných výhonkov, ktoré sa nachádzajú v pazuchách listov. Cieľom je preriediť listy v zóne strapcov, aby sa k nim dostalo viac svetla a znížila sa možnosť napadnutia hubovými chorobami. Skôr, než k tomuto zákroku pristúpime, dôležité je uvedomiť si funkciu zálistkov, ktorá nie je zanedbateľná.
Zálistky totiž vyživujú plodné očká viniča pre nasledujúce obdobie. Asimiláty z očiek v hornej polovici výhonkov sa môžu premiestňovať do najbližších strapcov, čím zvyšujú cukornatosť hrozna. Vzhľadom na to nevylamujeme na kroch všetky zálistky, ale iba tie, ktoré sú v zóne strapcov. Prehusťujú totiž listovú stenu a teda podporujú napadnutie hrozna hubovými chorobami. Nad strapcom umiestneným najvyššie na výhonku sa však ponechávajú. Zálistky sa vylamujú ručne a vždy včas, pokiaľ sú malé a zelené. Keď zdrevnatejú a zhrubnú, treba ich odstraňovať nožnicami, lebo pri vylamovaní by sa mohli poškodiť očká v pazuchách listov. Zálistky, ktoré ponechávame na výhonkoch, podľa potreby skracujeme. Treba dodať, že ich vylamovaním nielenže predchádzame chorobám viniča, ale aj podporujeme tvorbu kvalitnej úrody.
Ing. PETER DRÁČ