Beztŕňové černice Taybery obľubujú najmä deti. FOTO - AUTOR |
Známkou dozrievania cibule je usychanie vňate v kŕčiku, postupné žltnutie a klesanie listov k zemi. Pred zberom vytiahneme zo zeme niekoľko cibúľ, aby sme zistili, či majú správne zatiahnutý kŕčik a pevné šupky. So zberom začneme až vtedy, keď je cibuľa dobre zatiahnutá (zrelá) a poľahnutá je tretina až polovica vňate porastu. Predčasne pozberané cibule sa zle dosúšajú.
Maliny a ostružiny sú obľúbené najmä kvôli ich všestrannému využitiu. Nezanedbateľná je aj nutričná hodnota plodov, hlavne obsah vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Oba ovocné druhy rastú vo forme krov, ktoré majú dvojročný vývinový cyklus. Nové výhonky na malinách rastú každý rok z adventívnych púčikov na koreňoch a koreňovom kŕčiku. V prvom roku majú bylinný charakter, ku koncu leta a na jeseň však zdrevnatejú. V ďalšom roku sa rozkonárujú, prinášajú plody a odumierajú.
Egreše potrebujú pravidelné presvetlenie koruny. Redšia koruna umožňuje lepší prístup svetla, zdravý rast a tvorbu veľkých, kvalitných plodov. Dôležitý je aj ľahší prístup k plodom pri zbere úrody. Zahusťujúce konáre preto odrežeme na konárový krúžok. Koncové výhonky neskracujeme, lebo by to podporilo nežiaduce rozkonárenie a zahustenie koruny. Iba pri ozdravujúcom reze konáre napadnuté múčnatkou skrátime. (pav)