Prieskum verejnej mienky agentúry MVK pre denník SME o tom, čo uhasí najlepšie smäd, dopadol podľa gastroenterológ Jozefa Klucha podľa očakávania. Takmer 10 percent ľudí povedalo, že v lete im najlepšie dokáže uhasiť smäd sladený nealkoholický nápoj, napríklad kola.
Podľa Klucha je to čisto subjektívny, ale nesprávny pocit. Väčšina týchto nápojov je presladená a cukor naopak vyvoláva smäd. "Keď dostane človek do seba viac sladeného, zvyšuje si hladinu cukru. Každý cukrovkár potvrdí, že keď má vysokú hladinu cukru, tak je smädný," hovorí Klucho.
Vo vysokých teplotách nie je dobré piť ani pivo, ktoré podľa prieskumu najlepšie uhasí smäd takmer 23 percentám oslovených. "Ľudia zrejme nepoznajú ďalšie účinky piva na organizmus. V pive je alkohol a v takýchto teplách nemá naň pozitívne účinky. Alkohol odvodňuje, vysušuje. Má paradoxné účinky," hovorí Klucho.
Keď už človek veľmi chce pivo, mal by si dať podľa Klucha v súčasných teplotách maximálne jedno, to však málo ľudí dodrží, keď sa už dostanú do krčmy. Víno, ktoré údajne uhasí smäd 1,2 percenta ľudí, má ešte silnejšie účinky, lebo obsahuje ešte viac alkoholu.
Čo je na pitie pri vysokých teplotách najlepšie? Čistá, pramenistá voda, pokiaľ je zdravotne neškodlivá. Na pitie sú dlhodobo najlepšie nízkomineralizované pramenité nesýtené vody, ktorých mineralizácia by nemala prekročiť 100 až 200 miligramov na liter. "Napríklad Maštinská, Turčiansky prameň, Toma Natural a podobne," odporúča Klucho.
Sóda s bublinkami nie je najlepšia, lebo oxid uhličitý sa vytvára pri iných procesoch, napríklad pri trávení. Organizmu to množstvo zavadzia, nevie ho zužitkovať a vylúči ho. (rf)