Fenikel obyčajný sa využíva aj v ľudovom liečiteľstve. FOTO - ARCHÍV |
Do kvalitne pripravenej pôdy, ktorú sme zbavili zvyškov predplodiny (môžeme ich kompostovať), vysievame okrúhlicu, kvaku (o nich sme informovali v predchádzajúcich príspevkoch), hadomor španielsky, reďkev zimnú a japonskú, reďkovku, fenikel sladký, mrkvu skorých odrôd a do polovice júla aj cviklu (červenú repu). V osevnom postupe ich zaraďujeme do druhej a tretej trate. Pred sejbou pôdu pohnojíme priemyselnými hnojivami (napríklad 2 až 3 lyžice NPK na štvorcový meter).
Cvikla patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny (o jej účinkoch vyšlo v týždenníku Roľnícke noviny už viacero článkov). Najúčinnejšia je vo forme surovej šťavy, lebo sa v nej sa zachová najviac cenných látok. Žiaľ, na Slovenku uprednostňujeme pitie rôznych chemicky upravovaných sladkých nápojov, ktoré často dávame aj deťom. Semená cvikle vysievame do radov širokých 0,3 až 0,4 metra; vzídené rastlinky jednotíme na vzdialenosť 0,1 až 0,2 metra. Túto plodinu nepestujeme po koreňovej zelenine, ani po zemiakoch, póre a kukurici. Zo 14 registrovaných odrôd sa osvedčili predovšetkým jednoklíčkové Monopoly a Monorubra, z tradičných odrôd Action, Betina, Bona, Červená guľatá, Renova, Rubín, a z novoregistrovaných Warrior.
Hadomor španielsky (čierny koreň) vysievame v júli a auguste podobne ako petržlen. Jeho korene môžeme zberať aj počas celej zimy, pričom sa porast odporúča prikryť čečinou, slamou alebo iným vhodným materiálom. Z hľadiska alelopatie ho možno pestovať v susedstve všetkých druhov zeleniny. U nás je registrovaná odroda Libochovický s dlhými valcovitými koreňmi tmavohnedej farby a krémovo-bielou dužinou.
Fenikel obyčajný je lahôdková zelenina, ktorej dužinaté stopky - cibule tvoria konzumnú časť. Má jemnú korenistú chuť s typickou feniklovou vôňou. Bohatý je na vitamíny, minerálne látky a vzácne éterické oleje. V liečiteľstve sa využíva pri žalúdočných kŕčoch, kolitídach, dispepsii, kašli a meteorizme. Registrovanou odrodou u nás je Moravský. Z hľadiska alelopatie sa neznáša s rajčiakmi a fazuľou. Doc. Ing. VILIAM
HORNIAK, CSc.