V kuchyni s režisérom a scenáristom: Nikitom Slovákom

V rodine Nikitu Slováka bolo jedlo vždy spojené s pohodou, hojnosťou a tradíciou. Tridsať rokov dostával každú nedeľu pečené kurča s ryžou a slepačiu polievku. "Teraz, keď v nedeľu nedostanem na obed toto jedlo, mávam abstinenčné príznaky. U nás sa ...

Nikita Slovák sa narodil v roku 1966 v Žiline. V rokoch 1985 - 1988 pôsobil ako herec. V roku 1990 sa začal venovať scenáristike, dramaturgii a réžii, pri čom zotrval dodnes. V roku 2000 sa presťahoval do Bratislavy. Autorsky sa podieľal a spolupracoval na desiatkach divadelných hier a muzikálov. Medzi najznámejšie patria Rómeo a Júlia, Janko Hraško, ...na vaše hroby, Caligula, Don Juan a ďalšie. So svojou partnerkou má štvorročnú dcéru Miu.

V rodine Nikitu Slováka bolo jedlo vždy spojené s pohodou, hojnosťou a tradíciou. Tridsať rokov dostával každú nedeľu pečené kurča s ryžou a slepačiu polievku. "Teraz, keď v nedeľu nedostanem na obed toto jedlo, mávam abstinenčné príznaky. U nás sa veľa a dobre varilo," priznáva Nikita Slovák.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Trúfal si na karamel

Nikita sebakriticky priznáva, že ako dieťaťu mu veľmi chutilo jesť. "Bol som tučný, nosil som dlhé rukávy a keď sme mali návštevu, tešil som sa, že keď odídu, dojem po nich všetko jedlo."

Lásku k jedlu zdedil po oboch rodičoch. Jeho otec varil klasickú dolniacku kuchyňu. Mama vedela uvariť všetko, čo kde videla a ochutnala. Aj všetci jeho súrodenci vedeli variť. Nikita nezostával výnimkou.

Keď mal sedem rokov, pokúsil sa urobiť karamel. "Nepodarilo sa mi to a tak som ho zahodil aj s hrncom do koša. Druhý pokus prišiel, keď som mal desať rokov. To už dopadlo lepšie. Od tej doby všetko, čo skúšam variť, dopadne dobre," spomína Nikita.

Vo väčšine prípadov varil intuitívne. Nemal veľa pokusov a omylov, do receptu sa strafil takmer vždy. "Ako hovorí Picasso, ja nehľadám, ja nachádzam. A u mňa to fungovalo rovnako. (smiech)"

SkryťVypnúť reklamu

Básnik kuchár

Nikita Slovák si myslí, že byť dobrým kuchárom znamená improvizovať, vedieť rozlíšiť, čo k čomu patrí a treba vedieť urobiť všetky jedlá - klasickú kuchyňu, ale aj marinované kravské oči. "Treba vedieť predpokladať, čo z akej kombinácie vyjde. A to dokáže len dobrý kuchár." Sám seba neskromne tiež považuje za dobrého kuchára, ale ambície stať sa ním nikdy nemal. "Vždy som žil v takej domácnosti, kde boli tupé nože, tak už len kvôli tomu sa nemôžem stať profesionálnym kuchárom. Ale keď sa pozerám, ako v televízii varí Jamie Oliver, aké pri tom používa vybavenie, poviem si, že keby som mal toto doma, zvládol by som to aj ja (smiech)"

Napriek svojej láske k vareniu nepatrí medzi ľudí, ktorí vydržia stáť celý deň pri sporáku. Preto varí len vtedy, keď na to dostane chuť. "Pochádzam z veľkej rodiny a som naučený variť pre veľký počet osôb. Doma sme len traja. A keď niečo uvarím, máme navarené na celý týždeň."

SkryťVypnúť reklamu

Nikita najradšej varí mäso na rôzne spôsoby. Nerobí mu problém sviečková na smotane, perkelt, guláš, či pečené mäso. Rád pripravuje aj zeleninové šaláty, cestoviny s omáčkami a polievky. "Vysoko v mojej hitparáde vedie pečené kura s ryžou. Problém mi robia akurát prívarky a hrachová kaša. Možno by som ju vedel pripraviť, ale asi je to dosť problematické, aby básnik vedel pripravovať hrachovú kašu."

Vegetariánske jedlo

Nikita tvrdí, že s jedlom je to ako s knihami. "Čím som starší, tým častejšie si chodím do knižnice požičiavať knihy, ktoré som už prečítal. A tak je to aj s jedlom. Prídem do reštaurácie a objednám si tam, to čo som u nich už jedol."

Rád by v Bratislave ochutnal aj dobré vegetariánske jedlá, ale ako hovorí, je ich tu málo. "Buď budem stáť dlho v rade v jednej známej bratislavskej reštaurácii, alebo si dám slivkové gule v nejakom hroznom podniku. Nemám na výber."

SkryťVypnúť reklamu

V ich domácnosti sa vo varení s partnerkou striedajú. "Moja partnerka varí dobre. Vždy podľa receptu pripraví všetko. Ale nie je to tá poetická kuchyňa dirigenta, ktorý sa nechá strhnúť." A to je aj dôvod, prečo Nikita nikdy neurobí dvakrát rovnaké jedlo.

K pečeniu nemá takmer žiadny vzťah. Hovorí, že je len veľmi málo mužov, ktorí vedia dobre piecť. "Mne sa podarilo pripraviť niekoľko sladkých hmôt, ktorými by sa dala zakryť strecha, ale myslím si, že to na sladký koláč nebolo vhodné. Preto sa do pečenia ani nepúšťam." Dokonca sa snaží sladkosti vynechať so svojho jedálneho lístka. "Keďže som bol v detstve tučný, neskôr som športoval a teraz som opäť nabral pár kíl a chcel by som schudnúť. Preto sladké obmedzujem na minimum."

SkryťVypnúť reklamu

Život bez fastfoodu

Režisér dbá o zdravé stravovanie aj svojej dcérky Mie. Má už štyri roky, ale ešte nebola vo fastfoode. "Mia nevie, čo je dostať k rýchlemu jedlu zadarmo hračku. Do fastfoodu ju nevodíme. Ani ja tento typ stravovania nevyhľadávam, naopak, vyhýbam sa mu."

Rád si zájde na dobrú opekačku či grilovačku, kde si pochutná na dobrej slanine alebo klobáse. "Potom mám výčitky, že som nemal zhrešiť, ale neodolám."

Najradšej má africké klasické jedlá. Obľubuje ich preto, lebo Afričania do svojich jedál dávajú vždy veľa kečupu a pretlaku. A to dodáva jedlu nezvyčajnú, ale zároveň vynikajúcu chuť. "Ich jedlá obsahujú aj množstvo korenia, čo mi veľmi vyhovuje."

FOTO - SILVIA SLAFKOVSKÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 611
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 363
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 723
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 190
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 380
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 809
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 905
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 339
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu