5 porcií
1 kg jahňaciny (zo stehna alebo z pliecka) nakrájané na malé kúsky
4 paradajky
2 zelené papriky
Rajčiny pokrájame na väčšie kúsky tak, že odstránime dužinu. Zelené papriky prekrojíme na polovicu, odstránime žilky a pokrájame na menšie kúsky. Napichávame na grilovacie ihlice striedavo mäso, rajčinu a papriku. Opekáme na grile 3 - 4 minúty z každej strany
KEBAB S KRÉMOVOU OMÁČKOU
1 kg baranieho mäsa
2 veľké cibule
2 polievkové lyžice masla
2 stredne veľké rajčiny
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku soľ
Omáčka:
1 polievková lyžica masla
2 1/2 polievkovej lyžice múky
2,5 dcl mlieka
1/2 polievkovej lyžice soli
Cibuľu nadrobno nakrájame a rajčiny prepasírujeme. Mäso nakrájame na kocky a vložíme do panvice, kde sme už predtým opražili cibuľu. Prikryjeme a dusíme asi pol hodinu, občas premiešame. Pridáme prepasírované rajčiny alebo pretlak a prevaríme. Pridáme soľ a dva poháre horúcej vody, prikryjeme a pomaly varíme ešte asi dve hodiny.
Omáčka: Maslo rozpustíme v hlbšej panvici, pridáme múku a miešame, potom postupne vylievame mlieko do panvice. Pokračujeme, až pokým omáčka nezhustne. Podávame s mäsom a chlebom.
PLNENÉ VINIČNÉ LISTY S MLETÝM MÄSOM
500 g mletého mäsa
300 g viničných listov
3 cibule
ryža
1 polievková lyžica masla
petržlenová vňať
šťava z citróna
1/2 polievkovej lyžice soli
1/2 polievkovej lyžice čierneho mletého korenia
Umyté viničné listy oparíme osolenou vriacou vodou. Na masle opražíme cibuľu do sklovita, pridáme pohár vody a umytú ryžu. Prikryjeme a varíme na miernom ohni asi desať minút. Pridáme mleté mäso, soľ, korenie a petržlenovú vňať, miešame a varíme ešte asi päť minút.
Na chĺpkovú časť viničného listu položíme za lyžicu mäsovej zmesi, preložíme boky listov a zrolujeme ako cigaretu. Zvitky poukladáme do hlbšej panvice, zalejeme vodou tak, aby boli prikryté. Ak bude treba, pridáme lyžicu masla a citrónovú šťavu a povaríme na miernom ohni do zmäknutia. Servírujeme horúce.
TURECKÁ KÁVA
Káva je neodmysliteľnou súčasťou života v Turecku. Pravá turecká káva si však vyžaduje rituál, či už pri príprave, alebo aj pri jej vychutnávaní. Turecká káva sa nepije ako u nás - zväčša v letku si zalejeme nescu alebo pripravíme capuccino. Nie, k tureckej káve patrí pohoda, neodmysliteľný zdvorilostný rozhovor a aróma. Káva sa podáva v malých šálkach, pretože je veľmi silná. Vynikajúca je, ak sa do nej pridá špeciálne korenie - kardamon.
Turecká káva sa pripravuje v špeciálnej nádobe - ibriku (džezva). Zvyčajne platí pravidlo, že koľko lyžičiek kávy, toľko lyžiek cukru. Pre 2 - 3 osoby by bol v tom prípade rozpočet - 6 lyžičiek kávy a rovnako cukru. Nasypeme kávu a cukor do džezvy a necháme zovrieť. Do vriacej kávy pridáme štipku soli. Vždy, keď nám začne káva vrieť, ju na chvíľu, pokým neopadne pena, odstavíme z plameňa. Necháme ju zovrieť trikrát a rozlejeme ju do malých kávových šálok.
(jač)
RADYTo, že Turci sú pohostinní ľudia, je známe. Napriek tomu, že dokážu cudzincovi neznalému domácich pomerov odpustiť nejaký ten prehrešok voči bontónu, nezaškodí niekoľko dobrých rád, ako sa správať - či už v obchodoch, alebo na návšteve v rodine, s ktorou ste sa zoznámili.
Predstava orientálneho bazáru so všetkými jeho charakteristickými vôňami a zvukmi je lákavá, ale aj tu má obchod svoje zákonitosti. Predovšetkým sa nemusíte obávať vkročiť do ktoréhokoľvek obchodíka. Zväčša vás predavač sám ťahá dovnútra a vychvaľuje tovar, ktorý ponúka. Netrápte sa tým, že porozbaľuje desiatky kobercov, povybaľuje kopce šatiek či pootvára zásuvky so šperkami. Tureckí predavači nie sú žiadne spiace krásavice ako u nás v obchodoch, pri ktorých máte zakaždým dojem, že ich obťažujete už len svojou prítomnosťou. K tejto prehliadke tovaru neodmysliteľne patrí aj pozvanie na kávu alebo čaj. Rovnako neodmietajte, šálka kávy či čaju vás navyše vôbec nezaväzuje k uzavretiu obchodu. V pokoji si vychutnajte vždy skvele pripravený nápoj a nechajte sa obskakovať. Po predvádzacom rituáli nasleduje rituál kupovania. Ak ste sa rozhodli pre kúpu, dôležité je vyjednať si cenu. Pokojne môžete žiadať polovičnú cenu, čaro vyjednávania je v tom, že postupne budete obaja zľavovať a stretnete sa niekde uprostred. Ale pozor, ak sa už raz dohodnete na cene, mali by ste si tovar kúpiť. Odstúpenie od „zmluvy“ sa považuje za urážku.
Pri spoločenskom styku je tiež zopár pravidiel, ktoré by ste napriek neznalosti mali dodržiavať. Privítanie na návšteve nie je vôbec jednoduchou záležitosťou. Zahŕňa v sebe pozdrav, objatie, vzájomný bozk na líca a rozhodne nie krátky rozhovor o tom, ako sa má manželka, manžel, deti, či sú všetci zdraví a ako sa darí obchodom. Deti sú neodmysliteľnou súčasťou návštev, neprekáža ich pobehovanie ani hádky, ale pre ne tiež platia určité pravidlá - nehovoria, pokým ich starší neoslovia, neposadia sa, pokým si nesadol starší, dôležitá je zdvorilosť.
Témy na rozhovory bývajú rôznorodé, ale vyvarujte sa politiky, najmä ak dobre nepoznáte vnútropolitickú situáciu. Ak však hostiteľ s politikou začne, nemusíte sa obávať aplikovať jeho teórie a názory na našu politickú scénu a porovnávať. Potom sa len budete čudovať, akí sú Turci zapálení diskutéri. Toto pravidlo však platí vo všeobecnosti v ktorejkoľvek krajine. V Turecku sa však radšej vyhýbajte témam ako vlajka, armáda, náboženstvo.
Ak sa vám podarí urobiť nejaké faux pas, Turci vám ho radi odpustia, pretože so zdvorilosťou a dobrým úmyslom v tejto krajine najďalej zájdeš.
JANA ČEVELOVÁ