Vladimír (Ady) Hajdu (1963) - slovenský herec. V roku 1987 absolvoval herectvo na VŠMU v Bratislave. V rokoch 1987 - 1990 herec Divadla pre deti a mládež v Trnave, od roku 1990 člen divadla Astorka - Korzo 90. Filmografia - Kára plná bolesti, Mahuliena, zlatá panna, Chodník cez Dunaj, Na krásnom modrom Dunaji, Rivers of Babylon Kruté radosti, Neverné hry, Útek do Budína a iné. Ženatý, dve deti.
Keď bol Ady Hajdu (43) mladší, jedeniu neprikladal žiaden význam. Čo mu dali zjedol, no keby sa ho vzápätí spýtali, čo to bolo, nevedel by odpovedať. To, čo má na tanieri, nebolo pre neho podstatné, jedol len, aby mohol fungovať. Inak ho obedy a večere iba zdržiavali od oveľa podstatnejších vecí. Dnes to však už neplatí. "Prišiel som do veku, keď som si začal vychutnávať život. A život, to je aj dobré jedlo a dobré pitie", vraví s úsmevom. Dnes nielenže s pôžitkom je, ale tiež rád varí. Najradšej deťom cez prázdniny. A miluje grilovanie. Sem-tam použije aj niektorý z grifov šéfkuchára bez čapice Jamieho Olivera, ktorého seriál o varení predaboval do slovenčiny.
V detstve bol Ady rozmaznaný babičkynou kuchyňou. Varievala vnukovi obedy, aby nemusel chodiť do nenávidenej školskej jedálne, kde sa mu obracal žalúdok už len z pachu vývarovne. No hoci babka bola skvelá kuchárka, Ady nebol ideálny stravník. Rýchlo zhltol čo mu dala, len aby sa už mohol venovať nespočetným záujmom. Nad jedlom sa vlastne začal zamýšľať až po vysokej škole, keď sa ako mladý herec vybral na štyri mesiace do Španielska.
"Kým na Slovensku sme zvyknutí miešať veľa chutí dohromady, Španieli majú inú filozofiu. Každé mäso či zelenina majú špecifickú chuť a tú treba zdôrazniť, nie potláčať výraznými koreninami, kečupmi a inými nezmyslami. Od nich som sa naučil vychutnávať si dobré jedlo a degustovať kvalitné vína, začal si všímať, čo s čím kombinovať, uvedomovať si chute."
Liek na kocovinu
V Španielsku mu chutilo najmä osviežujúce "gaspacho", teda studená zeleninová polievka. Vraj výborne zaberá na kocovinu. Obľúbil si aj paelu, ktorú Španieli pripravujú na množstvo spôsobov.
"V prímorských oblastiach ju robia najmä z mušlí, kreviet a ďalších darov mora, vo vnútrozemí, kde je problém s čerstvými rybami, ju pripravujú z králika, kurčaťa, jahňaciny. Tajomstvo dobrej paely však tkvie najmä v špeciálnej panvici, ktorú nevlastním, takže sám ju nevarím. Má ju však môj najlepší kamarát Roman Luknár, takže mi paelu občas uvarí. Teda, aby som bol presný, uvaril mi ju raz, viackrát už nemal čas."
Prázdninová kuchyňa
Hoci Ady rád ochutnáva rozličné špeciality, variť sa mu ich nechce, lebo to vyžaduje veľa času.
"Ja varím len jednoduché, takzvané prázdninové jedlá. Najviac totiž musím variť pre deti cez letné prázdniny, lebo aj ja mám voľno v divadle, takže fungujem ako matka v domácnosti."
Najčastejšie vraj varí cestoviny, pretože sú dobré a najmä rýchle hotové.
"Máme niekoľko druhov letných špagiet. Jedny sú s podusenou zeleninkou, s troškou masla, olivového oleja, cesnakom a cibuľkou. Ďalší variant je s paradajkovou omáčkou a ďalší s pestom, či už bazalkovým, alebo petržlenovým. Pestá kupujem už hotové, lebo je to jednoduchšie, než aby som sám mixoval bylinky."
Ady zvládne aj ovocné knedle. "Či varím ovocné knedle? Samozrejme. Kúpim mrazené, ktoré sú výborné a potom už len na ne dám tvaroh, roztopené maslo a cukor a máme skvelú lahôdku. Inak moje deti nie sú na sladké, viac ich poteším panenkou na prírodno."
Grilovačka so železnou rybou
V lete Ady veľmi rád griluje rôzne pácované mäsá. Buď u priateľov, alebo teraz už aj vo vlastnom domčeku na Záhorí.
"To je moje - grilovať, najlepšie niekde pri bazéne, k tomu hojne popíjať kvalitné suché vína a kvakotať s priateľmi. Takto si predstavujem ideálne leto. Samozrejme, kým sa to človek naučí, zopár mäsiek spáli, alebo ich naopak je surové, ale časom získa prax a vie odhadnúť gril aj rošt."
Ady griluje aj na prímorskej dovolenke. Skoro každé ráno chodieva na rybí trh, aby nakúpil čerstvé ryby, či dary mora.
"Opäť ich pripravujem čo najjednoduchšie. Mušle hodím do vriacej vody s bobkovým listom, nalejem trochu vína, keď sa otvoria, stačí ich precediť a jesť s bielym chlebom. Dokonalé. Alebo čerstvá ryba na rošte. Stačí na ňu nakvapkať olivový olej, dať cesnak a pažítku a mám delikatesu. Na grilovanie rýb odporúčam použiť "železnú rybu", takú špeciálnu "chňapku" v tvare rybičky, ktorá pomôže, aby sa krehké mäso pri pečení a obracaní nerozpadlo."
Jamie zaútočil na parlament
Ady predaboval do slovenčiny aj jedného z najslávnejších kuchárov sveta, Jamieho Olivera. Odrazilo sa to na jeho kuchárskom majstrovstve?
"Musím sa priznať, že keď som ho daboval, niekedy som vôbec nevedel, čo hovorím. On totiž strašne rýchle rozpráva, takže to bolo dosť náročné. Často som vôbec netušil, čo vlastne varím, takže keď išiel seriál v televízii, díval som sa naň ako na novú vec."
Ady má v kuchyni všetky Jamieho kuchárky, váži si ho však najmä pre čosi iné.
"Najúžasnejšie na ňom je, že zmenil stravovacie návyky na anglických základných a stredných školách. Kuchár bez čapice donútil parlament, aby vyčlenili asi šesť miliárd libier na školské jedálne, aby deti zdravo jedli. Dva roky trvalo, kým to dosiahol. Je to čosi úžasné, že jeden kuchár dokázal prinútiť vládu, aby sa zaoberala deťmi a svinstvami, ktoré jedia. Pôsobil aj na deti samotné. Keďže milujú mastné hranolčeky, hamburgery, kde je pomleté bohviečo, ukazoval im z čoho sa vyrábajú a pomaly menil ich chute. Tieto diely ešte na Slovensku nešli, ale v Británii sa už vysielali s veľkou odozvou."
Sklamaný Novotný
Rovnako ako Jamie, aj Ady už varil pred kamerou. Napríklad u českého zabávača Petra Novotného, ktorý mal v jednej zo slovenských televízií program o varení.
"Varil som mu práve gaspacho. Veľmi som mu ho vychválil a celkom sa mi aj podarilo. Lenže potom prišiel kameraman, že paradajky nie sú pre kameru dosť červené a kydol mi tam kečup, čo je samozrejme proti všetkým zásadám španielskej kuchyne. Novotný je síce profík, lebo na kameru to hrdinsky ochutnal, ale neviem, či som ho presvedčil, že je to fakt lahôdka."
FOTO SME - PAVOL FUNTÁL