Zíde sa, keď budete vedieť

Slivkový lekvár

Správne pripravený lekvár má trvanlivosť aj niekoľko rokov. Najlepší je slivkový lekvár z celých sliviek, ktoré po rozvarení lisujeme cez hrubšie sito alebo z pomletých sliviek. Slivky pred varením umyjeme a vykôstkujeme. Varíme v hrnci alebo kotlíku na miernom ohni za stáleho miešania drevenou varechou. Slivky prisýpame postupne, aby sa dobre rozvarili. Keďže slivkový lekvár je hustý, často sa pripaľuje, preto je dobré variť ho po menších množstvách. Varíme dovtedy, kým lekvár nezhustne tak, že ak varechou urobíme brázdu, tá sa nezaleje. Z 50 kg sliviek urobíme asi 10 až 15 kg lekváru. Prisládzame len kyslejšie slivky v pomere 200 g cukru na 1 kg sliviek. Na zlepšenie chuti môžeme pridať mletú škoricu, mleté klinčeky alebo ďumbier. Lekvár necháme v hrnci alebo kotlíku trochu vychladnúť a potom ho dávame do pohárov ešte teplý. Necháme ho vychladnúť, kým sa nevytvorí kôrka, ktorá zabraňuje plesniveniu. Napokon poháre uzavrieme viečkami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ovocný ocot

Ovocie rôzneho druhu spadnuté zo stromu nahádžeme do súdka alebo väčšej nádoby a necháme vykvasiť. Keď už má intenzívnu octovú vôňu, tak zmes ovocia prelisujeme lisom na hrozno. Pri menšom množstve môžeme použiť aj čistú utierku alebo handru. Ocot zlejeme do fliaš, necháme na teplom mieste vyčistiť a opatrne ho prelejeme do čistých fliaš, ktoré dobre uzavrieme a uložíme na chladné miesto. Ovocný ocot je výborný najmä do šalátov.

Šípkové víno

Domáce šípkové víno nie až také veľmi náročné na prípravu. Najprv si zomelieme 1 kg šípok, nasypeme ich do päťlitrového pohára, pridáme 2 l vody, 1 kg cukru a vínne kvasinky, ktoré dostaneme v drogérii. Zmes necháme stáť tri týždne v teplejšej miestnosti, potom pohár prenesieme do pivnice. Proces kvasenia sledujeme, ak treba dolievame vodu, aby pod kvasnou zátkou a hladinou vína zostal len minimálny priestor. Asi po troch mesiacoch víno stiahneme do fliaš. Takto si môžeme pripraviť aj černicové víno. V tomto prípade necháme ovocie stáť 2 až 3 dni, roztlačíme ho a na ďalší deň ho prelisujeme a napokon zmiešame so sirupom a vínnymi kvasinkami. Sirup si pripravíme prevarením cukru vo vode a necháme ho vychladnúť. Na 1 l ovocnej šťavy potrebujeme sirup z 3/4 l vody a 400 g cukru.

SkryťVypnúť reklamu

Alžbeta Slováková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 593
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 322
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 136
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 346
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 889
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 876
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 381
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu