Správne pripravený lekvár má trvanlivosť aj niekoľko rokov. Najlepší je slivkový lekvár z celých sliviek, ktoré po rozvarení lisujeme cez hrubšie sito alebo z pomletých sliviek. Slivky pred varením umyjeme a vykôstkujeme. Varíme v hrnci alebo kotlíku na miernom ohni za stáleho miešania drevenou varechou. Slivky prisýpame postupne, aby sa dobre rozvarili. Keďže slivkový lekvár je hustý, často sa pripaľuje, preto je dobré variť ho po menších množstvách. Varíme dovtedy, kým lekvár nezhustne tak, že ak varechou urobíme brázdu, tá sa nezaleje. Z 50 kg sliviek urobíme asi 10 až 15 kg lekváru. Prisládzame len kyslejšie slivky v pomere 200 g cukru na 1 kg sliviek. Na zlepšenie chuti môžeme pridať mletú škoricu, mleté klinčeky alebo ďumbier. Lekvár necháme v hrnci alebo kotlíku trochu vychladnúť a potom ho dávame do pohárov ešte teplý. Necháme ho vychladnúť, kým sa nevytvorí kôrka, ktorá zabraňuje plesniveniu. Napokon poháre uzavrieme viečkami.
Ovocný ocot
Ovocie rôzneho druhu spadnuté zo stromu nahádžeme do súdka alebo väčšej nádoby a necháme vykvasiť. Keď už má intenzívnu octovú vôňu, tak zmes ovocia prelisujeme lisom na hrozno. Pri menšom množstve môžeme použiť aj čistú utierku alebo handru. Ocot zlejeme do fliaš, necháme na teplom mieste vyčistiť a opatrne ho prelejeme do čistých fliaš, ktoré dobre uzavrieme a uložíme na chladné miesto. Ovocný ocot je výborný najmä do šalátov.
Šípkové víno
Domáce šípkové víno nie až také veľmi náročné na prípravu. Najprv si zomelieme 1 kg šípok, nasypeme ich do päťlitrového pohára, pridáme 2 l vody, 1 kg cukru a vínne kvasinky, ktoré dostaneme v drogérii. Zmes necháme stáť tri týždne v teplejšej miestnosti, potom pohár prenesieme do pivnice. Proces kvasenia sledujeme, ak treba dolievame vodu, aby pod kvasnou zátkou a hladinou vína zostal len minimálny priestor. Asi po troch mesiacoch víno stiahneme do fliaš. Takto si môžeme pripraviť aj černicové víno. V tomto prípade necháme ovocie stáť 2 až 3 dni, roztlačíme ho a na ďalší deň ho prelisujeme a napokon zmiešame so sirupom a vínnymi kvasinkami. Sirup si pripravíme prevarením cukru vo vode a necháme ho vychladnúť. Na 1 l ovocnej šťavy potrebujeme sirup z 3/4 l vody a 400 g cukru.
Alžbeta Slováková