Viedeň 26. júna (TASR) - Kuchárske knihy podstatnou mierou prispeli k tomu, že príprave jedál sa venovala veľká pozornosť a majstri kuchárskeho umenia sa vždy tešili všeobecnej úcte a pozornosti. A to aj napriek tvrdeniu Benjamina Franklina, že "od vynálezu kuchárskeho umenia skonzumujú ľudia dvojnásobne viac, než si vyžaduje príroda."
Význam jedla a jeho prípravy bol jedným z dôvodov, prečo sa Rakúska národná knižnica vo Viedni rozhodla v týchto dňoch sprístupniť verejnosti po prvý raz najstaršie a najcennejšie exempláre kuchárskych kníh zo svojej rozsiahlej zbierky.
Návštevníci výstavy sa okrem iného oboznámia s rozličnými spôsobmi stolovania, ktoré spoločne s lukulským hodovaním odzrkadľovali lesk dvorných banketov.
Úvodnú časť expozície tvorí niekoľko najstarších rakúskych stredovekých kuchárskych kníh, ako napríklad rukopis z kláštora sv. Doroty vo Viedni, ktorý vznikol okolo roku 1400. Veľa kuchárskych kníh z obdobia stredoveku prekvapuje receptami plnými fantázie, ale aj zdravotným aspektom prípravy jedál a domácich i exotických prísad do nich.
Na úroveň kuchárskych kníh a na ich šírenie po svete mal veľký vplyv vynález kníhtlače. Medzi najkrajšie kuchárske knihy na výstave patria zbierky receptov pápežského kuchára Bartolomea Scappiho z obdobia renesancie.
Vystaveným exponátom dominuje zbierka kuchárskych kníh z 19.storočia, ktorá prezentuje Rakúsko ako kulinársku krajinu s regionálnymi vplyvmi českej či uhorskej kuchyne.
Výstava v priestoroch Rakúskej národnej knižnice na Jozefskom námestí vo Viedni potrvá do 31. októbra.