Rakúska národná knižnica pripravila výstavu kuchárskych kníh

Viedeň 26. júna (TASR) - Kuchárske knihy podstatnou mierou prispeli k tomu, že príprave jedál sa venovala veľká pozornosť a majstri kuchárskeho umenia ...

Viedeň 26. júna (TASR) - Kuchárske knihy podstatnou mierou prispeli k tomu, že príprave jedál sa venovala veľká pozornosť a majstri kuchárskeho umenia sa vždy tešili všeobecnej úcte a pozornosti. A to aj napriek tvrdeniu Benjamina Franklina, že "od vynálezu kuchárskeho umenia skonzumujú ľudia dvojnásobne viac, než si vyžaduje príroda."

Význam jedla a jeho prípravy bol jedným z dôvodov, prečo sa Rakúska národná knižnica vo Viedni rozhodla v týchto dňoch sprístupniť verejnosti po prvý raz najstaršie a najcennejšie exempláre kuchárskych kníh zo svojej rozsiahlej zbierky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Návštevníci výstavy sa okrem iného oboznámia s rozličnými spôsobmi stolovania, ktoré spoločne s lukulským hodovaním odzrkadľovali lesk dvorných banketov.

Úvodnú časť expozície tvorí niekoľko najstarších rakúskych stredovekých kuchárskych kníh, ako napríklad rukopis z kláštora sv. Doroty vo Viedni, ktorý vznikol okolo roku 1400. Veľa kuchárskych kníh z obdobia stredoveku prekvapuje receptami plnými fantázie, ale aj zdravotným aspektom prípravy jedál a domácich i exotických prísad do nich.

Na úroveň kuchárskych kníh a na ich šírenie po svete mal veľký vplyv vynález kníhtlače. Medzi najkrajšie kuchárske knihy na výstave patria zbierky receptov pápežského kuchára Bartolomea Scappiho z obdobia renesancie.

Vystaveným exponátom dominuje zbierka kuchárskych kníh z 19.storočia, ktorá prezentuje Rakúsko ako kulinársku krajinu s regionálnymi vplyvmi českej či uhorskej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu

Výstava v priestoroch Rakúskej národnej knižnice na Jozefskom námestí vo Viedni potrvá do 31. októbra.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 584
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 303
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 116
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 336
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 914
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 862
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 397
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu