Vôbec nie je jedno, akou vodou, ktoré jedlo zapíjate. Ku každému pokrmu sa vraj hodí iný druh – ku kuracine nešumivá, ľahká voda, ktorá neuberie z chuti mäsa, naopak k múčniku podávajú šumivú, ktorá spláchne ťažkú chuť čokolády.
Slováci si na vodu zatiaľ nepotrpia, v reštauráciách dávajú prednosť vínu a pivu. „Obyčajnú vodu si u nás žiadajú len Američania. Často je to na škodu obchodu, pretože voda je zadarmo,“ hovorí manažér hotela Forum Peter Mühlhandl. Stáva sa, že zahraniční turisti kvalite našej vody nedôverujú. „Istá skupina návštevníkov z USA odmietla konzumovať ovocie, keď sa dozvedeli, že sme ho umyli našou bežne používanou vodou.“
Aj zákazníci ostatných bratislavských zariadení si vyberajú obyčajnú vodu len výnimočne. V pivárni U ťavy povedali, že sa to stáva azda len vtedy, keď je niekomu zle.
V reštaurácii Le monde sa najčastejšie pije víno, z minerálnych vôd hlavne zahraničná značka Evian. Zaujímalo nás, či je kvalitnejšia ako naše minerálky. „U nás máme minerálne vody, ktoré kvalitou v ničom nezaostávajú za zahraničnými. Výskumy dokázali, že stolová voda Evian má približne 150 rokov, niektoré naše pramene sú však staršie ako tisíc rokov. Jediný rozdiel je v tom, že zahraniční výrobcovia majú prepracovanejší systém kontroly počas výroby,“ hovorí Stanislav Hlávka z ministerstva zdravotníctva.
(rp)