Plodné výhonky viniča priväzujeme k drôtom. FOTO - AUTOR |
V tomto období odstránime prebytočné výhonky viniča. Rýchlo rastúce plodné výhonky priebežne priväzujeme k drôtom, alebo ich zasúvame medzi dvojdrôty a rozmiestňujeme tak, aby sa navzájom neprekrývali. Pokračujeme vo vylamovaní zálistkov, pokiaľ sú ešte krehké. Pri chloróze aplikujeme hnojivá Fytovit alebo Ferovit. Vinič postrekujeme aj zelenou skalicou.
Ak porasty uhoriek z aprílových a májových výsevov poškodili nízke teploty, urobíme náhradný výsev začiatkom júna. Neprinesie však už také veľké výnosy ako skoršie výsevy. Tento termín výsevu môžeme uplatniť aj pri uhorkách ako následných plodinách po zbere šalátu a špenátu.
Začíname zberať drobné ovocie a zeleninu. Odtrhávame aj plody napadnuté moniliózou a inými chorobami. So zberom skorej zeleniny sa ponáhľame, pretože kel a kapusta praskajú, hrášok stráca cukry, šalát, reďkovka a cibuľka vybiehajú do kvetu. Po zbere zeleniny všetky zdravé zvyšky vňatí a listov, ktoré nezužitkujeme v drobnochove, skompostujeme.
Na uvoľnených hriadkach môžeme v tomto období pestovať hrášok, kríčkovú fazuľu, cukrovú kukuricu, zimný pór, červenú repu šalátovú, reďkev siatu, pekinskú kapustu a čakanku šalátovú. V júni vysádzame predpestované sadenice hlúbovín, hlávkovej kapusty, hlávkového a kučeravého kelu, brokolice. Jednou z najdôležitejších podmienok úspešného pestovania je pravidelná a dôkladná závlaha všetkých vysievaných druhov. (pav)