Módny návrhár Fero Mikloško sa narodil v Bratislave. Vyštudoval umelecké krajčírstvo, kostýmy a kroje. V súčasnosti pripravuje pre račianskych vinárov módnu prehliadku zameranú na víno.
Módny návrhár Fero Mikloško je nielen mužom, ktorý oblieka moderátorku Adelu Banášovú či herečky Zuzanu Fialovú, Zdenu Studénkovú a Bibianu Ondrejkovú, ale je aj labužníkom. Na dobrom jedle si však nielen rád pochutí, ale rád ho aj pripraví. Varenie je preňho relaxom.
Bol vždy dobrý jedák, odmalička miloval najmä babkine bryndzové halušky. Aj na starej fotografii sa ako trojročný s veľkou drevenou lyžicou napcháva práve nimi. "Vystružlikal mi ju dedko," hovorí módny návrhár, ktorý svojich starých rodičov miloval. "Dobrovoľne som u nich trávieval celé víkendy. Už ako sedemročný som sa naučil pricestovať k nim sám hromadnou dopravou a potom si u nich užíval život, bez dvoch starších sestier, ktorých zvady mi občas prekážali."
U babky sa naučil jesť aj slepačiu polievku s rožkom. Tento zvyk mu zostal dodnes a nech je kdekoľvek, namáča si do slepačej polievky rožok. Je to preňho vrchol labužníctva, hoci ostatní sa pritom naňho začudovane pozerajú. "Dokonca, aj keď občas uvarím inú, napríklad francúzsku polievku, natrhám si do nej rožok."
Jeho babka vedela robiť aj výborné langoše, lokše a množstvo iných, síce nezdravých, ale zato veľmi chutných jedál. Keď si dedko ohrieval kolienka s vajcom alebo vajce s natrhanou knedľou na panvičke, malý Ferko jedával s ním a veľmi mu to chutilo. "Mám na to krásne - voňavo naturálne spomienky," hovorí módny návrhár.
Zbiera kuchárske knihy
Ako chlapca ho varenie ho veľmi nebavilo. Mama ho síce naučila niektoré základné jedlá, napríklad, ako sa pripravuje palacinkové cesto, ale dodnes s ňou musí niektoré recepty konzultovať po telefóne. Rád si kupuje kuchárske knihy, listuje v nich, premýšľa o jednotlivých receptoch a občas si to prediskutuje aj so svojimi klientkami - napríklad so Zdenou Studenkovou, ktorej kuchárska kniha v jeho knižnici nechýba. Vareniu sa začal viac venovať vďaka sestre, ktorá žije v Taliansku, takže ovláda práve stredomorskú kuchyňu. Tvrdí, že taliansku kuchyňu majú všetci radi preto, že ide o jednoduché recepty, ktoré si každý dotvorí podľa vlastnej chuti.
Čo varí najradšej?
Pred štyrmi rokmi, keď návrhár začal žiť so svojím priateľom a rozdeľovali si domáce povinnosti, chopil sa varenia. "A neľutujem to. Pozrite sa na mňa, vidieť, že varím dobre a chutne," ukazuje na svoju mierne mohutnejúcu postavu. Je rád, keď u nich doma chutí aj iným, rád sa pozerá, ako jedia. Najviac varí cez víkendky, pretože v týždni mu na kuchyňu veľa času neostáva. Najčastejšie pripravuje mäso. Kuracie na spôsob číny, ale aj vyprážané rezne v pivovom cestíčku, ktoré sa rozpadávajú na jazyku. Niektoré recepty objavuje na večierkoch s priateľmi, iné inšpirácie získava pri sledovaní televíznych programov o varení.
Z korenín používa často chilli, sušenú alebo čerstvú bazalku, mleté čierne korenie či karí. V novej kuchyni nového bytu, kam sa nedávno presťahoval, však začína už aj vypekať. Jeho prvý pokus - špenátová štrúdľa - všetkým chutil.
FOTO - DESANA DUDÁŠOVÁ