Mrazené alebo čerstvé špenátové listy, štrúdľové cesto, 1 balenie údeného lososa, 1 balenie syra Lučina, 1 žĺtok, jogurtová smotana, 1 cesnak, kvapka citróna
V slanej vode uvaríme špenátové listy a poukladáme ich na rozvaľkané štrúdľové cesto. Na špenát dáme plátky lososa, zvrchu ich potrieme syrom Lučina. Zrolujeme, potrieme žĺtkom a pečieme v rúre do zlatista. Do jogurtovej smotany vmiešame pretlačený cesnak, pridáme kvapku citrónu a touto omáčkou polejeme štrúdľové rezy na tanieri.
Cannelloni `a la Fero
1 balenie cestovín cannelloni, 1 balík špenátu, 1 tvaroh, tri konzervy olúpaných paradajok, cesnak, chilli, bazalka, čierne korenie, hladká múka a trocha mlieka na bešamel, mozarella alebo parmezán
Špenát uvaríme, rozmiešame s tvarohom a ešte horúcou zmesou rýchlo plníme trubičky cannelloni tak, aby nepopraskali. Na spodok jenskej misy uložíme vrstvu lúpaných paradajok, do ktorých sme rozmiešali cesnak s chilli, a postupne ukladáme cannelloni. Vytvoríme niekoľko vrstiev, ktoré prekrývame olúpanými paradajkami, dochutíme koreninami, bazalkou a zalejeme bešamelom. Pokryjeme plátkami mozzarelly, prípadne posypeme parmezánom a dáme zapiecť na 40 minút do rúry. Podávame pozdĺžne nakrájané.
Perkelt starej mamy
Pol kurčaťa, 2 cibule, červená paprika, nové korenie, bobkový list, soľ, chilli, múka, 1 kyslá smotana, 1 bujón.
Kurča vykostíme a nakrájame na kocky. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mäso, posolíme, okoreníme, pridáme červenú papriku, chilli, bobkový list a necháme podusiť. Potom podlejeme vodou, dochutíme bujónom a po zmäknutí zahustíme smotanou, v ktorej sme rozmiešali múku. Z múky, vajca a vody si pripravíme cesto. Necháme postáť a do vriacej vody hádžeme halušky, ktoré sú ku kuraciemu perkeltu najvhodnejšou prílohou.