Najbohatším zdrojom antioxidantov je čerstvá zelenina a ovocie. I keď vitamíny obsiahnuté v zimnom ovocí a zelenine nemajú takú hodnotu ako v plodinách, ktoré dozrievajú v lete. Určitým rizikom je aj rýchlená zelenina. V tržnici radšej prehliadajte lákavé sýtozelené šalátové hlávky a uprednostnite svetlozelené a žltkasté odtiene listov, ktoré signalizujú nedostatok dusíka v zelenine. Vitamín C, pre imunitu priam životne dôležitý, je najviac obsiahnutý v citrusovom ovocí, brokolici, paprike, kivi a petržlene. Pohár čerstvej pomarančovej šťavy (asi 1/4 litra) dodá organizmu viac ako polovicu potrebnej dennej dávky vitamínu C. „Éčko“ chráni organizmus pred pôsobením škodlivín z ovzdušia a zvyšuje odolnosť buniek proti tzv. volným radikálom (deštruktívnym molekulám kyslíka). Bohatým zdrojom vitamínu E sú predovšetkým rastlinné oleje, obilniny, orechy, mandle, slnečnicové semienka a cibuľa. Selén sa do organizmu dostáva prostredníctvom rýb, plodov mora a celozrnných produktov. Je schopný viazať a do určitej miery aj neutralizovať vplyv tzv. ťažkých kovov (napr. ortuti alebo olova), ktoré ohrozujú najmä fajčiarov a obyvateľov veľkých miest. Vitamín A udržiava bohaté zásoby imunitných buniek v slizniciach zažívacích a dýchacích ciest. Na „áčko“ je bohatá mrkva, brokolica, špenát, ryby, žĺtok i maslo. Zinok sa nachádza v potravinách s vysokým obsahom bielkovým rastlinného i živočíšneho pôvodu. Proti únave a nedostatku energie pomáhajú bojovať aj vitamíny radu B. Blahodarne vplývajú na nervový a tráviaci systém, pokožku, vlasy a nechty. Väčšina z nich sa nachádza v mlieku, syroch, mäse, celozrnnom pečive, hrachu, fazuli, ovsených vločkách. Pokryť dennú dávku vitamínov a minerálnych látok pomôžu aj syntetické vitamíny v tabletách. (dh)