Už dvanásty raz súťažili v Tureckej pri Banskej Bystrici družstvá zo Slovenska, z Maďarska a Česka vo varení halušiek. Bolo ich 32 a atrakciou bol najmä tím z Békešskej Čaby, keď výrobu známej klobásy vymenil za varenie slovenskej špeciality. "K nám chodia na klobásovú šou aj družstvá od vás, ktoré varia obyčajne halušky, a tak sme prišli aj my," lámanou slovenčinou vysvetľovali maďarskí kuchári. Výsledkom ich snaženia bola ,,internacionálna misa" s bryndzovými haluškami s čabajskou klobásou a paprikou.
Starosta Tureckej Milan Čillík bol spokojný a ani si nevšimol, že nestihol obed. ,,Halušky som ešte nemal, vlastne som od rána nejedol nič," povedal starosta, ktorého potešilo, že sa dolina po roku opäť slušne zaplnila. ,,Ľudia prišli, aj keď nie v takom počte ako po iné roky. Keby bolo lepšie počasie o deň skôr, tak aj družstiev príde viac. V minulosti sme ich tu mali až 44."
Aj tohto roku na štvorčlenné družstvá po navarení čakalo v mise 3,5 kilogramu halušiek, ktoré bolo treba čo najskôr zjesť. Najrýchlejšie sa to opäť podarilo tímu z Koliby svätého Krištofa z Uľanky za 17,09 minút, ktorý obhájil minuloročné prvenstvo. Michal Vall