Mäsové výrobky sú od začiatku marca drahšie. Výrobcovia pri zvyšovaní cien argumentovali tým, že vyššia cena bude znamenať aj vyššiu kvalitu. FOTO SME - JÁN KROŠLÁK |
BANSKÁ BYSTRICA - Do mäkkých mäsových výrobkov pridávajú niektorí výrobcovia aj mäso, ktoré do nich nepatrí. Napríklad v spišských párkoch, ktoré sa majú vyrábať z bravčového a hovädzieho mäsa, objavili špecializované laboratóriá hydinové proteíny. Vyplynulo to z analýzy niektorých vzoriek spišských párkov, ktorú nechal urobiť denník SME. V zložení výrobku na obale však výrobca hydinové mäso neuviedol.
"Je to druh falšovania. Podľa výnosu sú spišské párky len z bravčového a hovädzieho mäsa. V dvoch vzorkách sme však potvrdili aj prítomnosť hydiny," povedala Dana Matisová zo Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu.
Podľa šéfa Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Viliama Pohlyho jedným z možných dôvodov použitia hydinového mäsa v tomto druhu párkov je znižovanie nákladov na ich výrobu.
Od začiatku marca platia na vybrané mäsové výrobky ako napríklad špekáčiky, bratislavské párky, spišské párky, ale aj liptovská saláma, šunková saláma či bratislavská saláma prísnejšie kritériá. Vyšší podiel mäsa, ktorý by v nich podľa tradičných receptúr mal byť, sa odrazil aj na raste cien.
Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o hygiene potravín musia dodržiavať slovenskí výrobcovia pri vybraných druhoch minimálne stanovené kvalitatívne parametre.
Ide napríklad o pomer mäsa a tuku, ktorý v spišských párkoch stanovili na 45 : 35 percentám v prospech mäsa. Vzorky párkov z Taurisu a PM Zbrojníky podľa analýzy parametrom vyhoveli. Tauris bol na hranici normy, Zbrojníky normu mäsa prekročili výraznejšie.
Šéf spracovateľov Pohly hovorí, že na rast cien vybraných druhov o 15 až 20 percent už zareagovali obchodníci, ktorí žiadajú lacnejšie varianty.
"Záleží na zákazníkoch. Ak to nebudú akceptovať, drahšie druhy, ako napríklad spišské párky, vypadnú z ponuky," hovorí.
Richard Gavaľa, zástupca obchodného riaditeľa veľkého spracovateľa MECOM Humenné, potvrdil, že zákazníci nechcú akceptovať zvýšenie cien o 20 až 30 korún na kilogram. Pri takomto vývoji sú podľa neho niektoré tradičné výrobky odsúdené na zánik.
Cena za spišské párky slovenských výrobcov sa v hypermarketoch TESCO momentálne pohybuje okolo 160 korún za kilogram. Konkurujú im iba v priemere o 30 korún lacnejšie párky z Valašského Meziříčí.
Pohly tvrdí, že pôvodné spišské párky pod 100 korún za kilogram sú falzifikát.
"S Valaským Meziříčím sme už mali problém. Na Slovensku ponúkali spišské párky aj za 90 korún. Keď sme sa ozvali, zdvihli cenu," hovorí Pohly.