Gerberu chránime pred priamym slnkom. FOTO - AUTOR |
Gerbera pochádza z juhu Afriky a svoje pomenovanie dostala po nemeckom doktorovi Traugottovi Gerberovi, ktorý ju v 19. storočí priviezol do Európy. Dnes sa pestuje široká škála foriem s plnými alebo jednoduchými kvetmi, v rôznych farbách okrem modrej (je známych viac ako dvesto odrôd). Rastlina má trsovitý vzrast a veľké podlhovasté tmavšie listy tvoriace ružicu. Z trsov vyrastajú až 70 centimetrov dlhé stvoly. Na ich konci sa tvorí kvetenstvo s priemerom 10 centimetrov.
Teplota vhodná na pestovanie gerbery je 14 až 16 stupňov. Pre kvalitný a dlhší rast si však vyžaduje spodné vyhrievanie, teplota substrátu má preto dosahovať okolo 20 stupňov. Zabráni sa tým aj rozšíreniu pôdnych chorôb. V čase vegetačného pokoja stačí rastline 10 stupňov. Vyžaduje si svetlé stanovište, najlepšie oproti oknu. Rastlinu však chránime pred priamym slnkom. Potrebuje pravidelnú zálievku, substrát preto nemá vyschnúť. Neznáša však zamokrenie koreňového balu i nadzemných častí.
V zime doprajeme gerbere vegetačný pokoj znížením teploty a obmedzením zálievky. Vhodné je umiestniť ju do skleníka, na verandu a podobne, kde teplota ovzdušia dosahuje cez deň 5 až 10 stupňov a v noci minimálne 2 stupne. Rastlina najlepšie prospieva v ľahkom humóznom, priepustnom substráte s mierne kyslým pH (zmes pareniskovej zeminy, listovky a rašeliny s prídavkom polystyrénu alebo piesku).
Gerbery sú náchylné na hubové choroby a škodcov, preto musíme pri ich pestovaní dodržiavať vhodné podmienky a hygienu rastlín (staré a poškodené rastliny a listy odstraňujeme). Odporúča sa odstrániť aj listy ležiace na zemine, lebo ľahko zahnívajú. Vzhľadom na nároky pestujeme gerbery celý rok v interiéroch, najčastejšie v črepníkoch. RNDr. JÁN PAVLOVKIN, PhD.