Kukurica patrí k obľúbeným plodinám. FOTO - IT |
. Potrebuje dobre pripravenú a vyhnojenú pôdu.
Tejto kukurici vyhovujú hlboké hlinité až hlinitopiesočnaté pôdy. V jeseni sa odporúča zapraviť do nich organické hnojivá, najlepšie maštaľný hnoj v dávke 200 až 300 kilogramov na 100 štvorcových metrov. Na jar zapracujeme do pôdy priemyselné hnojivá.
Pred sejbou skypríme pôdu do hĺbky 10 až 15 centimetrov. Kukuricu cukrovú sejeme od polovice apríla do konca mája, keď teplota pôdy v hĺbke 5 centimetrov je aspoň 9 až 10 stupňov. Ak osivo nie je morené, môžu ho pred vzídením poškodiť alebo zničiť škodcovia a choroby. Sejba do teplejšej pôdy prináša rýchlejšie vzídenie i počiatočný rast. Odporúča sa postupná sejba jednej odrody alebo jeden termín výsevu viacerých odrôd s odlišným vegetačným obdobím. Druhý spôsob je obyčajne spoľahlivejší. Vysievame do sponu 60 až 70 x 20 až 30 centimetrov. Po vzídení pôdu kypríme.
Na konzumovanie sa zberajú vyspelé, ale nedozreté klasy vo voskovo-mliečnej zrelosti. Kukurica cukrová sa používa varená, dusená, pečená a konzervovaná.
Kukuricu pukancovú, Zea mays L. convar. Mikrosperma
(Koern.) môžeme úspešne pestovať v najteplejších oblastiach. V požiadavkách na výživu a agrotechniku sa nelíši od kukurice cukrovej. Semená pukancovej kukurice sú malé, špicaté a klasy sú menšie ako pri ostatných druhoch. Rozdiel je aj v čase zberu a používania. Kukuricu pukancovú zberáme v botanickej zrelosti, keď je povrch semien sklovitý, hladký a tvrdý. Po zbere klasy dosúšame, skladujeme a odzrňujeme.
Semeno kukurice pukancovej sa dostáva na trh v rôznom balení. Konzumuje sa po špeciálnej tepelnej úprave, ktorá spôsobuje pukanie semien a vytvorenie typických pukancov.
Doc. Ing. MAGDALÉNA
VALŠÍKOVÁ, PhD.