Ako pestujeme kukuricu v záhradke

Kukurica cukrová, Zea mays L. convar saccharata (Koern.), je jednoročná rastlina s rôznopohlavnými kvetmi, ktorá obľubuje teplé podmienky. V závislosti od odrody dorastá do výšky 80 až 200 centimetrov. Spočiatku zakorení plytko a vytvára zväzkovité korene

Kukurica patrí k obľúbeným plodinám. FOTO - IT


. Potrebuje dobre pripravenú a vyhnojenú pôdu.

Tejto kukurici vyhovujú hlboké hlinité až hlinitopiesočnaté pôdy. V jeseni sa odporúča zapraviť do nich organické hnojivá, najlepšie maštaľný hnoj v dávke 200 až 300 kilogramov na 100 štvorcových metrov. Na jar zapracujeme do pôdy priemyselné hnojivá.

Pred sejbou skypríme pôdu do hĺbky 10 až 15 centimetrov. Kukuricu cukrovú sejeme od polovice apríla do konca mája, keď teplota pôdy v hĺbke 5 centimetrov je aspoň 9 až 10 stupňov. Ak osivo nie je morené, môžu ho pred vzídením poškodiť alebo zničiť škodcovia a choroby. Sejba do teplejšej pôdy prináša rýchlejšie vzídenie i počiatočný rast. Odporúča sa postupná sejba jednej odrody alebo jeden termín výsevu viacerých odrôd s odlišným vegetačným obdobím. Druhý spôsob je obyčajne spoľahlivejší. Vysievame do sponu 60 až 70 x 20 až 30 centimetrov. Po vzídení pôdu kypríme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na konzumovanie sa zberajú vyspelé, ale nedozreté klasy vo voskovo-mliečnej zrelosti. Kukurica cukrová sa používa varená, dusená, pečená a konzervovaná.

Kukuricu pukancovú, Zea mays L. convar. Mikrosperma

(Koern.) môžeme úspešne pestovať v najteplejších oblastiach. V požiadavkách na výživu a agrotechniku sa nelíši od kukurice cukrovej. Semená pukancovej kukurice sú malé, špicaté a klasy sú menšie ako pri ostatných druhoch. Rozdiel je aj v čase zberu a používania. Kukuricu pukancovú zberáme v botanickej zrelosti, keď je povrch semien sklovitý, hladký a tvrdý. Po zbere klasy dosúšame, skladujeme a odzrňujeme.

Semeno kukurice pukancovej sa dostáva na trh v rôznom balení. Konzumuje sa po špeciálnej tepelnej úprave, ktorá spôsobuje pukanie semien a vytvorenie typických pukancov.

SkryťVypnúť reklamu

Doc. Ing. MAGDALÉNA

VALŠÍKOVÁ, PhD.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 568
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 285
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 709
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 076
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 273
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 919
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 850
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 412
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu