V kuchyni s herečkou: Miroslavou Partlovou

Miroslava Partlová mala až donedávna k vareniu skôr vlažný vzťah. Od pätnástich hrávala veľké úlohy na Novej scéne a popritom študovala na konzervatóriu, takže času mala málo a stravovala sa skôr úchytkom. Odkedy má však vlastný byt, prišla kuchyni ...

MIROSLAVA PARTLOVÁ (1985) - vyštudovala konzervatórium. Od pätnástich rokov účinkuje na Novej scéne, dnes je členkou súboru. Vytvorila tu hlavné ženské roly vo väčšine muzikálov - Hamlet, Klietka bláznov, Hair, Rebelové, Na skle maľované, Hello Dolly!, momentálne skúša Neberte nám princeznú, kde vytvorí hlavnú ženskú postavu, ktorú vo filme stvárnila Marika Gombitová. Hosťovala aj v divadle Aréna v Hriešnom tanci a v SND v Dome nad oceánom. FOTO SME - PAVOL FUNTÁL

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Miroslava Partlová mala až donedávna k vareniu skôr vlažný vzťah. Od pätnástich hrávala veľké úlohy na Novej scéne a popritom študovala na konzervatóriu, takže času mala málo a stravovala sa skôr úchytkom. Odkedy má však vlastný byt, prišla kuchyni celkom na chuť a varenie ju začalo baviť. Mäso však u nej nenájdete. Jej láskou sú cestoviny, ktoré pripravuje na rozličné spôsoby.

SkryťVypnúť reklamu

V Mirkinej rodine sa príliš nevyváralo. Rodičia sú učitelia, takže všetci chodili na obedy do školskej jedálne.

"Cez týždeň sa varilo málo, zato cez víkendy som sa vždy tešila na maminu kuchyňu. A variť, vlastne piecť sa naučil aj otec. Je totiž závislý od sladkostí, bez problémov dokáže zjesť na posedenie nutelu. Preto mama dosť často piekla, bol to rituál. No raz nebola doma a otec dostal strašnú chuť na koláč. Ja by som to nezvládla, a tak zrazu vraví - tak si ho upečiem sám. Trochu som sa obávala, či nevybuchne kuchyňa, alebo nenastane iná katastrofa, no musím povedať, že spravil koláč z kysnutého cesta a bol vynikajúci. Odvtedy ho už piekol len on."

Hladná ako herečka

Mirka odišla z domu v pätnástich, keď začala študovať na konzervatóriu. Bývala u babky.

SkryťVypnúť reklamu

"Tá by mi síce varila veľmi rada, lenže ja som skoro ráno odchádzala do školy a prichádzala v noci po predstavení, takže na pravidelné obedy či klasické večere vôbec nebol čas. Babička tým, samozrejme, trpela, takže po návrate z divadla som nachádzala mištičky s ovocím, puding či tabuľku čokolády, lebo kdesi vyčítala, že vyťažený človek potrebuje veľa energie. No ja sa snažím stravovať zdravo, takže jesť o jedenástej tabuľku čokolády mi nepripadalo ideálne. Nútila ma aj na obedy, dokonca so mnou ráno vstávala, navarila a chcela, aby som si brala so sebou hotové jedlo ako desiatu. Odmietala som, že predsa nevytiahnem na javisku desiatovú škatuľku. Dosť pre moje stravovanie trpela, ale vydržala to so mnou."

Nie som žienka domáca

Pred časom sa Mirka úplne osamostatnila, takže má prvú vlastnú kuchyňu.

SkryťVypnúť reklamu

"Stále nie je veľa času, takže nie je nejako extra vybavená pre gurmánov, ale všetky potrebné veci v nej mám. Najväčšie zásoby mám z cestovín. Moji rodičia absolútne nechápu, ako na nich dokážem prežiť. Ale ja ich zbožňujem, kým oni sú obaja mäsoví."

Mirka uprednostňuje ľahké jednoduché jedlá zo zeleniny, paradajok. Varieva väčšinou z hlavy, prípadne niečo, čo odkukala od kolegýň.

"Alebo sa radím s mamou. Aj minule som jej telefonovala, lebo som nedokázala zapnúť rúru. Nevedela som, že gombík treba podržať trochu dlhšie, takže som tam stála, telefón pridŕžala hlavou o rameno a podľa inštrukcií zažínala plamienok. Jednoducho, nie som vyslovená žienka domáca, ale keď treba, uvarím."

Mirka býva s priateľom, ktorý od nej veľké vyváranie nevyžaduje.

SkryťVypnúť reklamu

"Sám však varí vynikajúco, až som bola prekvapená. Pritom sú to jednoduché veci, napríklad cestoviny s maslom a petržlenovou vňaťou, ale tak dokáže vyvážiť chute, že by som ich dokázala jesť od rána do večera. Ja zase varím cestoviny s bazalkou a paradajkami. Alebo tortellini, to je moja špecialita. A obaja máme radi zapekané jedlá."

Nepriatelia spevu

Na Novej scéne sa vraj herci môžu najesť skvele. "V bufete výborne varí naša bufetárka, minule napríklad robila úžasnú žemľovka, nedávno nám zase manažment poslal koláče, takže je o nás dobre postarané."

Mirkini blízki vedia, že má jednu drogu - a tou je kakao.

"Bez teplého kakaa sa nepohnem z domu. No pred predstavením by som ho nemohla. Pre spev je mlieko zabijak, lebo zahlieňuje. Takže viem, že od štvrtej poobede už mlieko nemôžem, ani nič chrumkavé, ktoré zase škriabe v hrdle a núti na kašľanie. Rovnako nič ľadové, ale ani sladkosti, ktoré dokážu obaliť hlasivky. Ak vám niekto ponúkne čokoládu pred predstavením, je to nepriateľ." Naopak, výborne sa jej spievalo po mastnom kurčati.

SkryťVypnúť reklamu

"Tiež mi dobre robí pivo, teplé jedlá a dokonca med, hoci je sladký. Čaj s medom pred vystúpením je skvelý. Je to však individuálne. Napríklad sa hovorí, že mentol vysušuje, ale mne robia mentolové cukríky dobre. Akurát je problém, že niektoré farbia, takže mám potom pred divákmi modrý jazyk."

Recepty Mirky Partlovej

Tortellini v paradajkovej omáčke

Paradajkový pretlak, kečup, cukor, vegeta, bazalka, petržlenová vňať, soľ, cukor, podľa potreby voda, tortellini

Urobíme zápražku z hladkej múky a oleja, pridáme paradajkový pretlak, najlepšie domáci. Pridáme kečup a podľa toho, či chceme hustejšiu omáčku alebo polievku, dolejeme vodu. Posolíme a osladíme. Povaríme, dochutíme vegetou, bazalkou a petržlenovou vňaťou. V paradajkovej omáčke (polievke) uvaríme tortellini a podávame buď ako polievku, alebo ako hlavné jedlo.

SkryťVypnúť reklamu

Kura na broskyniach

Kuracie prsia, olej, paradajkový pretlak, broskyňový kompót alebo olivy, kečup, čierne korenie, soľ, bazalka, majorán

Kuracie prsia nakrájame, posolíme a orestujeme na oleji. Zalejeme paradajkovým pretlakom a chvíľu podusíme. Pridáme bazalku, majoránku, čierne korenie a kečup. Potom pridáme buď olivy, alebo broskyne z kompótu nakrájané na kocky. Podávame s makarónmi.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 558
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 274
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 708
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 057
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 215
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 928
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 838
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 419
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu