Japonsko tvrdí, že loví veľryby na vedecké účely, ale ekologické organizácie už dlho Tokio obviňujú, že pod zásterkou vedeckého programu zabíjajú tieto cicavce na komerčné účely.
Dosiaľ sa dalo veľrybie mäso v krajine dostať predovšetkým v luxusných reštauráciách za náležite vysoké ceny. To chce teraz zmeniť nová spoločnosť, ktorej cieľom je propagovať veľrybie mäso i u najmladších zákazníkov. Plánuje ho dodávať do školských jedální, do reťazcov reštaurácií, ktoré s obľubou navštevujú rodiny s deťmi, či do nemocníc. Svoju činnosť firma začne budúci mesiac a dúfa, že v nasledujúcom roku predá 1000 ton veľrybieho mäsa.
"Až dosiaľ bolo množstvo veľrybieho mäsa obmedzené, takže obyčajní ľudia k nemu nemali prístup," hovorí Norijoši Hattori, riaditeľ Inštitútu na výskum veľrýb, ktorý vedie japonský program lovu veľrýb, "ale keď budú môcť ľudia jesť veľryby od mladosti, zvyknú si na ne." (čtk)