V kuchyni s hercom a moderátorom Petrom Kočišom

Petra Kočiša varenie síce baví, ale nepovažuje ho za zmysel svojho života. A hoci nevarí často, nerobí mu problém pripraviť ani komplikovanejšie recepty.

Peter Kočiš sa narodil v roku 1965 v Nitre. Na televíznej obrazovke sa prvý raz objavil ako päťročný v inscenácii Svetská krása. Odvtedy účinkoval asi v osemdesiatich inscenáciách a pätnástich filmoch. Ako rozhlasový moderátor pracoval vo FUN Rádiu a Rock FM, v televízii moderoval relácie Štúdio Kontakt, Snívajte s nami, Super kvíz, On a ona u vás doma, Bumerang. Teraz moderuje reláciu televízie JOJ, Páli vám to?. Aktívne sa venuje tenisu, absolvoval aj zoskoky padákom a niekoľkokrát bungee jumping. K jeho záľubám patrí aj cestovanie. Je ženatý, má dve dcéry - šesťročnú Terezku a trojročnú Sáru. FOTO SME - PAVOL MAJER

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Petra Kočiša varenie síce baví, ale nepovažuje ho za zmysel svojho života. A hoci nevarí často, nerobí mu problém pripraviť ani komplikovanejšie recepty.

Doma vyrastal na klasickej slovenskej strave a v ich rodine bolo vždy navarené. "Každú nedeľu sme celá rodina spoločne obedovali. Sadali sme si k pekne prestretému stolu, ako prvá sa tradične podávala polievka. A ako hlavné jedlo sme mali najčastejšie pečené kura alebo vyprážaný rezeň s prílohou, také bežné socialistické obedy," spomína.

Nikdy si nemusel sám pripravovať obed či večeru, lebo jeho mama popri práci zvládala aj varenie pre celú rodinu. Okrem natierania chleba či prípravy praženice nerobil teda v kuchyni nič iné.

Od detstva trávil veľa času v televízii. "Keď som nakrúcal ešte ako dieťa, mama mi vždy pripravila jedlo. V dospelosti som však hlad riešil rýchlym stravovaním v bufete. Dal som si dva párky, kávu a pokračoval v práci. A to párky nemám rád."

SkryťVypnúť reklamu

Vareniu sa začal priúčať až na vysokej škole. "To som už nebýval u rodičov a začínal som sa starať sám o seba. Moje stravovanie záviselo od množstva peňazí, ktoré som neminul na iné veci," spomína. Niekedy sa stravoval v menze, ale občas si okrem ohriatia konzervy dokázal pripraviť aj čínu a kuracie mäso na rôzne spôsoby. A postupne svoje kuchárske umenie obohatil o niekoľko ďalších receptov.

Podľa Jamieho Olivera

Peter Kočiš je dnes už ženatý a má deti, ale každý deň sa u nich nevarí. Pred rokom si totiž v Bratislave otvoril reštauráciu, a tak sa občas celá rodina stravuje tam. Najviac mu tam chutí kuracie mäso, ryby a cestoviny, ale rád si dá aj steak či krevety. "Na svojich kuchárov nedám dopustiť, myslím, že varia skutočne vynikajúco."

SkryťVypnúť reklamu

Doma varí zriedka, nerobí mu však problém pripraviť aj komplikovanejšie recepty. "Najčastejšie pripravujem kuracie mäso s prílohami, zeleninové a ovocné šaláty, ale pustím sa aj do kohúta na víne. A rád pripravujem ryby na rôzne spôsoby. Dôležité sú pritom koreniny, ktoré do jedál pridávam podľa chuti. A taký steak z bravčovej panenky zabalený v prosciutte pečený na grile je skvelý."

Medzi jeho obľúbené recepty patrí rybací koláč z kuchárskej knihy Jamieho Olivera. "Tento recept som si trošku prispôsobil, hoci Oliverove recepty sa už vylepšiť nedajú - skôr nedávam niektoré suroviny tak ako on. Jeho kuchyňu mám rád, pretože pracuje s fantáziou a koreninami, a hlavne, netreba sa prísne držať gramáže či predpísaného postupu," hovorí herec, ktorý obľubuje aj letné grilovačky - najmä pre atmosféru a chuť grilovaného jedla. A marinády, ktoré si pripravuje zásadne sám.

SkryťVypnúť reklamu

Najviac mu chutí v Grécku

Moderátor rád a veľa cestuje, takže mal možnosť vyskúšať mnohé národné a exotické kuchyne. Najviac mu chutilo v Grécku. "Keďže je to prímorská krajina, robia veľa rýb a morských živočíchov. Ich jedlo je chutné a z európskych krajín ho dávam na prvé miesto."

Na rôznych netradičných špecialitách si pochutnal najmä na Bali. "Ochutnal som tam veľa morských živočíchov - krevety, mušle, homáre, len na chrobáky som sa zatiaľ neodhodlal. Mám však pocit, že raz sa na to dám nahovoriť. Dôležité je prekonať prvotný strach. Veď zajaca tiež jeme a netvárime sa, že je to niečo nezvyčajné."

Kávičkár

Snaží sa stravovať zdravo, nedrží však žiadne diéty. Už niekoľko rokov si udržiava rovnakú váhu, s ktorou je spokojný. Darí sa mu to aj vďaka športovaniu. Pravidelne hráva tenis, v zime lyžuje, v lete bicykluje a hrá futbal. Dodržiava tiež pravidelný pitný režim - smäd mu najlepšie uhasí čistá voda. Z ovocia má najradšej čerstvé zelené a žlté melóny, ale aj pomaranče a broskyne.

SkryťVypnúť reklamu

Každé ráno začína kávou s mliekom, potom už pije len čistú silnú kávu bez mlieka aj cukru. "Denne ich vypijem šesť, sedem, niekedy aj osem. Káva mi totiž chutí, mám rád jej horko-kyslastú chuť."

Hoci mliečne výrobky nikdy nezbožňoval, ako malý chlapec veril, že keď vypije veľa kakaa, bude lepší v basketbale. Varenému mlieku však na chuť nikdy neprišiel. Ani jogurty nejedáva denne, hoci dnes mu chutia viac ako kedysi. "Keď som bol malý, jogurty boli kyslé, takže som si ich musel vždy zmiešať s kakaom a cukrom." Z mliečnych výrobkov má najradšej syry, z nich najviac parmezán.

 

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 587
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 309
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 339
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 908
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 868
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 390
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu