BRATISLAVA – V čínskom hydinovom mäse slovenskí veterinári nenašli žiadne antibiotiká. „Prítomnosť chloramfenikolu nebola potvrdená,“ povedal včera Dušan Magic, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Podľa jeho slov celý problém vznikol, keď kontrolné orgány v Európskej únii pri dovoze z Číny našli v rybacej múčke chloramfenikol. Po náleze zakázali dovoz všetkých živočíšnych produktov z Číny. „Maďarsko ani Česká republika nedovážali žiadne hydinové mäso, preto nie je pravda, že v týchto krajinách dovoz pozastavili,“ dodal Magic.
Vlani tvorilo čínske mäso asi jednu tretinu celkového dovozu hydiny na Slovensko. Za prvé dva mesiace tohto roku sme doviezli už polovicu vlaňajšieho dovozu.
Od 1. marca nová vyhláška upravuje limity obsahu vody v mäse, tzv. cudzej vody. „Tovar, v ktorom je tento limit prekročený, označíme ako nevyhovujúci. Už sme pozastavili 600 ton hydinového mäsa, z čoho až 290 ton pochádza z Číny. Mäso je v karanténnych skladoch,“ povedal Magic. Dovozcovia buď mäso vrátia, alebo ho ponúknu na slovenský trh ako výrobné mäso na výrobu výlučne hydinových výrobkov. (ver)