Hoci už naše staré mamy vravievali, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, v dnešnej uponáhľanej dobe ich mnohí z nás jednoducho vynechajú. Vedci z univerzity vo waleskom Cardiffe však zistili, že najmä počas zimnej chrípkovej sezóny to nie je múdre rozhodnutie. Ľudia, ktorí raňajkujú, sú totiž na boj s nachladnutím a chrípkou lepšie vybavení.
Profesor Andy Smith a jeho tím sledovali skupinu 188 dobrovoľníkov, ktorí si desať týždňov viedli podrobný denník o svojich stravovacích návykoch. Vedci si zároveň zaznamenávali všetky prípady nachladnutia a chrípky v sledovanej skupine.
Zistili, že tí, ktorí v priebehu desiatich týždňov viac ako raz ochoreli, zvyčajne neraňajkujú. Tá istá skupina trpí aj inými zdravotnými problémami, ktoré sú dôsledkom zlého životného štýlu.
Vedci sledovali aj 498-člennú skupinu zdravých študentov, ktorí sa mali výskumníkom ohlásiť v prípade, že ochorejú. Ako profesor Smith zistil, ozvali sa tí študenti, ktorí fajčia, alebo podľa vlastných slov žijú v strese.
Obe štúdie tak podľa profesora dokazujú, že psychické faktory a zdravý životný štýl ovplyvňujú odolnosť organizmu voči nachladnutiu a chrípke. Dôvod, pre ktorý raňajky pôsobia ako prevencia pred chrípkou a nachladnutím sa však jednoznačne vysvetliť nepodarilo.
Podľa profesora Rona Ecclesa z tej istej univerzity najpravdepodobnejším vysvetlením je fakt, že pri raňajkách „nakŕmime“ aj imunitný systém.
Pravdou však je, že ľudia, ktorí neraňajkujú, žijú väčšinou vo veľkom strese, a tak ľahšie podliehajú infekciám. (tasr)