Je to najmä známe trio pozostávajúce z vitamínov A, C a E, nazývané aj antioxidanty. Vitamíny A, C a E majú schopnosť brániť organizmus pred voľnými radikálmi, skupinou zlúčenín, ktoré napádajú bunky a bunkové steny, a tým sa podieľajú na vzniku rakoviny. Vznik voľných radikálov v organizme podmieňuje znečistené životné prostredie, intenzívne opaľovanie, stres, vysoká spotreba liekov, nikotín a alkohol. Každý, kto sa chce pred nimi chrániť, by mal dbať na dostatočný príjem vitamínov A, C a E. Najmä preto, lebo ide o vitamíny, ktoré dokážu škodliviny zneškodniť. Dôležité je vedieť, že v trojici sú najúčinnejšie.
* Vitamín A existuje v dvoch podobách: ako retinol v živočíšnych a ako karotén v rastlinných potravinách. Je dôležitý pre ostrosť zraku, posilňuje obranyschopnosť organizmu a vplýva na zdravie pokožky a slizníc. Najviac vitamínu A obsahuje pečeň, mrkva, paprika, špenát, tekvica, paradajky, vaječný žĺtok a žlté druhy ovocia. Pretože vitamín A je rozpustný v tukoch, je vhodné pridať do šalátov alebo štiav zo surovej zeleniny aj niekoľko kvapiek rastlinného oleja alebo lyžičku smotany.
* Vitamín C je rozpustný vo vode. Organizmus nie je schopný vytvoriť si jeho zásoby. Je dôležitý na tvorbu kolagénu v podkožnom väzive, pre výživu buniek, zdravé zuby, ďasná, kosti a pre odbúranie jedov z pečene a žalúdka. Najviac vitamínu C obsahuje kivi, citrusové ovocie, petržlen, šalát, paprika, fenikel, sójové bôby a zemiaky.
* Vitamín E je rozpustný v tukoch. Organizmus si z neho vytvára zásoby v pečeni, tukovom tkanive, srdci, svalstve, krvi a nadobličkách. Podporuje činnosť srdca a krvného obehu, priaznivo ovplyvňuje plodnosť a potenciu a pomáha spomaliť zmeny súvisiace so starnutím. Najviac vitamínu E môžeme načerpať z rastlinných olejov lisovaných za studena, z orechov, žĺtka, obilnín a listovej zeleniny. Vyššie množstvá vitamínu E potrebujú piloti, letušky, tehotné ženy, ale aj ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu. (tom)