Delené hody
novať „zvieratká“, teda mäso a mliečne výrobky, s „kvetinkami“, teda obilninami a strukovinami. Zeleninu, ovocie, orechy a lesný med môžeme kombinovať so všetkým. Názory na delenú stravu sú rôzne. Isté ale je, že kto sa podľa nej začne stravovať, zdisciplinuje sa v jedení, časom obmedzí aj množstvá jedla, a tak ide váha dolu. No najmä, rozvíja sa fantázia, lebo delená strava núti človeka vymýšľať rôzne kombinácie na spestrenie jedálnička.
Hoci na recepty delenej stravy existujú už rôzne kuchárske knihy, mnohé triky si vymysleli gazdinky samy. Fantázii sa medze nekladú. Takmer z každého receptu sa po miernej úprave dá získať dobré jedlo bez rizika pribratia. Napríklad sviečková. Tí, ktorí sa rozhodnú pre vegetariánsku verziu, môžu mäso nahradiť sójovými plátkami, syrom tofu alebo seitanom (dostať ho v špecializovaných predajniach). Potom sa v osolenej vode s čiernym a novým korením a bobkovým listom uvarí mrkva, zeler, petržlen, cibuľa a rozmixuje sa. Pridá sa dostatočné množstvo práškového sójového alebo ovseného mlieka, dochutí sa octom a krémová omáčka je na svete. Môže sa podávať s bezvaječnými cestovinami. Kto je na mäso, uvarí si klasickú sviečkovú, len si odpustí knedľu. Ani dezerty nie sú vylúčené.
Ponúkame vám tip na „rajské jablká“.
Rajské jablká
Vezmeme zopár červených jabĺk a vydlabeme stred. Diera musí byť dosť veľká, neprekáža, ak sa jablká aj prederavia. Poukladáme ich na pekáč vytretý zľahka rastlinným tukom. Do každého jabĺčka vložíme ošúpané vlašské orechy a lyžičku lesného medu. Môže to aj pretekať a vyčnievať, čím viac, tým chutnejšie. Kto chce, môže si to ešte posypať škoricou. Potom pomaly pečieme vo vyhriatej rúre, kým jablká nezmäknú, orechy nezhnednú a med trochu neskaramelizuje.
Upečené jablká polejeme omáčkou, ktorú sme pripravili na miernom ohni z kakaa, lyžičky lesného medu a sójového mlieka. Väčší maškrtníci si môžu dať na vrch ešte aj sójovú šľahačku. Jablká môžeme servírovať horúce, veľmi dobré sú však aj vychladené z chladničky. (bd)