Zajedzme si

O delenej strave existuje mnoho kníh, najväčšiu reklamu jej však spravila asi česká herečka Lenka Kořínková. Vydala o nej viacero kníh, ktoré sa stretli s obrovským komerčným úspechom. Objavili sa dokonca reštaurácie pripravujúce jedlá na princípe nekombi

Delené hody

novať „zvieratká“, teda mäso a mliečne výrobky, s „kvetinkami“, teda obilninami a strukovinami. Zeleninu, ovocie, orechy a lesný med môžeme kombinovať so všetkým. Názory na delenú stravu sú rôzne. Isté ale je, že kto sa podľa nej začne stravovať, zdisciplinuje sa v jedení, časom obmedzí aj množstvá jedla, a tak ide váha dolu. No najmä, rozvíja sa fantázia, lebo delená strava núti človeka vymýšľať rôzne kombinácie na spestrenie jedálnička.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hoci na recepty delenej stravy existujú už rôzne kuchárske knihy, mnohé triky si vymysleli gazdinky samy. Fantázii sa medze nekladú. Takmer z každého receptu sa po miernej úprave dá získať dobré jedlo bez rizika pribratia. Napríklad sviečková. Tí, ktorí sa rozhodnú pre vegetariánsku verziu, môžu mäso nahradiť sójovými plátkami, syrom tofu alebo seitanom (dostať ho v špecializovaných predajniach). Potom sa v osolenej vode s čiernym a novým korením a bobkovým listom uvarí mrkva, zeler, petržlen, cibuľa a rozmixuje sa. Pridá sa dostatočné množstvo práškového sójového alebo ovseného mlieka, dochutí sa octom a krémová omáčka je na svete. Môže sa podávať s bezvaječnými cestovinami. Kto je na mäso, uvarí si klasickú sviečkovú, len si odpustí knedľu. Ani dezerty nie sú vylúčené.

SkryťVypnúť reklamu

Ponúkame vám tip na „rajské jablká“.

Rajské jablká

Vezmeme zopár červených jabĺk a vydlabeme stred. Diera musí byť dosť veľká, neprekáža, ak sa jablká aj prederavia. Poukladáme ich na pekáč vytretý zľahka rastlinným tukom. Do každého jabĺčka vložíme ošúpané vlašské orechy a lyžičku lesného medu. Môže to aj pretekať a vyčnievať, čím viac, tým chutnejšie. Kto chce, môže si to ešte posypať škoricou. Potom pomaly pečieme vo vyhriatej rúre, kým jablká nezmäknú, orechy nezhnednú a med trochu neskaramelizuje.

Upečené jablká polejeme omáčkou, ktorú sme pripravili na miernom ohni z kakaa, lyžičky lesného medu a sójového mlieka. Väčší maškrtníci si môžu dať na vrch ešte aj sójovú šľahačku. Jablká môžeme servírovať horúce, veľmi dobré sú však aj vychladené z chladničky. (bd)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 564
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 280
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 708
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 074
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 251
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 924
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 846
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 413
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu