FOTO |
o (FAO). Ťavie mlieko je slanšie než kravské, obsahuje však trojnásobné množstvo vitamínu C a desaťnásobné množstvo železa. Chráni vraj organizmus pred mnohými chorobami a pôsobí aj ako afrodiziakum. Samica ťavy poskytuje denne päť litrov mlieka, ale pri zlepšení chovných podmienok to podľa FAO môže byť aj viac.
Nancy Abeiderahmanneová pochádza z Veľkej Británie a v africkej Mauretánii má už 15 rokov podnik na spracovanie ťavieho mlieka. FAO jej ešte v roku 1992 poskytla odborníka, ktorý ju naučil využívať špeciálny enzým, pomocou ktorého vznikol jemný biely syr s bielou šupkou. Oficiálne sa volá Caravane, ale hovoria mu Camelbert. Jeho výrobkyňa sa teraz snaží získať licencie, aby mohla svoju lahôdku predávať v najznámejších londýnskych obchodoch.
Ťavie mlieko sa však dá spracovať aj inými spôsobmi. Kazašskí kočovníci z neho už sto rokov pripravujú vyhľadávaný zakysaný nápoj šubat. V bývalej kazašskej metropole Alma-Ate slúži ťavie mlieko aj na výrobu tvrdého syra a niekoľkých druhov mliečnych sladkostí. Viedenský cukrár Johann Georg Hochleitner už pripravuje linku, na ktorej bude zo sušeného ťavieho mlieka vyrábať čokoládu s nízkym obsahom tuku. Hodner Mardach vlastní zase mliekareň v kenskom meste Nanyuki. Okrem ťavieho mlieka však chce predávať aj zmrzlinu a jogurty. Reklamu na ťavie výrobky stavia na ich zdravom obsahu - produkt zo zvieraťa, ktoré sa živí rôznymi rastlinami, musí byť predsa zdravý. Lenže ľudia sú maškrtní, takže pre nich bude rozhodujúca chuť. Presvedčiť západných zákazníkov nebude teda ľahké. Kým jeden účastník ochutnávky pre BBC povedal, že ťavie mlieko mu veľmi chutilo, mladá žena, ktorá porovnávala jogurty, až taká nadšená nebola. "Jogurty z ťavieho mlieka nie sú také sladké ako z kravského či kozieho, sú však tučnejšie a menej lahodné," povedala.