V kuchyni s rozhlasovou redaktorkou: Hanou Michalčíkovou

Redaktorka a moderátorka Hana Michalčíková má dlhoročné skúsenosti nielen s rozhlasovým mikrofónom, ale aj s kuchárskym umením. Variť sa učila sama, keď sa vydala. Pomáhali jej však pritom rodinné recepty.

Hana Michalčíková pracuje ako redaktorka - moderátorka v Slovenskom rozhlase. Dvadsať rokov pracovala v redakcii Dobré ráno, tvorila aj predpoludňajšie Kontakty a Nočnú pyramídu. V súčasnosti moderuje predpoludňajšiu reláciu Dobrý deň, Slovensko. Je vydatá, má dvoch synov. FOTO - PETER LEGINSKÝ


Redaktorka a moderátorka Hana Michalčíková má dlhoročné skúsenosti nielen s rozhlasovým mikrofónom, ale aj s kuchárskym umením. Variť sa učila sama, keď sa vydala. Pomáhali jej však pritom rodinné recepty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Detstvo prežila u starej mamy v dedine neďaleko Topoľčian. "Preto aj jedlá, ktoré mama varievala, keď sme sa neskôr presťahovali do Komárna, boli typicky hornonitrianske," hovorí moderátorka, ktorá dnes varí pre troch mužov - manžela a dvoch synov. Doma kedysi jedávali veľa strukovín a múčnych jedál. Mäso bývalo v nedeľu. "Mávali sme najmä to, čo stará mama chovala na dvore - kurčatá, kačice a husi." Stredy a piatky bývali u nich pôstne dni, vtedy mávali napríklad hrachovú polievku alebo hustú fazuľovicu zo strakatej fazule s rezancami či šošovicu. "Dodnes mám rada babkinu krúpkovú polievku so zeleninou a údeným mäsom," hovorí Hana Michalčíková. Každý deň sa u nich aj pieklo. Prababička chodievala dokonca variť a piecť na svadby.

SkryťVypnúť reklamu

Presne podľa receptov

Vareniu sa začala viac venovať, až keď sa po vysokej škole osamostatnila. Učila sa sama, pomáhali jej však pritom domáce recepty od mamy, babky i prababičky. Ich rodinnou špecialitou boli záviny a ani jej dnes nerobí problém napiecť cez víkend aj tri druhy koláčov - makový, orechový a kakaový z kysnutého cesta, kalorickú bombu štedrák či žerbó rezy, ktoré sú typické pre maďarskú kuchyňu.

"Aj keď som sa učila variť a piecť sama, nikdy som nemusela žiadne jedlo vyhodiť," spomína na svoje kuchárske začiatky. "Možno som túto zručnosť zdedila, alebo je to v tom, že pri pečení sa vždy pridržiavam striktne receptov. Ak treba dať niečoho osemnásť dekov, tak tam dám presne toľko."

V kuchyni jej rád pomáha aj starší syn Miško, ktorý v kuchárskych knihách podčiarkuje recepty, čo ešte nevyskúšali. Baví ho najmä pečenie. Keď mama upečie tortu, on ju vždy rád ozdobí.

SkryťVypnúť reklamu

Varí

západoslovenské jedlá

Hana Michalčíková má za manžela kolegu, ktorý pochádza z východného Slovenska. Hoci jeho mama varí výborné gombovce či kreple, ona naučila rodinu na západoslovenskú kuchyňu. Poslúžilo jej na to asi tridsať kuchárskych kníh a jej jedlá si pochvaľuje aj svokra.

Manžel Michal a synovia Miško a Filip uprednostňujú mäso. Filip hovorí, že má rád typickú slovenskú kuchyňu, kam zaraďuje segedínsky guláš, perkelt, rezeň, sviečkovú a hortobáďsku roštenku. Miluje aj pečenú tekvicu, ktorú obyvatelia južného Slovenska piekli tradične v chlebových peciach a predávali na trhu. Má vraj neopakovateľnú chuť zrelých banánov.

Moderátorka má dodnes veľmi rada granadiersky pochod a francúzske zemiaky. Varieva aj špeciálnu topoľčiansku polievku melence, na ktorú si kupuje červenú papriku od maďarských pestovateľov. Zaobíde sa bez rýb, morských potvoriek a slaniny. Nikdy jej nechutili ani oškvarky a chlieb s masťou a cibuľou. Možno aj preto si pri každodennom varení stále zachováva štíhlu postavu.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty Hany MichalčíkovejŠtedrák

Cesto: 500 g hrubej múky, 3 dl mlieka, 120 g masla, 100 g práškového cukru, 20 g droždia, 3 žĺtky, 20 g masla, citrónová kôra, 1 vanilkový cukor, soľ

Orechová plnka: 180 g mletých orechov, 2 dl mlieka, 30 g strúhanky, 80 g cukru, vanilkový cukor, citrónová kôra

Maková plnka: 200 g mletého maku, 2 dl mlieka,180 g práškového cukru, 10 g masla, vanilkový cukor, citrónová kôra

Tvarohová plnka: 300 g tvarohu, 80 g práškového cukru, 80 g masla, 20 g hrozienok, 2 žĺtky, sneh z 2 bielkov, vanilkový cukor, citrónová kôra

Lekvárová plnka: 200 g slivkového lekváru, citrónová kôra

Múku rozmiešame s maslom, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom, soľou, pridáme droždie namočené vo vlažnom mlieku a žĺtky a vypracujeme polotuhé cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť. Potom ho rozdelíme na 5 bochníkov, z ktorých postupne vyvaľkáme 4 obdĺžnikové pláty. Prvý plát dáme na vymastený plech a potrieme lekvárovou plnkou. Priložíme druhý plát cesta a potrieme ho orechovou plnkou, priložíme tretí plát, potrieme makovou plnkou a na ňu dáme štvrtý plát, na ktorý natrieme tvarohovú plnku. Z posledného bochníka cesta urobíme mriežku, potrieme ju rozpusteným maslom a koláč upečieme.

SkryťVypnúť reklamu

Štricle

500 g polohrubej múky, 1,25 dl mlieka, 30 g droždia, 50 g práškového cukru, 80 g roztopeného masla, 1 vajce, 1 žĺtok, štipka soli, citrónová kôra

Orechová plnka: 1,5 dl mlieka, 200 g cukru,

200 g zomletých orechov, 50 g hrozienok

Maková plnka: 1,5 dl mlieka, 150 g práškového cukru, 200 g zomletého maku, 3 mleté klinčeky, citrónová kôra, 100 g hrozienok

Najskôr si urobíme kvások. Do vlažného mlieka dáme 10 g cukru, 30 g droždia a trochu soli. Necháme nakysnúť na teplom mieste. Múku preosejeme, pridáme zvyšok cukru, maslo, postrúhanú citrónovú kôru, vajce a vykysnutý kvások. Cesto dobre vypracujeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Rozdelíme na dva diely. Potom každý na pomúčenej doske vyvaľkáme, potrieme plnkou (orechovou a makovou), stočíme a necháme ešte chvíľu kysnúť. Potrieme žĺtkom a upečieme vo vyhriatej rúre. Vychladnutý koláč pokrájame a posypeme práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Melence

750 g zemiakov, 250 g klobásy, 2 strúčiky cesnaku, 60 g masti, 60g hladkej múky, soľ, 1, 25 l vody.

Mrvenička: 120 g krupicovej múky, 1 vajce

Z masti a múky si pripravíme tmavú zápražku, do ktorej zamiešame cesnak. Zalejeme vodou, osolíme, pridáme na kocky pokrájané zemiaky, klobásu a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme dovtedy, kým zemiaky nezmäknú. Potom zavaríme mrveničku, ktorú si pripravíme takto: Z múky a vajca vymiešame tvrdé cesto, necháme ho odstáť a potom postrúhame na hrubšom strúhadle. Necháme niekoľkokrát prejsť varom. Uvarenú klobásu vyberieme, pokrájame na kolieska a vložíme späť do polievky.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 315
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 715
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 127
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 343
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 904
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 873
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu