Veľká noc s tradičnými jedlami

Väčšina Slovákov stále dbá, aby mali na sviatočnom stole tradičné jedlá. Kým k Vianociam patrí najmä kapustnica či pupáky, tradičných veľkonočných jedál je oveľa viac. Recepty na jedlá ako zemiakový šterc, žemľový syrek, gerheň či pasku už viac ako ...

Väčšina Slovákov stále dbá, aby mali na sviatočnom stole tradičné jedlá. Kým k Vianociam patrí najmä kapustnica či pupáky, tradičných veľkonočných jedál je oveľa viac. Recepty na jedlá ako zemiakový šterc, žemľový syrek, gerheň či pasku už viac ako štyridsať rokov zbiera po slovenských regiónoch etnografka Rastislava Stoličná.

Ponúkame vám niektoré z nich, aby ste si mohli obohatiť veľkonočný stôl. Pretože ten musí byť bohatý. Naši predkovia veľmi dbali na to, aby sa na Vzkriesenie všetci dobre najedli - dávalo to nádej, že potom budú sýti celý rok. Ako však dokazuje ľudová riekanka, ktorú si Rastislava Stoličná vypočula na slovenskom vidieku, nebola to stopercentná záruka:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na Velikú noc najeme sa moc
A keď príde Ducha, bude do pol brucha.

Veľkonočný syrek nasladko

Pol litra mlieka rozmiešame s 5 vajcami, pridáme dve neplné čajové lyžičky soli, menšiu hrsť umytých hrozienok a povaríme. Prevarené scedíme cez čistý obrúsok. Dobre odkvapkanú masu sformujeme do okrúhleho tvaru, potrieme žĺtkom a mierne zapečieme v rúre. Vychladnutý syrek nakrájame a podávame k šunke s chrenom alebo chrenovou omáčkou.

Veľkonočný syrek naslano I.

2,5 litra mlieka prevaríme a do vriaceho pomaly vlievame 20 vopred rozšľahaných a osolených vajec. Pridáme pár zrniek celého nového korenia. Keď vajcová masa začne hustnúť a zrážať sa, vylejeme ju do navlhčenej riedkej utierky. Tesne nad hrudkou utierku pevne zviažeme a necháme pomaly odtiecť.

SkryťVypnúť reklamu

Veľkonočný syrek naslano II.
(Šariš)

Do 2 litrov sladkého, trochu osoleného mlieka rozbijeme 15 vajec, ktoré rozšľaháme metličkou a za stáleho miešania varíme, kým sa syrek nezrazí a neoddelí od tekutej časti. Precedíme cez plachtičku (gázu), rožky zaviažeme, zavesíme a necháme odtiecť. Vychladnutý syrek sa krája k veľkonočnej šunke. Možno piť aj scedenú tekutinu, chutí ako horšia žinčica.

Jahňacie mäso so špenátom
(Turiec)

Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme na menšie kúsky posekané a v múke obalené jahňacie mäso, osolíme, mierne opečieme, podlejeme vodou a prikryté dusíme. Keď je mäso polomäkké, pridáme umytý, nahrubo pokrájaný špenát a posekanú mladú cibuľku. Podusíme a zalejeme kyslou smotanou. Jedlo patrí k typickým veľkonočným pokrmom.

SkryťVypnúť reklamu

Náš tip: Namiesto špenátu môžeme použiť mladú pŕhľavu, ktorú na sitku prelejeme vriacou vodou a potom nadrobno posekáme. Vriacou vodou oblejeme pred prípravou aj jahňacinu, zbavíme ju tak charakteristickej príchuti.

Veľkonočná baba
(okolie Trenčína)

Kilo údeného bravčového mäsa (najlepšie z lopatky), štvrť kila domácej klobásy a 100 gramov slaniny uvaríme domäkka. Asi 2 dl vývaru odoberieme a polejeme ním 10 pokrájaných žemlí. Primiešame na kúsky pokrájané mäso a klobásu, pridáme korenie, soľ, niekoľko vajec a nakoniec opraženú uvarenú slaninu.

Všetko dobre premiešame. Masu vysypeme do vymasteného pekáča, vrch potrieme rozšľahaným vajcom. Ak chceme, aby baba bola jemnejšia, bielky vyšľaháme na sneh a do masy jemne vmiešame.

Pečieme, kým povrch nezružovie. Najchutnejšia je baba teplá, ale jedáva sa aj studená.

SkryťVypnúť reklamu

Žemľový syrek
(Zemplín)

Asi štvrť kila chudšieho bravčového mäsa uvaríme a necháme vychladnúť. Do studeného vývaru namočíme 4 žemle, primiešame 6 rozšľahaných vajec, pridáme pol kocky droždia, soľ, mleté čierne korenie, posekanú zelenú petržlenovú vňať, 3 lyžice hladkej múky a trochu strúhanky.

Pekáč alebo inú formu vytrieme masťou, posypeme strúhankou, naplníme dobre premiešanou masou a dáme vykysnúť.

Navrch nakrájame na plátky asi 100 g údenej slaniny. Pečieme v rúre dočervena. Jedlo podávame studené s cviklou, chrenom alebo aj ako prílohu k šunke, predovšetkým na Veľkú noc.

Zemiakový šterc

Uvaríme asi trištvrte kila očistených zemiakov. Kopcovitú šálku krupice opražíme na tuku, osolíme, zalejeme vodou zo zemiakov, povaríme a pridáme scedené zemiaky. Podávame s kompótom zo sušených sliviek.

SkryťVypnúť reklamu

Švjencelina
(Spiš)

Posvätné potraviny - šunka, klobásy, chlieb, vajíčka uvarené natvrdo - sa nakrájali na malé kocky, pridal sa najemno postrúhaný chren a všetko spolu sa zalialo cmarom. Zmes sa v mise premiešala a rodina ju po príchode z kostola jedla z jednej misy.

Paprikášovie krumple
(Hont)

Na masti opražíme dočervena pokrájanú cibuľu, pridáme očistené, na kolieska pokrájané zemiaky, mletú červenú papriku, rascu a zalejeme vodou. Uvarené zemiaky zalejeme mliekom a môžeme ich roztlačiť. Ako prílohu podávame sladké alebo kyslé mlieko.

Sušené slivky so zápražkou
(Hont)

Asi na liter sušených sliviek nalejeme toľko vody, aby boli ponorené. Na miernom ohni ich varíme do zmäknutia. Keď sú uvarené, z masla a múky urobíme zápražku, zmiešame ju so slivkami a hrniec prikryjeme, aby sa zápražka dobre rozvarila. Vodu z uvarených sliviek môžeme tiež zliať, slivky vybrať a zatrepať len slivkový vývar. Do takejto masy si každý pridá slivky podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Furmanská praženica

Do misky rozbijeme vajíčka. Dobre ich rozšľaháme, pridáme trochu cukru, soli a hladkej múky, Na panvici rozpražíme maslo, na ktoré vylejeme zmes a opečieme z obidvoch strán. Praženicu krájame na trojuholníkové kúsky. Niekedy sa jedla posypaná cukrom a zapíjala sa čajom. (bd)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 538
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 224
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 704
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 952
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 954
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 952
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 818
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 457
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu