Väčšina Slovákov stále dbá, aby mali na sviatočnom stole tradičné jedlá. Kým k Vianociam patrí najmä kapustnica či pupáky, tradičných veľkonočných jedál je oveľa viac. Recepty na jedlá ako zemiakový šterc, žemľový syrek, gerheň či pasku už viac ako štyridsať rokov zbiera po slovenských regiónoch etnografka Rastislava Stoličná.
Ponúkame vám niektoré z nich, aby ste si mohli obohatiť veľkonočný stôl. Pretože ten musí byť bohatý. Naši predkovia veľmi dbali na to, aby sa na Vzkriesenie všetci dobre najedli - dávalo to nádej, že potom budú sýti celý rok. Ako však dokazuje ľudová riekanka, ktorú si Rastislava Stoličná vypočula na slovenskom vidieku, nebola to stopercentná záruka:
Na Velikú noc najeme sa moc
A keď príde Ducha, bude do pol brucha.
Veľkonočný syrek nasladko
Pol litra mlieka rozmiešame s 5 vajcami, pridáme dve neplné čajové lyžičky soli, menšiu hrsť umytých hrozienok a povaríme. Prevarené scedíme cez čistý obrúsok. Dobre odkvapkanú masu sformujeme do okrúhleho tvaru, potrieme žĺtkom a mierne zapečieme v rúre. Vychladnutý syrek nakrájame a podávame k šunke s chrenom alebo chrenovou omáčkou.
Veľkonočný syrek naslano I.
2,5 litra mlieka prevaríme a do vriaceho pomaly vlievame 20 vopred rozšľahaných a osolených vajec. Pridáme pár zrniek celého nového korenia. Keď vajcová masa začne hustnúť a zrážať sa, vylejeme ju do navlhčenej riedkej utierky. Tesne nad hrudkou utierku pevne zviažeme a necháme pomaly odtiecť.
Veľkonočný syrek naslano II.
(Šariš)
Do 2 litrov sladkého, trochu osoleného mlieka rozbijeme 15 vajec, ktoré rozšľaháme metličkou a za stáleho miešania varíme, kým sa syrek nezrazí a neoddelí od tekutej časti. Precedíme cez plachtičku (gázu), rožky zaviažeme, zavesíme a necháme odtiecť. Vychladnutý syrek sa krája k veľkonočnej šunke. Možno piť aj scedenú tekutinu, chutí ako horšia žinčica.
Jahňacie mäso so špenátom
(Turiec)
Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme na menšie kúsky posekané a v múke obalené jahňacie mäso, osolíme, mierne opečieme, podlejeme vodou a prikryté dusíme. Keď je mäso polomäkké, pridáme umytý, nahrubo pokrájaný špenát a posekanú mladú cibuľku. Podusíme a zalejeme kyslou smotanou. Jedlo patrí k typickým veľkonočným pokrmom.
Náš tip: Namiesto špenátu môžeme použiť mladú pŕhľavu, ktorú na sitku prelejeme vriacou vodou a potom nadrobno posekáme. Vriacou vodou oblejeme pred prípravou aj jahňacinu, zbavíme ju tak charakteristickej príchuti.
Veľkonočná baba
(okolie Trenčína)
Kilo údeného bravčového mäsa (najlepšie z lopatky), štvrť kila domácej klobásy a 100 gramov slaniny uvaríme domäkka. Asi 2 dl vývaru odoberieme a polejeme ním 10 pokrájaných žemlí. Primiešame na kúsky pokrájané mäso a klobásu, pridáme korenie, soľ, niekoľko vajec a nakoniec opraženú uvarenú slaninu.
Všetko dobre premiešame. Masu vysypeme do vymasteného pekáča, vrch potrieme rozšľahaným vajcom. Ak chceme, aby baba bola jemnejšia, bielky vyšľaháme na sneh a do masy jemne vmiešame.
Pečieme, kým povrch nezružovie. Najchutnejšia je baba teplá, ale jedáva sa aj studená.
Žemľový syrek
(Zemplín)
Asi štvrť kila chudšieho bravčového mäsa uvaríme a necháme vychladnúť. Do studeného vývaru namočíme 4 žemle, primiešame 6 rozšľahaných vajec, pridáme pol kocky droždia, soľ, mleté čierne korenie, posekanú zelenú petržlenovú vňať, 3 lyžice hladkej múky a trochu strúhanky.
Pekáč alebo inú formu vytrieme masťou, posypeme strúhankou, naplníme dobre premiešanou masou a dáme vykysnúť.
Navrch nakrájame na plátky asi 100 g údenej slaniny. Pečieme v rúre dočervena. Jedlo podávame studené s cviklou, chrenom alebo aj ako prílohu k šunke, predovšetkým na Veľkú noc.
Zemiakový šterc
Uvaríme asi trištvrte kila očistených zemiakov. Kopcovitú šálku krupice opražíme na tuku, osolíme, zalejeme vodou zo zemiakov, povaríme a pridáme scedené zemiaky. Podávame s kompótom zo sušených sliviek.
Švjencelina
(Spiš)
Posvätné potraviny - šunka, klobásy, chlieb, vajíčka uvarené natvrdo - sa nakrájali na malé kocky, pridal sa najemno postrúhaný chren a všetko spolu sa zalialo cmarom. Zmes sa v mise premiešala a rodina ju po príchode z kostola jedla z jednej misy.
Paprikášovie krumple
(Hont)
Na masti opražíme dočervena pokrájanú cibuľu, pridáme očistené, na kolieska pokrájané zemiaky, mletú červenú papriku, rascu a zalejeme vodou. Uvarené zemiaky zalejeme mliekom a môžeme ich roztlačiť. Ako prílohu podávame sladké alebo kyslé mlieko.
Sušené slivky so zápražkou
(Hont)
Asi na liter sušených sliviek nalejeme toľko vody, aby boli ponorené. Na miernom ohni ich varíme do zmäknutia. Keď sú uvarené, z masla a múky urobíme zápražku, zmiešame ju so slivkami a hrniec prikryjeme, aby sa zápražka dobre rozvarila. Vodu z uvarených sliviek môžeme tiež zliať, slivky vybrať a zatrepať len slivkový vývar. Do takejto masy si každý pridá slivky podľa chuti.
Furmanská praženica
Do misky rozbijeme vajíčka. Dobre ich rozšľaháme, pridáme trochu cukru, soli a hladkej múky, Na panvici rozpražíme maslo, na ktoré vylejeme zmes a opečieme z obidvoch strán. Praženicu krájame na trojuholníkové kúsky. Niekedy sa jedla posypaná cukrom a zapíjala sa čajom. (bd)