Vyzbierané peniaze sa používajú na sociálnu podporu. Darcovia dostávajú za svoj príspevok červené pierko. Keď som prvýkrát videl na Slovensku ľudí so žltými narcismi, myslel som si, že to bude niečo podobné. Nevedel som vtedy, že ide o podporu pre onkologických pacientov.
Žiaľ, aj v Japonsku počet ľudí s nádorovým ochorením z roka na rok narastá. Od roku 1981 je rakovina najčastejšou príčinou smrti. Počul som kedysi teóriu, že v Japonsku je častá rakovina žalúdka, v Európe a Severnej Amerike zase rakovina hrubého čreva, prostaty a prsníkov. Dnes sa však vývoj v Japonsku približuje západnému modelu.
Japonci majú radi slanú stravu. Jedia veľa potravín konzervovaných v soli, údených alebo nakladaných. Je to tradícia z čias, keď ešte neexistovali chladničky. A je to jeden z hlavných dôvodov vzniku rakoviny žalúdka v Japonsku. V posledných rokoch sa preto volalo po strave s nižším obsahom soli. Vďaka tomuto trendu začal počet nádorových ochorení žalúdka klesať. Na druhej strane si však Japonci za posledných tridsať rokov výrazne osvojili západné stravovacie návyky. Jedia viac mäsa, živočíšnych tukov, mlieka a syrov. To spustilo proces vyššieho výskytu rakoviny hrubého čreva. Japonská strava by mala byť v Japonsku bežnou a každodennou. Holdujeme však čoraz viac západným jedlám, a až keď človek ochorie, odporúča mu lekár návrat k tradičnej japonskej strave.
Hlavnými liečebnými metódami rakoviny sú stále chirurgický zákrok, chemoterapia a rádioterapia, ale v Japonsku sa berie veľmi vážne aj alternatívna medicína ako súčasť hlavnej terapie. Vieme, že k úspešnej liečbe môže výrazne prispieť zmena stravovania. Tradičné japonské jedlá obsahujú látky, ktoré liečia. V prvom rade sa odporúča menej slaných jedál, ďalej jedlá zo sójových bôbov - tofu, miso, sójová omáčka a ďalšie. Sójové bôby obsahujú izoflavóny, ktoré znižujú riziko nádorových ochorení, zvlášť prsníkov. Aktuálne výskumy potvrdzujú priamy vzťah medzi konzumáciou sójových bôbov a znížením nebezpečenstva rakoviny. Keď som vlani po dvoch rokoch v Európe prišiel do Japonska, ako prvé som poprosil mamu, aby mi navarila tradičné japonské jedlo. Uvedomil som si, že tam bolo množstvo potravín zo sóje. Priam som cítil, aké je to zdravé.
Smernica prevencie proti rakovine Národného onkologického centra v Japonsku má dvanásť bodov, v ktorých sa odporúča: 1. Jesť nutrične vyváženú stravu. 2. Nejesť každý deň rovnaké jedlo. 3. Vyhýbať sa prejedaniu a mastným jedlám. 4. Nepiť veľa alkoholu. 5. Nefajčiť. 6. Vitamíny a vlákninu čerpať z prirodzenej stravy. 7. Obmedziť slané jedlá a nejesť príliš horúce. 8. Nejesť spálené jedlo. 9. Pozor na plesnivé jedlo. 10. Vyhýbať sa prílišnému slnečnému žiareniu. 11. Predchádzať stresu a športovať. 12. Vždy držať telo v čistote.
Zaujímalo by ma, či na Slovensku platia v prevencii rovnaké odporúčania.
Autor: MASAHIKO