Tulipán je pre Barbaru Pichler zvestovateľom jari. |
vej, cez žltú, tehlovo červenú až po ťaviu farbu, vytvára pocit pohodlného domova. Domáca pani Barbara študovala marketing na viedenskej univerzite a potom sa našla vo svojej práci. Materskú dovolenku síce vychutnáva, ale už sa teší na čas, keď deti odrastú a ona sa opäť bude môcť aktívne venovať zamestnaniu.
Nepatrí totiž medzi tie, ktoré sú šťastné, keď im muž píše svoje vyznanie lásky na veľké bankovky. Napriek tomu sa príkladne stará, aby v jej domácnosti všetko bolo tip-top, kuchyňu nevynímajúc. Raz do mesiaca sa pani Barbara Pichlerová vracia do svojho bytu vo Viedni, aby príbuzným porozprávala o svojom živote na Slovensku. O tom, aké pokroky robia v cudzom jazyku jej dcéry, ako si ona sama pochutila na bryndzových haluškách. "Boli síce veľmi mastné, už sme si dávno odvykli od takýchto ťažkých jedál s oškvarkami, ale mali výbornú chuť i vôňu. Excelentné sú však slovenské zákusky. Tých sa nemôžem nikdy prejesť."
Sama varieva doma najradšej talianske alebo ázijské jedlá, ktoré majú rady aj jej dievčatká. "Ak varím aj pre deti, jednoducho tam pridám menej korenín a chilli papričiek, aby ich jedlo zbytočne nepálilo," hovorí mladá dáma, ktorá sa pravidelne začala venovať vareniu až keď začala žiť v manželstve. Používa wok a do neho krája všetko, čo dostane na trhu. Mäská ochucuje množstvom citrónovej trávy a bylinkami. A hoci v Rakúsku sú dve mimoriadne obľúbené takmer národné jedlá - cisársky trhanec a varené hovädzie so žemľovými knedličkami alebo so špenátom, ona sama najmä na jar uprednostňuje pokrmy s medvedím cesnakom. Narezaný na rezance ho pridáva k mäskám do woku, alebo z neho pripravuje pesto na taliansku pastu či uvarí krémovú polievku. V záhradke pri dome pestuje dálie, v črepníkoch, ktoré skrášľujú jej obývačku zasa žiarivé tulipány. Čoskoro však príde čas aj na priesady rajčín, o ktoré sa už pravidelne na Čiernej Vode bude starať so svojou staršou dcérkou. Na materskej dovolenke zostane ešte pol roka a potom - ako zdôrazní už po slovensky "uvidime". Obe dievčatá budú v materskej škôlke a ja si nájdem zamestnanie.
Barbara Pichler vyštudovala Hospodársku univerzitu vo Viedni. Osem rokov pracovala v marketingu rakúskeho koncernu na pracie prostriedky
Unilever, ku koncu už ako šéfka marketingového oddelenia. Na Slovensko prišla po boku svojho manžela, ktorý je generálnym riaditeľom Istrobanky. So súkromnou učiteľkou sa učí
po slovensky, ale číta aj slovenskú tlač, počúva slovenské rádio a chce sa tu aj zamestnať.