Polievka zo zelerových listov |
Fazuľková polievka
Potrebujeme:
500 g mladých fazuľkových strukov,
1 a 1/4 l vody, 40 g masti, 40 g hladkej múky, 40 g cibule, 1 lyžicu mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ, pažítku.
Postup:
Struky mladej fazuľky očistíme
od vlákien, pokrájame na malé kúsky a umyjeme. Vložíme do tlakového hrnca, zalejeme vodou, hrniec uzavrieme a polievku varíme pod tlakom 10 minút. Keď hrniec vychladne, otvoríme ho. Z masti a múky pripravíme ružovú zápražku, pridáme postrúhanú cibuľu a opražíme ju. Potom primiešame mletú červenú papriku a mleté čierne korenie a ochutenú zápražku pridáme do polievky. Osolíme a trochu povaríme. Do hotovej polievky pridáme nadrobno pokrájanú pažítku. Podávame s chlebom.
Polievka zo zelerových listov
Potrebujeme:
1 a 1/2 l vývaru z kostí, 10 g droždia,
120 g zelerových listov, 150 g mladej mrkvy, 25 g masti alebo oleja, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Umyté, nadrobno posekané zelerové listy podusíme na masti alebo oleji, pridáme čerstvé droždie, nadrobno pokrájanú mrkvu, trochu opražíme a zalejeme vriacim vývarom. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením a uvaríme do mäkka.
Pórková polievka
Potrebujeme:
1 malý pórik, 1 väčšiu mrkvu, dve lyžice olivového oleja, sladkú smotanu, pažítku, soľ a čierne korenie.
Postup:
Malý pórik a mrkvu pokrájame na kolieska a osmažíme na dvoch lyžiciach olivového oleja. Podlejeme vodou a dusíme asi 10 minút. Celú masu rozmixujeme, doplníme vodou a prevaríme. Na záver osolíme, okoreníme. Priamo na tanier pridáme
do polievky lyžicu sladkej smotany a posypeme nadrobno pokrájanou čerstvou pažítkou.
Polievka zo žihľavy
Potrebujeme:
Dve hrste lístkov mladej žihľavy, 3 mladé cibuľky, dve lyžice olivového oleja, sladkú smotanu, soľ, mletú červenú papriku, opražený chlebík.
Postup:
Lístky z mladej žihľavy a pokrájanú mladú cibuľku osmažíme na olivovom oleji. Pridáme trochu mletej červenej papriky, soľ a zalejeme troškou vody, v ktorej lístky asi 10 minút podusíme. Rozmixujeme a pridáme sladkú smotanu, v ktorej sme rozmiešali lyžičku hladkej múky. Rozmixovanú polievku ešte prevaríme. Podávame s opraženým chlebom.
DAGMAR PALOVIČOVÁ
A ALŽBETA SLOVÁKOVÁ
FOTO ALŽBETA SLOVÁKOVÁ
Fazuľková polievka |