Jarné polievky

Fazuľková polievka

Polievka zo zelerových listov


Fazuľková polievka

Potrebujeme:

500 g mladých fazuľkových strukov,

1 a 1/4 l vody, 40 g masti, 40 g hladkej múky, 40 g cibule, 1 lyžicu mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ, pažítku.

Postup:

Struky mladej fazuľky očistíme

od vlákien, pokrájame na malé kúsky a umyjeme. Vložíme do tlakového hrnca, zalejeme vodou, hrniec uzavrieme a polievku varíme pod tlakom 10 minút. Keď hrniec vychladne, otvoríme ho. Z masti a múky pripravíme ružovú zápražku, pridáme postrúhanú cibuľu a opražíme ju. Potom primiešame mletú červenú papriku a mleté čierne korenie a ochutenú zápražku pridáme do polievky. Osolíme a trochu povaríme. Do hotovej polievky pridáme nadrobno pokrájanú pažítku. Podávame s chlebom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Polievka zo zelerových listov

Potrebujeme:

1 a 1/2 l vývaru z kostí, 10 g droždia,

120 g zelerových listov, 150 g mladej mrkvy, 25 g masti alebo oleja, mleté čierne korenie, soľ.

Postup:

Umyté, nadrobno posekané zelerové listy podusíme na masti alebo oleji, pridáme čerstvé droždie, nadrobno pokrájanú mrkvu, trochu opražíme a zalejeme vriacim vývarom. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením a uvaríme do mäkka.

Pórková polievka

Potrebujeme:

1 malý pórik, 1 väčšiu mrkvu, dve lyžice olivového oleja, sladkú smotanu, pažítku, soľ a čierne korenie.

Postup:

Malý pórik a mrkvu pokrájame na kolieska a osmažíme na dvoch lyžiciach olivového oleja. Podlejeme vodou a dusíme asi 10 minút. Celú masu rozmixujeme, doplníme vodou a prevaríme. Na záver osolíme, okoreníme. Priamo na tanier pridáme

SkryťVypnúť reklamu

do polievky lyžicu sladkej smotany a posypeme nadrobno pokrájanou čerstvou pažítkou.

Polievka zo žihľavy

Potrebujeme:

Dve hrste lístkov mladej žihľavy, 3 mladé cibuľky, dve lyžice olivového oleja, sladkú smotanu, soľ, mletú červenú papriku, opražený chlebík.

Postup:

Lístky z mladej žihľavy a pokrájanú mladú cibuľku osmažíme na olivovom oleji. Pridáme trochu mletej červenej papriky, soľ a zalejeme troškou vody, v ktorej lístky asi 10 minút podusíme. Rozmixujeme a pridáme sladkú smotanu, v ktorej sme rozmiešali lyžičku hladkej múky. Rozmixovanú polievku ešte prevaríme. Podávame s opraženým chlebom.

DAGMAR PALOVIČOVÁ

A ALŽBETA SLOVÁKOVÁ

FOTO ALŽBETA SLOVÁKOVÁ

Fazuľková polievka


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 587
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 309
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 339
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 908
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 868
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 390
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu