w Pred úpravou ju umyte, poutierajte a až potom čistite škrabkou alebo nožom. Po očistení opäť opláchnite (ale ešte nerozkrajujte nevyplavíte tak cenné látky).
w Zeleninu krájajte či strúhajte tesne pred prípravou alebo podávaním. Varte a duste ju čo najkratšie a vkladajte ju vždy do horúcej vody.
w Zeleninové pokrmy zbytočne neprihrievajte (špenát a červenú repu vôbec nie).
w Pri príprave šalátov zo zeleniny s karotínom - teda z červenej a žltej zeleniny - použite niekoľko kvapiek oleja (karotín, inak provitamín A sa rozpúšťa v oleji a lepšie sa v organizme využije).
w Zeleninu varíme prikrytú (okrem kapustovín - tie neprikrývame, aby vyprchal charakteristický zápach).
w Výživovú hodnotu možno doplniť surovými vňaťami nadrobno nasekanými, ktoré pridávame do hotového jedla, šalátu, nátierky celkom na koniec, aby čo najmenej oxidovali a aby nestratili vzácny vitamín C. (mč)