Chute Veľkej noci

Tvarohové kocky s višňou


Tvarohové kocky s višňou

Potrebujeme:

3 vajcia, 150 g hladkej múky,

90 g kryštálového cukru, 15 g oleja, prášok do pečiva, citrónovú kôru, k r é m : 1200 g tvarohu, 60 ml šľahačkovej smotany, 100 g práškového cukru, 20 g vanilkového cukru, 3 žĺtky,

30 g želatíny, trochu vody,

n a o z d o b u : 15 ml vody, 15 g želatíny, citrónový sirup, 10 ml šľahačkovej smotany, zavárané višne.

Postup:

Celé vajcia šľaháme s kryštálovým cukrom, až kým zmes nezhustne a nezbelie. Do nej zľahka zamiešame múku premiešanú s práškom do pečiva a citrónovou kôrou a prilejeme olej. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Tvaroh vyšľaháme s práškovým cukrom, smotanou, žĺtkami, vanilkovým cukrom a želatínou, roztopenou v troche vody. Na piškótový plát vylejeme tvarohový krém a necháme stuhnúť. Vo vlažnej vode roztopíme želatínu, dobre vymiešame, ochutíme citrónovým sirupom a zmesou polejeme tvarovú vrstvu. Stuhnutý zákusok pokrájame na rovnaké kocky a na každú naaranžujeme ozdobnou rúrkou šľahačku a višňu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládové bonbóny

Potrebujeme:

100 g kryštálového cukru, 4 lyžice vody, 80 g čokolády, 150 g orieškov, 2 lyžice rumu, ananás.

Postup:

Cukor s vodou dáme zovrieť, pridáme postrúhanú čokoládu, mleté oriešky a rum. Všetko spolu dobre premiešame a z masy urobíme malé guľky, ktoré obalíme v strúhanej čokoláde. Na jednom mieste urobíme jamku a vložíme do nej kúsok ananásu. Hotové bonbóny vložíme do papierových košíčkov.

Pomarančové tortičky

Potrebujeme:

5 vajec, 140 g hrubej múky,

150 g práškového cukru, šťavu a kôru z 1/2 pomaranča, ríbezľový džem, p o l e v a : 260 g práškového cukru,

2 lyžice horúcej vody, 2 lyžice pomarančovej šťavy, 1 lyžica oleja.

Postup:

Žĺtky s cukrom, pomarančovou šťavou a postrúhanou kôrou vymiešame do peny. Potom zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov a múku. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Z ešte teplého cesta okrúhlou formičkou vykrojíme tortičky, ktoré po dve spájame ríbezľovým džemom, polejme polevou a ozdobíme kúskom pomaranča. Polevu si pripravíme vymiešaním cukru, horúcej vody, pomarančovej šťavy a oleja na hustú zmes.

SkryťVypnúť reklamu

Krémové chlebíčky

Potrebujeme:

6 žĺtkov, 160 g práškového cukru,

1 balíček vanilkového cukru, 2 lyžičky kakaa, 160 g polohrubej múky, pol balíčka prášku do pečiva, 8 bielkov,

300 g šľahačkovej smotany,

p l n k a : 120 g práškového cukru,

pol balíčka vanilkového cukru, 1 lyžica maizeny, 2 žĺtky, 3 lyžice silného odvaru čiernej kávy, 200 g masla alebo rastlinného tuku,

p o l e v a :

160 g práškového cukru, 2 lyžice rumu,

lyžička vody.

Postup:

Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a kakaom do peny, pridáme múku, zmiešanú s práškom do pečiva a premiešame. Napokon zľahka vmiešame tuhý sneh, ušľahaný z bielkov. Cesto rozotrieme

na dobre vymastený a hladkou múkou vysypaný plech a upečieme. Vychladnutý korpus rozkrojíme, natrieme plnkou, spojíme a polejeme rumovou polevou. Keď poleva stuhne, múčnik nakrájame na obdĺžniky a na každý nastriekame šľahačku. Plnku si pripravíme tak, že do hrnčeka dáme práškový a vanilkový cukor, maizenu, žĺtky a odvar čiernej kávy. Dobre rozšľaháme a vo vodnom kúpeli za stáleho šľahania uvaríme hustý krém. Polevu získame vymiešaním cukru, rumu a horúcej vody dohladka.

SkryťVypnúť reklamu

Mramorová torta

Potrebujeme:

200 g piškótového cesta, 50 g čokolády, bielu a čokoládovú polevu,

v a n i l k o v ý k r é m :

100 g vanilkového cukru, 3 žĺtky,

15 g krémového prášku, 200 ml mlieka, 60 g masla,

č o k o l á d o v ý k r é m : 50 g čokolády, maslový vanilkový krém (maslo vymiešané s vanilkovým cukrom), trochu vody.

Postup:

Pripravíme si piškótové cesto podľa obľúbeného receptu a do neho zľahka zamiešame niekoľkými ťahmi varešky nahrubo nastrúhanú čokoládu tak, aby vzniklo dvojfarebné cesto. Vložíme ho

do vymastenej a múkou vysypanej formy a v mierne vyhriatej rúre upečieme. Cesto potom vyklopíme z formy, necháme vychladnúť, prekrojíme na dve časti a naplníme čokoládovým a vanilkovým krémom, ktoré po jemnom premiešaní vytvoria ilúziu mramoru. Povrch polejeme bielou polevou a postriekame čokoládou. Ako si pripravíme krémy? Vanilkový cukor, žĺtky a krémový prášok dáme do mlieka a dôkladne rozmiešame. Zmes zohrejeme nad parou a pomocou metličky vyšľaháme do zhustnutia, zmes však nesmie vrieť. Krém necháme vychladnúť a postupne ho zamiešame do vopred vyšľahaného masla. Polovicu oddelíme a zamiešame doň maslo vyšľahané s vanilkovým cukrom, roztopenú čokoládu a trochu vody, čím získame čokoládový krém.

SkryťVypnúť reklamu

Pre neskúsených

w Dobrá správa pre začínajúce kuchárky: Prípravu torty si môžete rozdeliť do dvoch dní. V prvý deň si upečiete korpus a na druhý ho naplníte krémom a ozdobíte šľahačkou.

w Plechy určené na pečenie piškótového cesta mastíme tukom a posýpame hrubou múkou, preosiatou múkou alebo piškótovými omrvinkami

w Vláčnejšie cesto získame z polohrubej alebo hladkej múky, hrubá ho robí suchým.

w Pri jemnejších cestách môžeme časť múky nahradiť mletými orechmi, ovsenými vločkami, gaštanmi alebo fazuľou.

w Korpusy torty pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 40 minút.

w Po upečení korpus vyklopíme po krátkom vychladnutí, keď sa ľahko oddeľuje od formy, nenecháme ho v nej príliš dlho, pretože zvlhne a prilepí sa.

Text a foto ALŽBETA SLOVÁKOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Mramorová torta


Pomarančové tortičky


Čokoládové bonbóny


Krémové chlebíčky


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 316
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 715
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 127
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 343
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 898
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 873
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 381
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu