|
Tvarohové kocky s višňou
Potrebujeme:
3 vajcia, 150 g hladkej múky,
90 g kryštálového cukru, 15 g oleja, prášok do pečiva, citrónovú kôru, k r é m : 1200 g tvarohu, 60 ml šľahačkovej smotany, 100 g práškového cukru, 20 g vanilkového cukru, 3 žĺtky,
30 g želatíny, trochu vody,
n a o z d o b u : 15 ml vody, 15 g želatíny, citrónový sirup, 10 ml šľahačkovej smotany, zavárané višne.
Postup:
Celé vajcia šľaháme s kryštálovým cukrom, až kým zmes nezhustne a nezbelie. Do nej zľahka zamiešame múku premiešanú s práškom do pečiva a citrónovou kôrou a prilejeme olej. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Tvaroh vyšľaháme s práškovým cukrom, smotanou, žĺtkami, vanilkovým cukrom a želatínou, roztopenou v troche vody. Na piškótový plát vylejeme tvarohový krém a necháme stuhnúť. Vo vlažnej vode roztopíme želatínu, dobre vymiešame, ochutíme citrónovým sirupom a zmesou polejeme tvarovú vrstvu. Stuhnutý zákusok pokrájame na rovnaké kocky a na každú naaranžujeme ozdobnou rúrkou šľahačku a višňu.
Čokoládové bonbóny
Potrebujeme:
100 g kryštálového cukru, 4 lyžice vody, 80 g čokolády, 150 g orieškov, 2 lyžice rumu, ananás.
Postup:
Cukor s vodou dáme zovrieť, pridáme postrúhanú čokoládu, mleté oriešky a rum. Všetko spolu dobre premiešame a z masy urobíme malé guľky, ktoré obalíme v strúhanej čokoláde. Na jednom mieste urobíme jamku a vložíme do nej kúsok ananásu. Hotové bonbóny vložíme do papierových košíčkov.
Pomarančové tortičky
Potrebujeme:
5 vajec, 140 g hrubej múky,
150 g práškového cukru, šťavu a kôru z 1/2 pomaranča, ríbezľový džem, p o l e v a : 260 g práškového cukru,
2 lyžice horúcej vody, 2 lyžice pomarančovej šťavy, 1 lyžica oleja.
Postup:
Žĺtky s cukrom, pomarančovou šťavou a postrúhanou kôrou vymiešame do peny. Potom zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov a múku. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Z ešte teplého cesta okrúhlou formičkou vykrojíme tortičky, ktoré po dve spájame ríbezľovým džemom, polejme polevou a ozdobíme kúskom pomaranča. Polevu si pripravíme vymiešaním cukru, horúcej vody, pomarančovej šťavy a oleja na hustú zmes.
Krémové chlebíčky
Potrebujeme:
6 žĺtkov, 160 g práškového cukru,
1 balíček vanilkového cukru, 2 lyžičky kakaa, 160 g polohrubej múky, pol balíčka prášku do pečiva, 8 bielkov,
300 g šľahačkovej smotany,
p l n k a : 120 g práškového cukru,
pol balíčka vanilkového cukru, 1 lyžica maizeny, 2 žĺtky, 3 lyžice silného odvaru čiernej kávy, 200 g masla alebo rastlinného tuku,
p o l e v a :
160 g práškového cukru, 2 lyžice rumu,
lyžička vody.
Postup:
Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a kakaom do peny, pridáme múku, zmiešanú s práškom do pečiva a premiešame. Napokon zľahka vmiešame tuhý sneh, ušľahaný z bielkov. Cesto rozotrieme
na dobre vymastený a hladkou múkou vysypaný plech a upečieme. Vychladnutý korpus rozkrojíme, natrieme plnkou, spojíme a polejeme rumovou polevou. Keď poleva stuhne, múčnik nakrájame na obdĺžniky a na každý nastriekame šľahačku. Plnku si pripravíme tak, že do hrnčeka dáme práškový a vanilkový cukor, maizenu, žĺtky a odvar čiernej kávy. Dobre rozšľaháme a vo vodnom kúpeli za stáleho šľahania uvaríme hustý krém. Polevu získame vymiešaním cukru, rumu a horúcej vody dohladka.
Mramorová torta
Potrebujeme:
200 g piškótového cesta, 50 g čokolády, bielu a čokoládovú polevu,
v a n i l k o v ý k r é m :
100 g vanilkového cukru, 3 žĺtky,
15 g krémového prášku, 200 ml mlieka, 60 g masla,
č o k o l á d o v ý k r é m : 50 g čokolády, maslový vanilkový krém (maslo vymiešané s vanilkovým cukrom), trochu vody.
Postup:
Pripravíme si piškótové cesto podľa obľúbeného receptu a do neho zľahka zamiešame niekoľkými ťahmi varešky nahrubo nastrúhanú čokoládu tak, aby vzniklo dvojfarebné cesto. Vložíme ho
do vymastenej a múkou vysypanej formy a v mierne vyhriatej rúre upečieme. Cesto potom vyklopíme z formy, necháme vychladnúť, prekrojíme na dve časti a naplníme čokoládovým a vanilkovým krémom, ktoré po jemnom premiešaní vytvoria ilúziu mramoru. Povrch polejeme bielou polevou a postriekame čokoládou. Ako si pripravíme krémy? Vanilkový cukor, žĺtky a krémový prášok dáme do mlieka a dôkladne rozmiešame. Zmes zohrejeme nad parou a pomocou metličky vyšľaháme do zhustnutia, zmes však nesmie vrieť. Krém necháme vychladnúť a postupne ho zamiešame do vopred vyšľahaného masla. Polovicu oddelíme a zamiešame doň maslo vyšľahané s vanilkovým cukrom, roztopenú čokoládu a trochu vody, čím získame čokoládový krém.
Pre neskúsených
w Dobrá správa pre začínajúce kuchárky: Prípravu torty si môžete rozdeliť do dvoch dní. V prvý deň si upečiete korpus a na druhý ho naplníte krémom a ozdobíte šľahačkou.
w Plechy určené na pečenie piškótového cesta mastíme tukom a posýpame hrubou múkou, preosiatou múkou alebo piškótovými omrvinkami
w Vláčnejšie cesto získame z polohrubej alebo hladkej múky, hrubá ho robí suchým.
w Pri jemnejších cestách môžeme časť múky nahradiť mletými orechmi, ovsenými vločkami, gaštanmi alebo fazuľou.
w Korpusy torty pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 40 minút.
w Po upečení korpus vyklopíme po krátkom vychladnutí, keď sa ľahko oddeľuje od formy, nenecháme ho v nej príliš dlho, pretože zvlhne a prilepí sa.
Text a foto ALŽBETA SLOVÁKOVÁ
Mramorová torta |
Pomarančové tortičky |
Čokoládové bonbóny |
Krémové chlebíčky |