Pekári sa asi nezákonne dohodli na cenách

BRATISLAVA - Pekári po zdražovaní na prelome rokov plánujú do začiatku mája opäť postupne zvýšiť ceny väčšiny výrobkov vrátane chleba a rožkov, približne o desať percent. "Ide o úpravu cien, ktoré by mali reálne odrážať rast nákladov, najmä energií," ...

Bitka o rožok sa neodohráva len medzi zvieratami. ILUSTRAČNÉ FOTO - ČTK

BRATISLAVA - Pekári po zdražovaní na prelome rokov plánujú do začiatku mája opäť postupne zvýšiť ceny väčšiny výrobkov vrátane chleba a rožkov, približne o desať percent. "Ide o úpravu cien, ktoré by mali reálne odrážať rast nákladov, najmä energií," povedal predseda Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Peter Rusina.

Spoločný postup podnikateľov, napríklad pri určovaní cien, však podľa zákona môže ohroziť hospodársku súťaž. "V tomto prípade by mohlo ísť o kartelovú dohodu. Treba teda preveriť, či zvyšovanie cien nie je dôsledkom dohody podnikateľov," povedal hovorca Protimonopolného úradu Miroslav Jurkovič. Konanie úradu proti pekárňam nepotvrdil ani nevyvrátil. "Pri podozreni treba zhromaždiť dôkazy, preto nie je možné podrobne informovať verejnosť o postupoch v neukončených prípadoch."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zväz pekárov podozrenia z kartelových dohôd odmieta. Združenie má podľa Rusinu za úlohu bez obchodných ambícií chrániť záujmy pekárov, cukrárov a cestovinárov a nemá vplyv na výrobné ceny. "Zväz len informuje o reálnej situácii na trhu," povedal. Rusina tvrdí, že pekárne s odberateľmi vždy vyjednávajú o cenách individuálne, lebo majú rozdielne prevádzky a obchodné podmienky.

Individuálne vyjednávanie zákon o ochrane hospodárskej súťaže nepovažuje za kartelovú dohodu. "Individuálne vyjednávanie by nemalo byť výsledkom predchádzajúcej koordinácie," upozornil Jurkovič.

Zvyšovanie cien koláčov, žemlí či rožkov súvisí aj s tým, že podnikatelia potrebujú zvýšiť platy zamestnancom, myslí si Rusina. "Priemernou mzdou 11 400 korún pekári o 30 percent zaostávajú za slovenským priemerom. Pri nízkych platoch je ťažké udržať v podnikoch kvalifikovaných ľudí."

SkryťVypnúť reklamu

Ceny múky na plánované zvyšovanie cien chleba nevplývajú. Na Slovensku, podobne ako v okolitých krajinách, klesajú. Podľa tajomníka Slovenskej spoločnosti mlynárov Ondreja Šalinga stál vlani kilogram polohrubej pšeničnej múky 9,67 koruny a rok predtým to bolo 12,12 koruny. Aj mlynári sa snažia dosiahnuť lepšie ceny. "Mlyny budú vytvárať tlak na rast cien múky v súlade so zákonmi, aby cenami dosiahli primeranú rentabilitu. Podnikateľské ceny sa vyjednávajú na základe individuálnych kúpno-predajných vzťahov, aby nevznikla kartelová dohoda," povedal.

Lacný rožok je marketingový trhák

Pri každom druhu tovarov sú zákazníci citliví na niektoré položky. Pri pekárenských je to klasický obyčajný rožok. Hypermarkety preto tlačia ich ceny dolu - niekde sa predávajú za 70 halierov a niekde za 1,5 koruny.

SkryťVypnúť reklamu

"Je pravda, že rožok je, laicky povedané, nástroj na odmeranie, ako draho alebo lacno obchod predáva pekárenské výrobky," priznáva predseda COOP Jednota Adrián Ďurček. Zákazník má sklony uznať, že ak je lacný rožok, v reťazci je lacné aj ostatné pečivo. Šéf pekárskeho zväzu Peter Rusina však tvrdí, že ceny žemlí, ktoré majú rovnakú hmotnosť ako rožok, sú nepomerne vyššie.

Pekári sa teraz snažia presvedčiť veľkých predajcov, aby zvýšili ceny rožkov. "Rokovania sú ťažké, ale darí sa nám zvyšovať ceny postupne po dvoch či piatich halieroch," povedal Rusina. Nielen výrobcovia považujú ceny klasických rožkov za podhodnotené. To, že cena rožka na trhu nezodpovedá práci, ktorá je nevyhnutná na jeho výrobu, potvrdzuje aj Ďurček. "Cena je deformovaná cenovou vojnou, ktorá škodí aj pekárom." (lh)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 549
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 246
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 704
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 010
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 087
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 936
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 828
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 440
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu